Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

BMW E39 - Parę pytań

tka

Rekomendowane odpowiedzi

Pomocnik
Opublikowano

Cześć, posiadam BMW E39 w sedanie od kilku dni, mam w aucie 8 głośników, 4 na przednich drzwiach, 2 na tylnich i dwa za siedzeniami z tyłu pod szybą. Z czego dwa głośniki przednie przy lusterkach nie grają muzyki, a gada przez nie babka od GPSu, da się to jakoś zmienić? Drugie pytanie, gdzie mam się udać aby jakiś magik "ulepszył" całe audio w aucie?

Trzecie pytanko dotyczy chip tunningu, mam dość mocny silnik 540i - opłaca się robić przy nim chipa? O ile zwiększy to rzeczywistą moc maksymalną auta? Wpłynie to na spalanie i przyspieszenie?

Czwarte i ostatnie pytanko dotyczy blokady, nie dużo mocniejsza M5 potrafi rozpędzić się do 303 km/h po zdjęciu blokady, ja natomiast utykam na 250 km/h, jak się tego ustrojstwa pozbyć? Rzecz jasna nie mam zamiaru pędzić tym autem 300 km/h po mieście, a po prostu przetestować co potrafi na autobahnie. :)

EDIT

Odnośnie paliwa, jakie znaczenie ma liczba okatnów? Obecnie tankuję 98, a spotykam czasami 99 lub setkę, ma to jakieś większe znaczenie?

Do hejterów, nie to nie jest prowakacja, auto kosztowało mnie 7.5k tysiąca funtów, a to nie jest majątek jak się mieszka na wyspach. :P

Opublikowano

Chipotuning zwiększa moc o maksymalnie 20%. Polega to na zdjęciu ograniczeń, które nadała fabryka, głównie majstrowanie w elektronice. Nie jest to takie tanie, mówią że nie ma skutków ubocznych, ale ja z takim autem bym tego nie robił ( i tak ma sporo mocy, po co ci +300km ). Co do paliwa, to im większa liczba oktanów, tym późniejszy zapłon mieszanki w cylindrach. Zmniejsza efekt stukowy, czyli mniejsze zużycie paliwa i dłuższa żywotność silnika. Dla mnie to bez różnicy czy 95, czy 98, podobno paliwa w Polsce i tak są beznadziejnej jakości więc jeden kij.

Opublikowano

Co do chipa to osobiście bym tego nie robił. Źle zrobiona modyfikacja potrafi zaszkodzić. Zależy gdzie byś miał to robić a podejrzewam że nie u jakiegoś dziadzia w stodole.

Co do paliwka to zostałbym na 98 jak już tak jeździsz. Po co tankować byne z większą ilością oktanów. Mija się to z jakimkolwiek celem w cywilnym samochodzie.

A co do audio to np u mnie w mieście jest gość co ma sklep z różnymi bajerami do car audio i sam to wszystko montuje, robi. Zależy gdzie mieszkasz, poszukaj coś takiego. Poczytaj na internecie.

ZBIERAM PLUSY +

Pomocnik
Opublikowano

Co do chipa to osobiście bym tego nie robił. Źle zrobiona modyfikacja potrafi zaszkodzić. Zależy gdzie byś miał to robić a podejrzewam że nie u jakiegoś dziadzia w stodole.

Co do paliwka to zostałbym na 98 jak już tak jeździsz. Po co tankować byne z większą ilością oktanów. Mija się to z jakimkolwiek celem w cywilnym samochodzie.

A co do audio to np u mnie w mieście jest gość co ma sklep z różnymi bajerami do car audio i sam to wszystko montuje, robi. Zależy gdzie mieszkasz, poszukaj coś takiego. Poczytaj na internecie.

Chipa raczej bym robił w jakimś większym warsztacie, muszę się popytać gdzie mi to zrobią. Wbrew pozorom autku da to sporo, zakładając wzrost mocy o 20% wychodzi około 340 koni, dodatkowo mniejsze spalanie, a naprawdę jest teraz ogromne... 11 litrów na trasie i prawie 18 w mieście.

Opublikowano

Cheapy się robi na diesel na benzynie Ci dużo nie da. Co do tych 300km/h to m5 e39 z tego co wiem ma koło 400 koni a Twoja koło 300 więc o czym Ty marzysz? Co do benzyny to dla Twojego auta to bez różnicy.... Polecam na yt ten kanał : https://www.youtube.com/channel/UC9SoogoWnlKeUEfvBS4rzrw i obejrzyj sobie o benzynce. Co do audio jak mamy Ci kogoś polecic jak nawet nie wiemy skąd jesteś, na pewno w okolicy masz jakieś salony które się tym zajmują.. 

