Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rozdziałka 4:3 vs 16:9, czyli wasze odczucia

GhaosH

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Niedługo będe miał nowy komputer.

Do tego czasu ze względu na fpsy (ponad rok grania) 1100h grałem na rozdziałce 4:3

Czy jeśli już fps nie będą problemem warto się przesiadać na 16:9?

Dodam, że kiedyś próbowałem, ale szybko zmieniłem gdyż nagle przestało mi dobrze iść.

Ktoś z was sie przesiadał, jakieś odczucia, porady? 

Pozdrawiam

8029814539102191282137.jpeg

Opublikowano

Przestałeś bo ci przestało dobrze iść. Jakby słyszał zmieniam celownik bo nie idzie mi. Jak chcesz pograj troche czasu na tych rozdziałkach i wybierz sobie. Dla mnie 16:10 1680xcos to najlepsze wyjscie bo wszystko widac i fps sa git. I modele bardziej rozciagniete

Opublikowano

ja gram na 16:9 to próbowałem sie przesiadać na 4:3 ale jednak dziwnie mi sie jakoś celuje, porusza ale za to szersza głowa i łatwiej przycelować

na twoim miejscu bym zostawił te 4:3

zreszta co to za temat, grasz tak jak ci bardziej pasuje.

Opublikowano

na 4:3 możesz się bardziej skupić na ekranie  to jest lekki plus . Co prawda na 4:3 mniej widzisz , ale po tysiącu gier raczej wiesz gdzie patrzeć i gdzie mogą być przeciwnicy więc to nie jest , aż taki plus.  Jeśli przez 1000 godzin grałeś na 4;3 ,a nie planujesz nic nagrywać czy stremować to nie ma potrzeby zmian.

Osobiście gram 800x600 4:3 mały ekran można się skupić dobrze na grze.

Opublikowano

Porada jest taka: graj jak ci wygodnie.

Na 4:3 modele są większe ale tak jakby szybciej się poruszają, na 16:9 widzisz więcej i gra wygląda lepiej jak dla mnie. Niektórzy grają na 4:3 bo tak grali w 1.6 czy Source'a.

Pograj na DM, kilka meczy, jeśli nie będzie ci pasować to zostaw sobie 4:3. Najgorzej to zmieniać takie rzeczy, nam się gra źle, ale gramy bo ktoś ma tak i gra dobrze.

Moje odczucia: grałem od początku w GO 16:9, przesiadłem się na 4:3. Niby fajnie, duże modele, trochę pograłem ale jednak coś mi nie pasowało. Wróciłem na 16:9. 

Opublikowano

ja gram na 16:10 1440x900 - optymalna rozdzielczość dla mnie. Sam grałem na 4:3 rozciągnięte długi czas

CS GO PLAYING

Global Elite

Lenovo Y50-70 Geforce GTX 860m Intel i7 4700HQ SSD 240GB + Monitor zęwnetrzny 60hz FHD

Tesoro Aegis X4

Steelseries Kinzu v3

Creative Aurvana Live!

Steam :

http://steamcommunity.com/profiles/76561198056403525

Czasem potrzeba ludzi do mixa/faceita. Zapraszajcie.

Opublikowano

Grałem na 4:3. Moja przygoda z tą rozdziałką skończyła się, gdy szedłem sobie midem (mapa Mirage), niby mniej więcej kontrolowałem okiem co jest na Shorcie, nagle ktoś mnie zabija właśnie z "krótkiej", wtedy kolega 16:9 mówi "co Ty, nie widziałeś go?" Dlatego właśnie nie polecam 4:3 :D

Opublikowano

Na rozdzielności 4:3 według mnie płynniej chodzi myszka i szybciej zareagować. 

Opublikowano

Chodzi plynniej bo jest tam jakies z ustawieniem myszki x y. A zareagowac napewno nie bo koles ktory ma 16:9 zobaczy cie szybciej niz ty 4:3

Opublikowano

Chodzi plynniej bo jest tam jakies z ustawieniem myszki x y. A zareagowac napewno nie bo koles ktory ma 16:9 zobaczy cie szybciej niz ty 4:3

Oczywiście mowa o rozciągniętym ekranie 4:3, a nie na czarnych paskach po bokach.

Opublikowano

Niby dlaczego zobaczy cię szybciej jak stoicie przeciwko sobie? Bo na 16:9 wygląda ładniej gra, bo nie rozumiem?

Oczywiście mowa o rozciągniętym ekranie 4:3, a nie na czarnych paskach po bokach.

Nie opłaca się grać na rozciągniętym 4:3, przy rozciągniętych trzeba zmieniać komende m_yaw, bo oś myszki x ; y sa inne (ich szybkości) 

Opublikowano

Grałem na początku na 16:9 ale potem przestawiłem się na 4:3 (1280x960). FPS mam bardzo duzo 180+, ale to zależy od twojego przyzwyczajenia. Pamiętam jeszcze co grałem na 800x600. 

Polecam obejrzeć ten film (wymagany ang na poziomie podstawowym)

Opublikowano

Ja gram w go już dłuższy czas na 1024x768 bb. Co zmienię na jakąś inna, to zaraz zmieniam z powrotem bo mi się nie podoba. Co do widoczności, ile razy miałem sytuacje w meczu że ktoś ode mnie z teamu miał 16:9 i nie widział przeciwnika, którego ja widziałem. Często jest tak jakiś w sytuacjach clutchowych albo jak ktoś się skupi na celowniku, a nie na bokach ekranu. Wraz z doświadczeniem już mniej więcej wiesz gdzie się możesz kogo spodziewać i 4:3 nie stanowi dużej przeszkody. Zauważ że wiekszość pro sceny gra wciąż na 4:3 i rzadko jest tak żeby oni kogoś nie zauważyli przez rozdziałkę. Jak grałeś długo na 4:3 to i tak prawdopodobnie nawet po zmianie na 16:9 to powrócisz do starej rozdziałki, bo będzie Ci się bardziej komfortowo grało.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...