Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kilka pytań dotyczących serwera

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, ostatnio zainteresowałem się bardziej tworzeniem swojego serwera do minecrafta. Ogólnie nie mam w tym zbytnio doświadczenia i jak na razie jest to czysto 4fun, z chęcią stworzenia czegoś fajnego i udostępnienia tego potem dla innych. Oczywiście w miarę przeglądania internetu w poszukiwaniu informacji, narodziło się kilka pytań, na które nie znalazłem dokładnej odpowiedzi. 

Gdyby znalazła się miła duszyczka chcącą ładnie na nie odpowiedź, to z góry wielkie dzięki. :) 

1. Pod jaką wersję najlepiej tworzyć serwer? Widzę, że strasznie popularne jest 1.7. (Grałem kiedyś długo w minecrafta, od praktycznie jego początków, ale miałem długą przerwę. Ostatnio wróciła mi chęć na porobienie w nim czegoś)

2. Dosyć dziwne pytanie. Powiedzmy, że tworzę sobie serwer na swoim pc. Uznajmy, że jest gotowy i chciałbym go przerzucić na maszynę, aby stał sobie i funkcjonował dla ludzi. Jak to dokładnie działa, czy taki gotowy serwer, który miałbym u siebie na pc mogę bezproblemowo przerzucić i uruchomić maszynę? Czy jeżeli myślałbym o takim serwerze, od razu musiałbym go tworzyć na przygotowanej już maszynie? 

3. Jak wygląda cenowo dobra maszyna pod serwer na 50-100 osób? Można powiedzieć, że dosyć rozbudowany jeżeli chodzi o pluginy, co pewnie go dodatkowo obciąży. 

4. Czy serwery RPG są popularne w minecrafcie, lubicie na takich grać? 

5. Czy dobry serwer jest w stanie zarobić na swoje utrzymanie? (Oczywiście bez żadnego p2w psującego rozgrywkę)

6. Jakieś rady dla początkującej osoby, czego nie robić by nie zepsuć sobie pracy nad serwerem?

To chyba obecnie wszystko co przychodzi mi do głowy. Z góry dziękuję za odpowiedzi. :)

Opublikowano

1. Tak to prawda że 1.7.x jest najpopularniejsze

2. Nie wiem jak to dokładnie działa :( Chyba zależy to od hostingu.

3. Niestety dokładnie się nie da powiedzieć, bo każdy hosting ma inne ceny taki standardowy hosting 50 - 100 slotów to około 40 zł może 30 zł. Ja, znam hosting gdzie 1000 slotów, jest za 30 zł + ram no limit + dysk ssd 10 gb (jakby co priv)

4. Są popularne i uwielbiam na nich grac ze względu na klimat (jakieś zamki itp)

5. Oczywiście, że tak i to do tego stopnia, że nawet grosza nie będziesz musiał wpłacać oczywiście, gdy wchodzą w grę vipy, svipy, super ultra mega vipy + pomysł na serwer + dobre itemy dla tych rang. Bo bez tego to słabo.

6. Na pewno nie wgrywaj jakiś pluginów, które tylko obciążają serwer, a i tak je nie wykorzystujesz. Bo czasami jest tak, że wgrasz na jakiś test i zapomnisz usunąć i wtedy ci wywala serwer.

Opublikowano

2. Nie ma zależności od wersji systemu. Wkładasz, robisz, sprawdzasz i zmieniasz na inną maszynę.

3. dedyk/vps - soyoustart.com, kimsufi.com, ovh.pl, hosteam.pl etc.

4. Za dużo tego.

5. Pomysł, nowe wykonanie = pieniądze. 

thats.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...