Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[RECENZJA] Might&Magic Heroes VII

Uxxx

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przez długi czas bałem się napisać recenzję tej gry. I pisząc to dalej się boję.

logo-heroes-7tcm46186666.png

O grze

Might and Magic: Heroes VII to gra strategiczna, będąca tworem Limbic Entertaiment, które już wcześniej miało styczność ze znaną serią. Wydano ją pod koniec września 2015 na platformie Steam, Uplay oraz oczywiście w wersji pudełkowej (a w pudełku jak zwykle kod i płytka z Uplay'em). Wydawcą, jak wszyscy się domyślają, był Ubisoft.

dassddsaasdasd.jpg

Fabuła

Akcja gry dzieje się w około 850 roku siódmego smoka. Dziesięć lat temu podczas czwartego czerwonego zaćmienia władca Świętego Imperium Sokołów został zamordowany wraz z jego rodziną przez demony. W wyniku tego zdarzenia tron po dynastii Sokoła został pusty. Teraz Ivan z rodu Gryfa toczy walkę z Seamusem Jeleniem o tron. Podczas wojny domowej Ivan ma dylemat czy nie powinien oddać tronu Seamusowi. W tym celu powołuje Radę Cieni, w której znajduje się przedstawiciel każdej z frakcji oprócz demonów i krasnoludów. Każdy z nich stara się opowiedzieć Ivanowi prawdziwą historię, która nakłoni go do zmiany decyzji.

Sam pomysł na fabułę jest bardzo ciekawy, a niektóre historie nie pozwalają nam odejść od ekranu, jednak... Są też nudne. Po prostu. Najbardziej jednak boli to, że podczas kampanii będziemy musieli przegrać kilka bitew zaprojektowanych specjalnie tak, aby jej losy były przesądzone. Co to za rozrywka? Grać, kiedy wiesz że przegrasz?

adsadsasd.jpg

Gameplay

Moim zdaniem w tym miejscu gra wypadła PRAWIE perfekcyjnie - znakomite połączenie "trójki", "piątki", "szóstki" oraz kilku nowych rozwiązań. W grze między innymi pojawiły się "strefy wpływów" z szóstki. Wprowadzono dosyć "dziwne" surowce, jednak moim zdaniem wyszło dość ciekawie: kryształy smoczej krwi, gwiezdne srebro, stal cienia oraz smocza stal. Na dokładkę zaszło kilka zmian w nazwach statystyk bohatera, interfejsie, oraz w trybie walki. W tym ostatnim wracamy do bohatera niezależnego od jednostek (możemy zaatakować/rzucić czar w dowolnym momencie bitwy, oczywiście gdy jest tura naszej jednostki). Nie można zapomnieć o systemie atakowania od boków i od tyłu (system oskrzydlenia - zapewnia więcej obrażeń). Na dodatek w końcu widać moc legendarnych jednostek (najlepsza jednostka w zamku ma 300-500 wytrzymałości, a najsłabsza 10-20). W mieście w niektórych miejscach musisz wybrać pomiędzy dwoma budynkami. Dużą zmianą są umiejętności bohatera, bowiem każdy ma swoje "koło umiejętności". To znaczy, że dla przykładu kilku bohaterów może nauczyć się ekonomii, a niektórzy nie. Dodano także "zarządcę miasta", albo "gubernatora". Jeśli odpowiednio go wyszkolimy, da naszemu miastu różne bonusy. Gra optymalizacją nie grzeszy, ale nawet w 20-80 fps'ach (skoki powyżej 40 zdarzały mi się rzadko) da się grać. Niestety, nie można zapomnieć o wielu "bugach" które występują/występowały w grze oraz długim czasie ładowania.

MightandMagicHeroesVII2016-8-30-22-36-39

Grafika

Czytając inne recenzje, wiele osób skarżyło się że "ta grafika nie pasuje do gry AAA!". Tak szczerze? Nie wiem czego oni się spodziewali po grze strategiczno-turowej. Nowego Wiedźmina? Gra jest przyjemna dla oka, a to, że nie jest wypasiona w najnowsze techniki antyaliasingu, nie znaczy że ma złą grafikę. Pamiętajmy, że to gra strategiczna, w której to nie grafika jest ważna. Mnie cieszy fakt, że niemieckie studio nie zrobiło grafiki wypasionej w najlepsze techniki grafiki trójwymiarowej. Gra byłaby droższa, trudniejsza do zrobienia, a do tego optymalizacja by padła (a jak już wspomniałem - ta gra i tak optymalizacją nie grzeszy).

MightandMagicHeroesVII2016-8-30-19-22-46

Audio

Twórcy mnie zaskoczyli - Muzyka jest PIĘKNA, a dubbing w wersji polskiej wypadł co najmniej "dobrze" (co jest rzadkością!).

Soundtrack Twierdzy wraz z animowanym ekranem miasta w HD:

Soundtrack Nekropolii wraz z animowanym ekranem miasta w HD:

Soundtrack Sylvanu wraz z animowanym ekranem miasta w HD:

MightandMagicHeroesVII2016-8-30-19-21-52

Przekaz

Problematyka? Morały? Przekazy? W Heroes VII znajdziesz ich dużo. Od dotrzymywania obietnic, poprzez poświęcenia, kończąc na honorowym pojedynku i wojnie. W końcu historie opowiadane w Radzie Cienia są właśnie o takiej tematyce, czyż nie?

MightandMagicHeroesVII2016-8-30-22-36-11

Podsumowanie

Oto jedna z najlepszych części "Herosów". Pod niektórymi względami przebija nawet legendarną "trójkę" czy kochaną przeze mnie "piątkę".

+ Dobra fabuła. Historia wyszła ciekawie w większości miejsc.

+ Ładna, przyjemna dla oka grafika.

+ Genialna muzyka, która zapada głęboko w pamięć.

+ Nowe rozwiązania, które wypadły świetnie.

+ Chyba najlepsze ekrany miasta jakie dotąd widziałem.

+ Ciekawie zrobione jednostki.

+ Wreszcie widać "potęgę" lepszych jednostek (400-500 wytrzymałości, gdy podstawowe mają po 15).

- Długi czas ładowania.

- Z początku duża ilość błędów (które powoli są naprawiane w patchach!).

- Optymalizacja pada.

- Niektóre budynki w trybie przygody nie są widoczne (rzadkość).

- Niektóre walki podczas kampanii jesteś zmuszony przegrać i nie masz możliwości użycia przy nich szybkiej bitwy.

Moja ocena: 9/10

Opublikowano

Nie najgorsza, choć też nie najlepsza recenzja. Myślę, że jeszcze sporo przed tobą, lecz po to masz te forum. Muzyczkę również przesłuchałem! W skali zajebistości, to średniaczek ode mnie.

652461476122967357515.jpeg

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...