Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem z poprawnym działanem zasilacza

WILIAM999

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak, więc chciałem wymienić kilka rzeczy w moim dotychczasowym PC i to co się obecnie dzieje doprowadza mnie do... No ale od początku: Był sobie mój wspaniały PC w którym znajdowały się następujące bebechy:

CPU Pentinum D-C E6700 3.20GHz + Cooler Intel
MOBO ASRock G41M-GS3
GPU 9600 GT Zotac Turbinka
HDD Seagate 1TB + Seagate 160 MB
3x 120mm wentylator

Nic niezwykłego ale najlepsze jest to że chodziło wszystko bez problemu jakieś 4-5 lat na gównozasilaczu marki HEDY (tak wiem uznana tak samo jak wąsy Leszka Wałęsy) zasilacz trochę się wyrobił i stał się głośniejszy to samo z kartą graficzną i postanowiłem wszystko trochę zmodernizować ale bez szaleństw tylko żeby PC był cichy i nie ospały.

Zakupiłem zasilacz marki LEPA MaxGold G600-MB 600W podłączyłem wszystko cacy ale PC łapał prąd we wszystkie wentylatory i gasł po chwili żeby go znowu odpalić trzeba było wyjmować kabel zasilający i znów to samo. Metodą prób i błędów udało mi się dojść do tego że zasilacz się odcinał gdy była do niego podłączona karta graficzna gdy wtyczka 6pin od GPU była wyjęta to PC się bootował ale wiatrak grafiki działał na maksymalnych obrotach to też stwierdziłem, że to pewnie wina letniej grafy i ją wyjąłem a sam używałem integry. A w tym czasie szukałem jakiejś cichej niedrogiej karty o lepszych parametrach.

Dostałem w całkiem ładnej cenie GTX 580 od Gainwarda w wersji Phantom. Teraz gdy podłączyłem ja do nowego zasilacza nagle taka sama sytuacja co z 9600. Myślę sobie o co kur.. biega morze coś źle podłączone ale nie sprawdzałem z 5 razy wszystkie styki idealne wpięte. BIOS aktualny jak cholera bardziej się już nie da. Ustawione żeby bootowało wpierw na PCIe. Przed tym nawet resetowałem wszystko.

Po 10 godzinach zabawy z rozkładaniem i składaniem wszystkiego udało mi się dojść do tego że zasilacz LEPA jest w stanie spokojnie podtrzymywać kartę, dyski i resztę ale gdy podłączy się go do MOBO to nagle odwala takie jakby odcięcie przy próbie włączenia.

Obecnie zrobiłem coś takiego że HEDY zasila 24 i 4 piny a reszta podpieta jest do LEPA (spinacz w zielonym) i PC działa normalnie tylko na 1000W i 2 PSU xD tak jak GTX 580 robiłem testy obciążeniowe GPU i gdyby zasilacz był zbyt słaby to chyba by zgasł prawda? GPU jest zainstalowane w biosie jest wszystko ustawione a ja nie wiem z jakiej przyczyny może najprawdopodobniej powstawać ten sekundowy start gdy wszystko jest podpiete do LEPA.

Niby nie może to być uszkodzenie PCIe bo obe karty działają i wyświetlają obraz jedyne co mi przychodzi do głowy to niekompatybilność GTX przez co płyta główna wysyła sygnał o zwarciu albo PSU jest do dupy. Niestety nie minęły już 14 dni od jego zakupu a czy taki problem kwalifikuje się na gwarancję nie wiem.

Proszę o pomoc może coś przegapiłem istotnego Q.Q

Z góry mi przykro, że ktoś to musiał czytać

1384596242-U666099.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...