Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Co to się stało z Globalem?

SpeedFan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

"Wróciłem" do metina po 4 latach przerwy, oczywiście wiedziałem już dawno, że PL to syf zresztą i tak nie miałem zamiaru wracać na globala, bo wg mnie nie ma sensu gdy na koncie bankowym brak liczby 5 cyfrowej :D

Przede wszystkim chodzi mi o to co stało się z serwerami prywatnymi, kiedyś to 500 osób on-line na każdym serwie to był standard, a 1000+ był spotykany na co czwartym i serwery utrzymywały się po kilka miesięcy, a teraz nawet nie przeglądam prezentacji tylko wchodzę na strony serwerów aby zobaczyć licznik i mało kiedy widzę aby przekraczał 200osób teraz standard to 50-150os, nawet wielki projekt mpc widzę, że upadł.

Może się mylę, bo jestem graczem starej daty, lecz może problem tkwi w tym co mi się nie podoba, czyli te wszystkie pierdoły, które zostały wprowadzone po 2012 oraz to, że gracze obecnie ganiają tylko za max lvlem full eQ i do widzenia. Dla mnie najlepszą rozrywką były wojny i zrzeszenia grupy ludzi, wspólne dungeony, wyprawy itd.

Dlaczego jacyś porządni admini nie zjednoczą sił i nie stworzą czegoś prostego, ale porządnego jakiś dobry oldschool easy/med z rozbudowanymi elementami CO-OP.

I ostatnia zagwozdka czy wgl są jeszcze ludzie którzy pamiętają choć trochę czasy 2008/9 oraz lata świetności privów 2010-2012?

Opublikowano

"Wróciłem" do metina po 4 latach przerwy, oczywiście wiedziałem już dawno, że PL to syf zresztą i tak nie miałem zamiaru wracać na globala, bo wg mnie nie ma sensu gdy na koncie bankowym brak liczby 5 cyfrowej :D

Przede wszystkim chodzi mi o to co stało się z serwerami prywatnymi, kiedyś to 500 osób on-line na każdym serwie to był standard, a 1000+ był spotykany na co czwartym i serwery utrzymywały się po kilka miesięcy, a teraz nawet nie przeglądam prezentacji tylko wchodzę na strony serwerów aby zobaczyć licznik i mało kiedy widzę aby przekraczał 200osób teraz standard to 50-150os, nawet wielki projekt mpc widzę, że upadł.

Może się mylę, bo jestem graczem starej daty, lecz może problem tkwi w tym co mi się nie podoba, czyli te wszystkie pierdoły, które zostały wprowadzone po 2012 oraz to, że gracze obecnie ganiają tylko za max lvlem full eQ i do widzenia. Dla mnie najlepszą rozrywką były wojny i zrzeszenia grupy ludzi, wspólne dungeony, wyprawy itd. Gildie służą teraz bardziej do integracji, a nie wojen jak to mi kiedyś ktoś powiedział i miał ten ktoś racje. Żeby wojny były co chwile musiałyby się opłacać (PAMIĘTAJ W JAKIM KRAJU MIESZKASZ), a jeżeli nikt nie zrobi jakiegoś bonusu od wygranej wojny to mało ich się robi, a dodatkowo trzeba jeszcze pomyśleć żeby gracze tego nie nadużywali. Co do "obecnie ganiają tylko za max lvlem full eQ i do widzenia" to możesz podziękować po części ytberom, gdzie dzieciaczki latają za swoimi "idolami" i co chwile zmieniają serwer bo ytber skończył na jednym to idzie na drugi, bo przecież reklama potrzebna, a druga sprawa to pierdyliard reworków. Serwery to teraz zwykłe sezonowce, tak jak np. i w modzie jest moda na to, bo ktoś wypuścił daną linie ubrań, a potem ją przebija czymś innym (rework) i tak to leci. 

Dlaczego jacyś porządni admini nie zjednoczą sił i nie stworzą czegoś prostego, ale porządnego jakiś dobry oldschool easy/med z rozbudowanymi elementami CO-OP. Bo każdy woli działać na własną rękę i samemu wyciągnąć $$ z dzieci.

