Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Co sądzicie o książce "Kurs C++"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mi to wygląda jak jakiś fanowsko pisany kurs C++ w formie książki.

Brak C++11 (oraz C++14). 

"Od zera do gier kodera" - nie wzięto pod uwagę, żadnej biblioteki graficznej.

Najważniejsze pytanie - co robią opisy na 1/3 strony różnych języków programowania w kursie C++?

Jak widzę w kompilatorach nazwy Dev-C++ lub C++ Builder to mnie lekko krew zalewa.

No i przeczytałem jeszcze trochę o pseudolosowości i zobaczyłem to:

int random(int nMin, int nMax) { return rand() % (nMax - nMin + 1) + nMin; }

Nie byłoby jeszcze tak źle, jakby napisał, że w taki sposób zmieni szanse na wylosowanie pewnych liczb.

Takie uroki książki napisanej w 2004r.

Podsumowując, ja dla pewności bym tego nie czytał. Książka z 2004, jest już za starą na dynamicznie rozwijający się język jakim jest C++.

Weź jakąś nowszą pozycję, polecaną przez innych, a lepiej na tym wyjdziesz.

TuByłaSygnatura.png

Opublikowano

Mi to wygląda jak jakiś fanowsko pisany kurs C++ w formie książki.

Brak C++11 (oraz C++14). 

"Od zera do gier kodera" - nie wzięto pod uwagę, żadnej biblioteki graficznej.

Najważniejsze pytanie - co robią opisy na 1/3 strony różnych języków programowania w kursie C++?

Jak widzę w kompilatorach nazwy Dev-C++ lub C++ Builder to mnie lekko krew zalewa.

No i przeczytałem jeszcze trochę o pseudolosowości i zobaczyłem to:

int random(int nMin, int nMax) { return rand() % (nMax - nMin + 1) + nMin; }

Nie byłoby jeszcze tak źle, jakby napisał, że w taki sposób zmieni szanse na wylosowanie pewnych liczb.

Takie uroki książki napisanej w 2004r.

Podsumowując, ja dla pewności bym tego nie czytał. Książka z 2004, jest już za starą na dynamicznie rozwijający się język jakim jest C++.

Weź jakąś nowszą pozycję, polecaną przez innych, a lepiej na tym wyjdziesz.

A co sądzisz o  "Symfonia C++  : Programowanie w języku C++ orientowane obiektowo Jerzy Grębosz - PODRĘCZNIK ŁATWY 3TOMY"

ie068n.jpg
Opublikowano

Posłużę się wycinkiem z pewnego tematu:

Chciałbym raz na zawsze wyjaśnić pewną rzecz, nawet jeżeli część z was się ze mną nie zgodzi.

Otóż "Symfonia C++" to nie jest dobry podręcznik,nie należy go nikomu polecać. Szczególnie w dzisiejszych czasach. Trzymam ten podręcznik właśnie w rękach. Czytałem ten podręcznik jak byłem na studiach. Ten podręcznik uczy starego stylu i wielu złych praktyk. Język C++ naprawdę się rozwinął od tamtego czasu.

Zacznijmy od kilku podstaw:
"Symfonia C++" to książka opisująca starodawną wersję C++ ARM. Nie brzmi strasznie, ale straszne jest w istocie:
- Nie znajdziesz w Symfonii C++ czegoś tak potrzebnego i popularnego jak obsługa wyjątków (exception handling)
- Nie znajdziesz przestrzeni nazw (namespaces)
- Nie znajdziesz szablonów (templates)
- Nie znajdziesz wielu innych rzeczy takich jak różne rodzaje rzutowań
- Nie znajdziesz nic co doszło w standardzie ISO.

"Symfonia C++ Standard" to nowsza wersja opisująca standard ISO zamiast archaicznego ARM. Ale. Dalej nie znajdziesz tam obsługi wyjątków i szablonów. 

Żeby być zgodnym z prawdą muszę nadmienić, że jest im poświęcona inna książka - "Pasja C++".

Ale to wszystko umywa się przy tym, że w całej książce nazwy zmiennych (i funkcji i klas) są napisane po polsku. Nikt tak nie uczy, nawet na studiach się od tego odchodzi lub już się dawno odeszło. Tylko najbardziej przestarzali i zatwardziali w swoim konserwatyzmie wykładowcy się tego trzymają.

Osobliwy sposób wcięć szczególnie i formatowania w ogólności to już sprawa subiektywna, ale mnie nie podszedł.

