Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Biblioteka cURL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka, ma ktoś może skompilowaną bibliotekę cURL lub może objaśnić w jaki sposób ją skompilować?

Opublikowano

zainstaluj normalne IDE, a nie DevC++

https://curl.haxx.se/download.html

tu masz source i binarki pod wszystkie systemy. Kompilacja jest pewnie opisana gdzieś w readme

Zastąpiony CodeBlocksem.

Jestem niepełnosprytny i dalej nie ogarniam jak to skleić pomimo researchu w necie i czytaniu readmów w środku.

Opublikowano

na początku czyli?

rozumiem że działasz pod windowsem.

Mam na myśli to że mam tylko te pliki i nie wiem co z nimi dalej zrobić

Opublikowano

jak masz source to skompilować, jak biblioteki to powrzucać w odpowiednie katalogi.

ewentualnie użyć gugla

http://stackoverflow.com/questions/9507353/how-do-i-install-set-up-and-use-curl-on-a-windows

Były biblioteki w folderze "include" wgrałem je niby do CodeBlocksa i wypindala jakieś błędy... jakby nie odnajdywało funkcji którą owa biblioteka dodaje

Opublikowano

Undefined reference pewnie. Oprócz bibliotek .h musisz jeszcze dorzucić do ustawień projektu ścieżkę do plików .obj/.o, czyli skompilowanych bibliotek, żeby kompilator wiedział co dorzucić do programu i gdzie ma się odnieść. 

846331404756772371599.jpeg
Opublikowano

Undefined reference pewnie. Oprócz bibliotek .h musisz jeszcze dorzucić do ustawień projektu ścieżkę do plików .obj/.o, czyli skompilowanych bibliotek, żeby kompilator wiedział co dorzucić do programu i gdzie ma się odnieść. 

@Phoenix_PL Tych plików nigdzie nie posiadam. Przy próbie kompilacji bibliotek z folderu /lib CodeBlocks wywala tak jakby wgl nie miał kompilatora a przecież go posiada bo normalnie inne projekty ślicznie się kompilują... Dev z kolei nawet jak ma podlinkowane biblioteki cURLA to ich nie odnajduje... Jak żyć...

Opublikowano

>przy próbie kompilacji bibliotek

a w jaki sposób próbujesz je kompilować?

bo w praktyce kompilacja odbywać się powinna przez cmake, a potem make i make install ewentualnie

@Phoenix_PL

Odpaliłem kompilkę przez cmake i wywaliło :

CMake Error in CMakeLists.txt:
  No CMAKE_C_COMPILER could be found.

CMake Error in CMakeLists.txt:
  No CMAKE_CXX_COMPILER could be found.

CMake Warning (dev) in CMakeLists.txt:
  No cmake_minimum_required command is present.  A line of code such as

cmake_minimum_required(VERSION 3.6)

should be added at the top of the file.  The version specified may be lower
  if you wish to support older CMake versions for this project.  For more
  information run "cmake --help-policy CMP0000".
This warning is for project developers.  Use -Wno-dev to suppress it.
  • 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...