Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Komputer się wyłącza po zmianie karty graficznej

Domi1

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Mam problem dotyczący wyłączania się komputera i później automatycznego uruchomiania dzieje się tak przy włączonej grze np. w Widzminie 3. Pogram parę min. a później raptownie komputer się wyłącza. Dzieję się tak bo zmieniłem kartę graficzną i pewnie z tym jest związany problem. Oto moje specyfikacje: 

1 Dysk Western Digital Caviar Blue, 3.5'', 500GB, SATA III, 7200RPM (WD5000AAKX)
2 Zasilacz Corsair VS 450W ATX 120mm wentylator, EU version CP-9020049-EU 1
3 Pamięć HyperX 8GB 1600MHz DDR3 CL9 DIMM black Series (KHX16C9B1B/4)
4 Procesor Intel Core i5-4440, 3.3GHz, 6MB, BOX (BX80646I54440)
5 Płyta główna ASRock H81M S1150 H81 2DDR3 USB3/HD/DVI/DS BOX - H81M 1
6 Obudowa Zalman Z3 
7 Monitor BenQ GW2320 (9H.LAWLA.TPE) Czarny

Oto moja stara karta graficzna: Karta graficzna Gigabyte Radeon R7 260X OC, 1GB GDDR5 (128 Bit), HDMI, 2xDVI, DP (GV-R726XOC-1GD)
A to jest po wymianie: MSI Radeon RX 470 GAMING X 8GB GDDR5 (256 Bit) 2xHDMI, 2xDP, DVI, BOX (GAMING X 8G).

Jakie macie propozycje? Np. wymiana zasilacza? Bo zapewne komputer się przegrzewa... Będą +++

Pozdrawiam!
Opublikowano

A odinstalowałeś stare sterowniki przed instalacją nowej karty?

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Przed włączenie Wiedzmina: https://zapodaj.net/23bdbf2790fbb.png.html

Po: https://zapodaj.net/ca5aa7ad534b3.png.html

@UP nie odinstalowywałem starych bo one i tak są takie same jak te najnowsze do tej karty rx 470 to są te same sterowniki więc nie było potrzeby instalować tego samego drugi raz.

Po właczeniu w programie msi gamingapp cooler bost temp spada nawet do 43 stopni ale czy tak cały czas tego używać nawet w grze to nie wiem on wtedy strasznie głośno chodzi bo właćżone są wentylatowry.

Opublikowano

Mam wrażenie jakby on nie używał wgl. tych wentylatorów wiec pewnie stąd te temperatury.Macie jakieś pomysły jak zrobić to żeby ilość wentylatorów chodziła względem wysokiej temperatury?

Opublikowano

Jak masz takie wrażenie że karta nie używa wentylatorów to odkręć obudowę i sprawdź czy jak odpalisz grę to się kręcą, mogą się kręcić wolno ale jak odpalisz jakąś bardziej wymagającą grę to obroty wentylatorów powinny przyśpieszyć. Speedfana nie polecam bo może on podawać błędne temperatury więc pobierz HWMonitor i daj zrzut temperatur. 

Opublikowano

Nie jednak wentylatory chodzą dobrze nie wiem co może być powodem tego stanu rzeczy, już mnie to denerwuje jak tak się wyłącza cały czas niby taka karta a takie problemy.

Oto zrzut bez pracy: https://zapodaj.net/f513839022803.png.html

A to przy Wiedzminie 3: https://zapodaj.net/dd336ecc1ad1e.png.html

Próbowałem ustawiać max. temp w ustawieniach karty Radeon na mniejszą tak do 70 stopni ale to nic nie daje cały czas to samo.

Opublikowano

Zrobiłem test programem HWiNFO64 on mi zapisywał logi podczas gry i wtedy jak mi się wyłączył komputer. W Exelu tam zaznaczyłem w którym momencie jest spadek vatu. Jak się ktoś zna czy może mi potwierdzić, że to wina zasilacza i czy zmiana na mocniejszy pomoże w tym przypadku? Tutaj link do loga: https://zapodaj.net/ce0f4afb5ce0d.png.html.

Opublikowano

Odinstaluj sterowniki przy pomocy Display Driver Unistaller, a następnie ściągnij i zainstaluj od nowa. To, że jest taka sama wersja jak wcześniej nic nie znaczy, bo sterowniki do każdej karty są inne.

Moje Konsole:

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

@UP zrobiłem tak jak napisałeś i dalej to samo. Chciałbym abyście mi sprawdzili te logi co wam podałem wyżej strzelam, że to właśnie wina zasilacza.

Opublikowano

No z tego co widzę to zasilacz masz słaby do tych podzespołów które posiadasz więc dobrze by było jak byś kupił nowy zasilacz. 

Opublikowano

No z tego co widzę to zasilacz masz słaby do tych podzespołów które posiadasz więc dobrze by było jak byś kupił nowy zasilacz. 

Zasilacz mam podany w temacie. 

@UP niestety nikt ze znajomych nie ma mocniejszego zasilacza niż ten co ja mam.

Opublikowano
megawrzuta.pl/download/01c59977ae4c8473553c98eec2eae34e.html

Tutaj link do loga z GPU-Z jak podczas gry w Wiedźmina 3 komputer się wyłączył.