I ostatnia zagwozdka czy wgl są jeszcze ludzie którzy pamiętają choć trochę czasy 2008/9 oraz lata świetności privów 2010-2012? ja chociażby

„Can you feel it?

Your future, torn away.

There is no escape, only oblivion.”

Opublikowano

Ja mam na to inne spojrzenie , a mianowicie takie , ze metin zostal juz "rozwalony" od srodka i nie ma rzeczy ktorej nie da sie wprowadzic do tej gry. Duzo ludzi juz probowalo robic oldschoolowe serwery ale takie po prostu nie oplacaja sie pod katem IS'u ( nie tyle co nie byloby czego dac tylko wiekszosc nowych graczy metina goni za lvl/itemami a jezeli wg oldschoolu on by sie konczyl na 99 i syriuszu to zrobienie drugiego PL'a pod wzgledem expa moze nie sprowadzic tych nowych graczy ktorych obecnie jest wiecej). Sama gra w sobie nie bedzie juz sciagac wiecej graczy niz bylo kiedys bo jest zbytnio oklepana. Obecnie chyba nie ma opcji zeby stworzyc serwer ktory moglby konkurowac ze stara frekwencja na balmorze lub chinskich CsYT2 , nie wspominajac o PL'u 2k8-2k11 np. Szkoda ale ja np nie potrafilbym obecnie wrocic na PL'a , a gdy probowalem pobrac jakiegos priva to przerywalem bo sama gra jest juz troche zniechecajaca. Mimo wszystko pogralbym na serwerze ktory zatrzymalby sie na czasach max 2k12 :)

Opublikowano

To samo jak wyżej, Metin2 trochę się skończył. Każdy szuka serwera dla siebie, jarają się wszyscy gdy coś wychodzi jak był o w przypadku śp. Antarisa, a wyszło jak wyszło.

Wszystkie serwery prędzej, czy później padną, oprócz globalnego, który będzie miał ciągłe fuzje itp. Lubię Metina, bo jest to prosta gra, która pozwala cieszyć się z każdego stworzonego/dropniętego itemu ah no sami wiecie o co chodzi.. Zacytuję sławnego polskiego rapera Dzikiego Psa:

"Metin jest piękny tylko gracze to ku.rwy
Metin jest piękny metin nie jest nudny
metin jest piekny metin jest piękny
metin metin jest piękny tylko gracz jest jebn.ięty"

Problem jest w słowie "gracz", któremu nudzi się dany serwer i idzie na inny, tamten pada, on wraca i ten nudny też pada i potem chu.j bombkę strzelił, wraca na PL'a, wbija 20lv bez isa, kończy gre bo się nie da grać i tak w kółko.. xD

Oldschool - kiedys exp był inaczej zrobiony, expiło się wolniej. Teraz na hardzie ludzie wbijają max lv w parę dni, kiedyś się to robiło tygodniami.. Jeden mówi, że zagra na oldschoolu, ale musi być to to to to i jeszcze szarfy, ale tylko te czerwone, bez żółtych bo nie pasują mi do koloru ścian w pokoju, a jeden stwierdzi, że nie zagra, bo nie ma nowości.. No kur.wa tak jest, sami przyznajcie.. :D

Serwer z nowościami - "k***a ale najebane wszystkiego sklejka serwerow 1/10 nie zagram technik tepy c**j". Co tu więcej dodać..

Serwer youtuberka - 1 2 3 znikasz z hajsem ty.

Serwer dobrego znanego technika - postoi postoi, skończą się serie jutuberków spada ilość graczy do minimum..

Serwer nołnejma - "a kto to jest xxxxx ? serwer na tydzień", "a zapowiadał się fajnie :/" "zrubcie reklame bo gracze odchodzom" "przykro nam z powodu braku pieniedzy na reklame dla jutuberow ktorzy chca 150zł od odcinka musimy zamnkac serwer" ...

Moim zdaniem Metin się trochę wypalił, nadal niby grają ludzie, ale to nie jest ta sama gra co kiedyś. Praktycznie na żadnym polskim serwerze, na którym grałem ostatnio nie ma wojen gildii, bo nie ma tylu koksów, żeby je robić itp ^^

PS. Pamiętacie ile było wojen dziennie na pandorze, balmorze, xenoxie... Jak sobie to przypomne to ciary. ;)

Pozdrawiam.