But wait, there's more!

Gdyby tego wszystkiego było mało, to w 2011 roku wyszła nowa wersja standardu, C++11, wnosząca bardzo dużo do języka, w tym ogromnie dużo dobrego. 
https://en.wikipedia.org/wiki/C%2B%2B11
Można by rzec "ale kto by z tego korzystał to na pewno zaawansowane rzeczy dla wymiataczy" - ale to nie prawda. Zmiany były tak szerokie że nawet fundamentalne rzeczy używane przez początkujących programistów zostały pozmieniane. Nic z tego w tej książce (tych książkach) nie zobaczysz.

Źródło: http://www.wykop.pl/wpis/9719000/cpp-naukaprogramowania-programowanie-wstep-czestot/ 

TuByłaSygnatura.png

Opublikowano

Posłużę się wycinkiem z pewnego tematu:

Chciałbym raz na zawsze wyjaśnić pewną rzecz, nawet jeżeli część z was się ze mną nie zgodzi.

Otóż "Symfonia C++" to nie jest dobry podręcznik,nie należy go nikomu polecać. Szczególnie w dzisiejszych czasach. Trzymam ten podręcznik właśnie w rękach. Czytałem ten podręcznik jak byłem na studiach. Ten podręcznik uczy starego stylu i wielu złych praktyk. Język C++ naprawdę się rozwinął od tamtego czasu.

Zacznijmy od kilku podstaw:

"Symfonia C++" to książka opisująca starodawną wersję C++ ARM. Nie brzmi strasznie, ale straszne jest w istocie:

- Nie znajdziesz w Symfonii C++ czegoś tak potrzebnego i popularnego jak obsługa wyjątków (exception handling)

- Nie znajdziesz przestrzeni nazw (namespaces)

- Nie znajdziesz szablonów (templates)

- Nie znajdziesz wielu innych rzeczy takich jak różne rodzaje rzutowań

- Nie znajdziesz nic co doszło w standardzie ISO.

"Symfonia C++ Standard" to nowsza wersja opisująca standard ISO zamiast archaicznego ARM. Ale. Dalej nie znajdziesz tam obsługi wyjątków i szablonów. 

Żeby być zgodnym z prawdą muszę nadmienić, że jest im poświęcona inna książka - "Pasja C++".

Ale to wszystko umywa się przy tym, że w całej książce nazwy zmiennych (i funkcji i klas) są napisane po polsku. Nikt tak nie uczy, nawet na studiach się od tego odchodzi lub już się dawno odeszło. Tylko najbardziej przestarzali i zatwardziali w swoim konserwatyzmie wykładowcy się tego trzymają.

Osobliwy sposób wcięć szczególnie i formatowania w ogólności to już sprawa subiektywna, ale mnie nie podszedł.

But wait, there's more!

Gdyby tego wszystkiego było mało, to w 2011 roku wyszła nowa wersja standardu, C++11, wnosząca bardzo dużo do języka, w tym ogromnie dużo dobrego. 

https://en.wikipedia.org/wiki/C%2B%2B11

Można by rzec "ale kto by z tego korzystał to na pewno zaawansowane rzeczy dla wymiataczy" - ale to nie prawda. Zmiany były tak szerokie że nawet fundamentalne rzeczy używane przez początkujących programistów zostały pozmieniane. Nic z tego w tej książce (tych książkach) nie zobaczysz.

Źródło: http://www.wykop.pl/wpis/9719000/cpp-naukaprogramowania-programowanie-wstep-czestot/ 

@1373230489-U611928.pngVereX. To w takim razie jaką ksiązke ktora jest po polsku wybrac;P ?

ie068n.jpg
Opublikowano

Od 0 to do głowy przychodzi mi jedynie ta książka: Język C++. Szkoła programowania. Wydanie VI

Oczywiście nic nie zastąpi angielskiej wersji tej książki:

No ale jeśli z angielskim ci nie po drodze to czytaj polską wersję.

TuByłaSygnatura.png

Opublikowano

Od 0 to do głowy przychodzi mi jedynie ta książka: Język C++. Szkoła programowania. Wydanie VI

@1373230489-U611928.pngVereX.   A moze byc wydanie V ? 

ie068n.jpg
Opublikowano

@1373230489-U611928.pngVereX.   A moze byc wydanie V ? 

Przydałoby się jednak wydanie VI, bo V na pierwszy rzut oka nie ma C++11. Książka z 2006, więc swoje lata też ma.

TuByłaSygnatura.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...