Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Synchronizacja pionowa - włączyć czy wyłączyć?

Kamilq120

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, zazwyczaj gram z włączoną lecz czytałem ze w grach fps lepiej wyłączyć bo jest input lag ale co to jest i czy faktycznie on przeszkadza? Sprzęt mam dobry i zazwyczaj mam ponad 80 fps wiec v sync włączam aby nie męczyć karty ale moze do gier multi fps warto zrobić wyjątek?

Opublikowano

Po to masz by sobie sprawdzić jak działa bez czy z nią. 

Input lagi to tylko pieprzenie głupot na pokaz by sprzedać dodatkowo sprzęt niby wyższej klasy dla profesjonalnych graczy, ogólnie kompletnie nie ma znaczenia w 99% gier czy masz go dużego czy małego. 

Czasy imput lagów to 15 do 50 na sprzęcie FullHD , im gorszy sprzęt tym wyższy czas do 200-300 ms. Praktycznie do granicy 100 ms i więcej czasami nawet człowiek nie jest w stanie stwierdzić występowania lagów 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Wiem właśnie ale włączenie albo wyłączenie v-sync ma swoje plusy i minusy. Plus to brak rozrywania ekranu a minus to właśnie te input lagi i ''pływająca myszka''.

Opublikowano

Ale masz problem. Sprawdziłeś przekonałeś się jak działa. U każdego jest inaczej bo zależy to od zbyt wielu czynników: karty graficznej, monitora, matrycy monitora, sposobu podłączenia ( rodzaj kabla, przejściówki, gniazda).

Ustaw tak jak ci pasuje a nie jak doradzają inni, oni nie maja dokładnie tego samego sprzętu co ty.

Ktosiu, Lumia 640XL

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...