VsxuB58.png

Opublikowano

670161473003970874766.jpeg

w sumie oprócz wydarzenia  "Żegnamy wakacje..." to byłoby wszystko związane z IS'em, a to już jest naprawde śmieszne co chwile jakiś happy hour bo hajs musi sie zgadzać i obniżki na jakieś pierdoły. Tam gra już nie istnieje i nie ma do czego wracać, chyba, że wygrało się w totka to ur life ur choice.

„Can you feel it?

Your future, torn away.

There is no escape, only oblivion.”

Opublikowano

670161473003970874766.jpeg

w sumie oprócz wydarzenia  "Żegnamy wakacje..." to byłoby wszystko związane z IS'em, a to już jest naprawde śmieszne co chwile jakiś happy hour bo hajs musi sie zgadzać i obniżki na jakieś pierdoły. Tam gra już nie istnieje i nie ma do czego wracać, chyba, że wygrało się w totka to ur life ur choice.

Na jakis nowy serwer mozna zawsze wejsc na jakis miesiac, dopoki topka nie wbije max lv + nie ogarnie eq i reszty.

Prace nad pierwszym, solowym serwerem rozpoczete zostana dnia ------ :

- Kompletowanie pomysłu - 71%

- Serwer : * Strona clienta - 2% * Strona serwera - 5%

- Strona - 0%

- Forum - 0%

Opublikowano

Gra sama w sobie juz nie ma tego czegos co przyciagalo ludzi do gry, wypalila sie. Ludzie ktorzy wczesniej w nia grali juz sa dosc "starzy" a nowsze pokolenia wola inne lepsze tytuly

u1lc.png
Opublikowano

Może się mylę, bo jestem graczem starej daty, lecz może problem tkwi w tym co mi się nie podoba, czyli te wszystkie pierdoły, które zostały wprowadzone po 2012 oraz to, że gracze obecnie ganiają tylko za max lvlem full eQ i do widzenia. Dla mnie najlepszą rozrywką były wojny i zrzeszenia grupy ludzi, wspólne dungeony, wyprawy itd.

Dlaczego jacyś porządni admini nie zjednoczą sił i nie stworzą czegoś prostego, ale porządnego jakiś dobry oldschool easy/med z rozbudowanymi elementami CO-OP.

I ostatnia zagwozdka czy wgl są jeszcze ludzie którzy pamiętają choć trochę czasy 2008/9 oraz lata świetności privów 2010-2012?

Pamiętaj że ten tytuł jest stary i ludzie wiedzą co i jak, kiedyś połowa graczy korzystała z wiki / szukała w internecie informacji na temat gry , poradników.Po takim czasie 99% ludzi wszystko co standardowe zna na pamięć a metin nie jest grą możliwą do jakiejkolwiek masakrycznej rozbudowy, jest mocno "ograniczona" względem innych mmorpgów. Sam pamiętam stare czasy i mojego 1 wojownika któremu staty rozdawałem po równo :D 

Opublikowano

Stary dobry metin już nie wróci. Może jeśli jakimś cudem będzie startował nowy serwer metin2 to postarają się aby było to większy hard. Mianowicie usunąć skrzynie ucznia(kiedyś tego nie było) drop zatrutych tylko z ripera, można by tutaj więcej takich ograniczeń poszukać. Myślę, że gdyby taki oto serwer pojawił się na globalnym serwerze zagrałoby sporo osób.

Opublikowano

Niestety jest to logiczne, że metin w końcu przeminął. Jest to spowodowane tym, że jeszcze 2-3 ;ata temu nie każdy był wypasiony w komputery nowej generacji w internet LTE czy też kablówkę 100mb/s. Większości osób grało w metina tylko dlatego, że w nic lepszego się nie dało. Taka jest prawda faktem jest też to, że metin przez ten czas stał się niczym GTA SA czyli można wgrać wszystko dosłownie wszystko.

837371446280124127260.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...