Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Uszkodzone sektory w dysku

NiezleCiacho

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

Dzisiaj podczas próby naprawy jednej z gier na originie, proces stanął na ~10% uniemożliwiając włączenie jakiegokolwiek programu. Trochę się podirytowałem, więc postanowiłem spróbować chkdsk. Proces stanął na 4% i wywalił faila. Ściągnąłem jakiś pierwszy od góry program do analizy "CrystalDiskInfo". Dostałem taki komunikat:

cgRk9hy.png

Dla potwierdzenia przeskanowałem dysk HDD Tunem i uzyskałem taki rezultat:

VDqfYfx.png

Nie za bardzo wiem co robić, nigdy nie miałem takiego problemu. Dysk razem z całym zestawem kupowałem na początku tego roku.

Prosiłbym o pomoc.

Opublikowano

Spróbuj odpalić program mhdd, ale przed postaraj się zgrać wszystkie potrzebne rzeczy na jakiś dysk zewnętrzny.

Miałem ostatnio ten sam problem tylko w moim przypadku niestety dysk przeleciał przez całe podwórko bo już do niczego się nie nadawał 

Opublikowano

Dyski są tanie, kupno nowego zajmie może z godzinę nudzenia o kasę. Naprawdę szkoda naprawiać, pochodzi trochę, zmniejszy tragicznie wydajność aż w końcu zacznie od nowa nawalać. 

Podróba naprawy takiego dysku powinna potrwać kilka do kilkunastu godzin, wcale tez nie gwarantuje naprawienia czegokolwiek wręcz czasami gwarantuje całkowite uszkodzenie. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Dyski są tanie, kupno nowego zajmie może z godzinę nudzenia o kasę. Naprawdę szkoda naprawiać, pochodzi trochę, zmniejszy tragicznie wydajność aż w końcu zacznie od nowa nawalać. 

Podróba naprawy takiego dysku powinna potrwać kilka do kilkunastu godzin, wcale tez nie gwarantuje naprawienia czegokolwiek wręcz czasami gwarantuje całkowite uszkodzenie. 

Można też go oddać na gwarancję, bo autor go kupił w tym roku.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

To najlepsza opcja jeśli ma rachunek albo przynajmniej paragon. ;) 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Mówiąc o kupnie nowego/oddania na gwarancje chcecie powiedzieć, że to poważny problem?

Jutro coś spróbuję ogarnąć.

Oznacza to, że dysk może dostawać bad sector'y niedługo. Gorzej jak by dysk był już poza gwarancją. Jak jest na gwarancji to nie ma co ryzykować utraty danych i go odesłać.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Poprzedni dysk WD katowałem ~5 lat i nie było żadnego problemu, a tu taka niespodzianka z prawie że nowym dyskiem :D

Napisze do sklepu, może udzielą mi jakichś informacji, a w międzyczasie pozgrywam ważne pliki.

Opublikowano

spróbuj wyzerować programem mhdd. możliwe, że wykryte bad sectory są logiczne, takie, które można naprawić zerowaniem.

Poprzedni dysk WD katowałem ~5 lat i nie było żadnego problemu, a tu taka niespodzianka z prawie że nowym dyskiem :D

Napisze do sklepu, może udzielą mi jakichś informacji, a w międzyczasie pozgrywam ważne pliki.

awarie dysków zdarzają się najczęściej wtedy, gdy pierwszy raz włącza się nowy dysk lub awaria pojawia się we wczesnym czasie eksploatacji.

miałem już dyski, które padały od razu po pierwszym uruchomieniu albo wada pojawiała się i pogłębiała do 2000 godzin pracy. posiadam też takie dyski, na przykład najstarszą sztukę, która pracuje już 53086 godzin i nie widać w smarcie żadnych błędów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...