Opublikowano

Zasilacz spokojnie starczy do tego zestawu. Nie ma co go wymieniać. Nie róbcie syfu z mózgu autorowi tymi swoimi poradami.

Moje Konsole:

XBOX ONE S

Mój komputer:

Opublikowano

Zasilacz spokojnie starczy do tego zestawu. Nie ma co go wymieniać. Nie róbcie syfu z mózgu autorowi tymi swoimi poradami

Dlatego właśnie takimi testami trzeba sprawdzić czy to nie z winy zasilacza jak ten z GPU-Z.

Opublikowano

@miszkurkam ale zobacz co piszą na morele w ocenach tego zasilacza przypadek bardzo podobny do mojego.

Oto co pisze: Zasilacz mnie zawiódł. Pomijam fakt, że środek "na oko" jest marny i sam zasilacz jest lekki szczególnie porównując go do konstrukcji lepszych. Albo może inaczej. Po zasilaczu firmy Corsair spodziewałem się lepszej jakości. Ale do czego zmierzam. Przez 7 miesięcy zasilacz współpracował z G3220 i R7 250X i spisywał się bez zarzutów. Nawet już zdążyłem go pochwalić tu na morele.net. Niestety pospieszyłem się! Wczoraj zmieniłem sprzęt na i5-4460 + R9 380. Podczas grania zasilacz pobierał z gniazdka ok. 280W i ani razu nie przekroczył 300W. Natomiast na linii +12V pod obciążeniem taką mocą napięcie siadło do 11,78V po czym komputer się wyłącza. A mierzyłem na złączu molex, wolę nawet nie wiedzieć przy jakim napięciu niejako zmuszałem pracować moją kartę graficzną. Patrząc na cieniutkie kable i TDP karty na poziomie 190W co daje prawie 16A to spadek napięcia na bank też był spory. Przynajmniej mam nauczkę, że zasilacz ma być solidny i również mieć solidny zapas mocy, a firma Corsair może być pewna, że już nigdy nie kupię ani nigdy nikomu nie polecę, za to z chęcią odradzę zakup zasilaczy serii VS! Byłaby "pała", ale dałem 2/5 ze względu na oplecione kable i kątowe wtyczki SATA.

Opublikowano

@miszkurkam ale zobacz co piszą na morele w ocenach tego zasilacza przypadek bardzo podobny do mojego, oto co pisze: Zasilacz mnie zawiódł. Pomijam fakt, że środek "na oko" jest marny i sam zasilacz jest lekki szczególnie porównując go do konstrukcji lepszych. Albo może inaczej. Po zasilaczu firmy Corsair spodziewałem się lepszej jakości. Ale do czego zmierzam. Przez 7 miesięcy zasilacz współpracował z G3220 i R7 250X i spisywał się bez zarzutów. Nawet już zdążyłem go pochwalić tu na morele.net. Niestety pospieszyłem się! Wczoraj zmieniłem sprzęt na i5-4460 + R9 380. Podczas grania zasilacz pobierał z gniazdka ok. 280W i ani razu nie przekroczył 300W. Natomiast na linii +12V pod obciążeniem taką mocą napięcie siadło do 11,78V po czym komputer się wyłącza. A mierzyłem na złączu molex, wolę nawet nie wiedzieć przy jakim napięciu niejako zmuszałem pracować moją kartę graficzną. Patrząc na cieniutkie kable i TDP karty na poziomie 190W co daje prawie 16A to spadek napięcia na bank też był spory. Przynajmniej mam nauczkę, że zasilacz ma być solidny i również mieć solidny zapas mocy, a firma Corsair może być pewna, że już nigdy nie kupię ani nigdy nikomu nie polecę, za to z chęcią odradzę zakup zasilaczy serii VS! Byłaby "pała", ale dałem 2/5 ze względu na oplecione kable i kątowe wtyczki SATA.

Ale ile jest takich opinii? 20? 30? Sprzęt nawet z najwyższej półki może się psuć, lub być uszkodzony od "nowości". Nic tego nie zmieni. jak ci się chce, to idź do kolegi i podepnij u niego zasilacz lub pożycz od kogoś. Moim zdaniem szansa na to, że jest to wina zasilacz jest znikoma.

Moje Konsole:

XBOX ONE S

Mój komputer:

Opublikowano

Spadek napięcia na zasilaniu 12 V można spokojnie pominąć bo jest zbyt mały by spowodować usterkę. Według specyfikacji zasilacza w normie jest 10% różnica zasilania czyli aż +/- 1 V od nominalnego napięcia zasilania. 

Zresztą żaden z podzespołów komputera nie wymaga aż tak strasznie stabilizowanego napięcia 12 V 

Dla elektroniki najważniejszymi napięciami są +/- 5V i 3,3 V od których to tylko zależy praca zestawy a główne płyty która posiada na sobie wszystkie podstawowe stabilizatory tych napięć. 

Jak wyżej, każdy zasilacz może się zepsuć , nawet nowiutki ze sklepu mieć wadę.

Głównym problemem może być w zestawie płyta główna i jej stabilizatory, akurat tu jest problem dla tej niskobudżetowej i taniej płyty w tym zestawie.  

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...