@Edit Jeśli chcesz mocniejsze auto to możesz je jedynie zmienić :D Bo ani swapa ani tego uturbić nie idzie ;d

Pomocnik
Opublikowano

Cheapy się robi na diesel na benzynie Ci dużo nie da. Co do tych 300km/h to m5 e39 z tego co wiem ma koło 400 koni a Twoja koło 300 więc o czym Ty marzysz? Co do benzyny to dla Twojego auta to bez różnicy.... Polecam na yt ten kanał : https://www.youtube.com/channel/UC9SoogoWnlKeUEfvBS4rzrw i obejrzyj sobie o benzynce. Co do audio jak mamy Ci kogoś polecic jak nawet nie wiemy skąd jesteś, na pewno w okolicy masz jakieś salony które się tym zajmują.. 

@Edit Jeśli chcesz mocniejsze auto to możesz je jedynie zmienić :D Bo ani swapa ani tego uturbić nie idzie ;d

Najmocniejszy diesel miał zaledwie 193 koni mimo, że to była R6 i świetnie brzmiała to nie dorównuję ona jednak 4.4 litrowej V8, ten samochód od zawsze był moim marzeniem, więc wszelkie modyfikację jeszcze przed nim. M5 dużo droższa nie była, ale każda sztuka była zakatowana i miała duże przebiegi, a taką 540i da radę wyrwać zadbaną od "zwykłych" ludzi nie katujących zbytnio silnika. Z tą blokadą na 250 km/h trudno żyć, szczególnie, że człowiek co miesiąc lub dwa jedzie tym autem ponad 1500 kilometrów, a na autobahnie ciężko powstrzymać się od niższych prędkości.

Opublikowano

Ciężko będzie wytargać jakieś znaczące osiągi na oryginalnych gratach... 

Jest to wolnossak, i modyfikacja mapy na wiele tutaj się nie zda, bo i z czego mamy wciągnąć lepsze parametry, na starych gratach? Inaczej sprawa wygląda, gdy mamy silnik np. z turbo, wtedy to całkiem inna bajka, wystarczy tylko zmodyfikowaną mapę, by móc podciągnąć parametry, nawet na oryginalnych podzespołach. 

2e7beb469d579.gif

" Ten kawałek będzie leciał w furach wielu,

więc pozdrawiam pasażerów, elo "

Opublikowano

Cześć, posiadam BMW E39 w sedanie od kilku dni, mam w aucie 8 głośników, 4 na przednich drzwiach, 2 na tylnich i dwa za siedzeniami z tyłu pod szybą. Z czego dwa głośniki przednie przy lusterkach nie grają muzyki, a gada przez nie babka od GPSu, da się to jakoś zmienić? Drugie pytanie, gdzie mam się udać aby jakiś magik "ulepszył" całe audio w aucie?

Trzecie pytanko dotyczy chip tunningu, mam dość mocny silnik 540i - opłaca się robić przy nim chipa? O ile zwiększy to rzeczywistą moc maksymalną auta? Wpłynie to na spalanie i przyspieszenie?

Czwarte i ostatnie pytanko dotyczy blokady, nie dużo mocniejsza M5 potrafi rozpędzić się do 303 km/h po zdjęciu blokady, ja natomiast utykam na 250 km/h, jak się tego ustrojstwa pozbyć? Rzecz jasna nie mam zamiaru pędzić tym autem 300 km/h po mieście, a po prostu przetestować co potrafi na autobahnie. :)

EDIT

Odnośnie paliwa, jakie znaczenie ma liczba okatnów? Obecnie tankuję 98, a spotykam czasami 99 lub setkę, ma to jakieś większe znaczenie?

Do hejterów, nie to nie jest prowakacja, auto kosztowało mnie 7.5k tysiąca funtów, a to nie jest majątek jak się mieszka na wyspach. :P

2. Udaj sie do dużego warsztatu zajmującym sie profesionalnym car audio. Poszukaj najlepiej w necie lub zapytaj znajomych

3. Nie ma sensu robić chip tuningu na silniku wolnossącym, dużego przyrostu mocy nie będzie.

4. Poszukaj warsztatu zajmującego się tym przeważnie są to też warsztaty które oferują chipowanie i hamownie. Możesz też sam ocenić ile "biegu" ci zostało jadąc 250 i policzyć +- ile by dało vmax.

5. Nie ma to raczej większego znaczenia, wczoraj zalałem do swojego 95 Aero 100 oktanową benzyne z Shella i jakiejś super znaczącej różnicy nie zauważyłem. Niby mialem pewien moment, że poczułem niby szybsze przyspieszanie do 220, ale myślę że to wszystko siedzi w głowie.

Pomocnik
Opublikowano

Ciężko będzie wytargać jakieś znaczące osiągi na oryginalnych gratach... 

Jest to wolnossak, i modyfikacja mapy na wiele tutaj się nie zda, bo i z czego mamy wciągnąć lepsze parametry, na starych gratach? Inaczej sprawa wygląda, gdy mamy silnik np. z turbo, wtedy to całkiem inna bajka, wystarczy tylko zmodyfikowaną mapę, by móc podciągnąć parametry, nawet na oryginalnych podzespołach. 

Napiszę krótko - Ja na samochodach aż tak to się nie znam, dla mnie wszelkie pojęcia typu turbo itp. to czarna magia, ale myślałem że wybierając 4.4 litrową V8 będę mógł coś ukręcić, a chyba lipa, zrobię chipa i zadowolę się 300 konikami, a takie duże plany miałem. :v :v :v

EDIT

2. Udaj sie do dużego warsztatu zajmującym sie profesionalnym car audio. Poszukaj najlepiej w necie lub zapytaj znajomych

3. Nie ma sensu robić chip tuningu na silniku wolnossącym, dużego przyrostu mocy nie będzie.

4. Poszukaj warsztatu zajmującego się tym przeważnie są to też warsztaty które oferują chipowanie i hamownie. Możesz też sam ocenić ile "biegu" ci zostało jadąc 250 i policzyć +- ile by dało vmax.

5. Nie ma to raczej większego znaczenia, wczoraj zalałem do swojego 95 Aero 100 oktanową benzyne z Shella i jakiejś super znaczącej różnicy nie zauważyłem. Niby mialem pewien moment, że poczułem niby szybsze przyspieszanie do 220, ale myślę że to wszystko siedzi w głowie.

3.) A na spalaniu chociaż oszczędzę? Pokonuję ogromne ilości kilometrów, także być może wyjdzie mi to na korzyść. Autko ma obecnie 130 tysięcy przebiegu, znajomy słabszym modelem wykręcił już 450 tysięcy, mam nadzieję, że jak będę dbać o swój egzemplarz to wyciągnę sporo - tym bardziej, że kwestie finansowe są mniej ważne.

4.) Pewnie 300 km/h nie wyciągnę, ale na oko 270 ze spokojem by dało radę.

5.) Tutaj to kompletnie się na tym nie znam, ale doświadczenie mówi że coś to tam daję, przynajmniej kiedyś gdy na rezerwie znajomy zatankował E39 w dieslu V-Powerem, dźwięk i ogólnie praca silnika wydawała się "inna", może to dlatego, że kolega przeważnie tankuję TIRową ropą. :v

Opublikowano

@Up

3. Trudno mi powiedzieć, takich silników się nie chipuje bo nie ma to sensu. Jeżeli zależy ci na oszczędności to raczej słabo auto wybrałeś. 4litrowa benzyna raczej słabo nadaje sie na duże trasy.

5. Kultura pracy silnika mogła się zmienić, ale osiagi raczej wątpie. Większość przyrostu osiągów z benzyny premium siedzi w głowie kierowcy. Fakt jest tylko taki, że benzyna ta lepiej czyści silnik i warto ją raz na 2-3  miesiące zalać.

Opublikowano

Dokładnie, modyfikacja silnika nie jest prosta, i co gorsza, jest bardzo kosztowna.

Kolega ma silnik wolnossący, czyli bez żadnego " wspomagacza " w postaci np. turbo sprężarki lub kompresora, czyli nie mamy tak naprawdę z czego podciągnąć parametrów.

Ogólnie wygląda to tak, że tzw. mapę, robi się w samochodach z turbo sprężarkami. Podam przykład z moim poprzednim samochodem, był to Leon 1M FR 1.9 TDI 150KM, na hamowni, silnik wypluł 151KM ( oczywiście moc na kołach ) a po bezpiecznej mapie, 175 km ( na kołach ).  Czyli podsumowując, w Twoim silniku, mapa jest bezsensu, bo praktycznie możemy zwiększyć mu tylko dawkę paliwa, ale co z tego, jak ciśnienia turbodoładowania nie możemy, bo i z czego? 

2e7beb469d579.gif

" Ten kawałek będzie leciał w furach wielu,

więc pozdrawiam pasażerów, elo "

• 3 tygodnie później...
Pomocnik
Opublikowano

Beemkę tydzień temu sprzedałem nawet z małym zyskiem. :D Dołożyłem parę pieniążków i zakupiłem Audi TT RS drugiej generacji, krótko mówiąc auto mega... Nareszcie przyspieszenie powala na kolana, prędkość maksymalna też, ale mogłoby być lepiej... ;)

Silnik to TTRS Plus 2.5 TFSI quattro czy w tym przypadku chip ma już jakiś sens? Autko nie ma blokady i rozpędza się do 297 km/h, więcej nie daję rady... fizycznie rzecz jasna, bo z górki na liczniku było 310 km/h. Audio załatwi mi znajomy. Dla ciekawskich auto nie było drogie jak na brytyjskie warunki 19 tys. funtów

Przyspieszenie do setki równe 4 sekundy, tu też przydałoby się zejść minimalnie. :P

Pomocnik
Opublikowano

Lepiej nie zdejmuj blokady bo same pędzenie 250km/h takim trupem to szaleństwo

Trupem? Przecież to w miarę nowy samochód.

Opublikowano

EDIT

Nie wiem jaki rocznik, ale nawet jeśli najnowszy czyli 2003, to takie auto już jest stare, ma 16 lat jeśli z ostatniego roku produkcji. Dałeś 7.5k funtów za anglika produkowanego w latach 1995-2003, według mnie przepłaciłeś. Chip może dodać ci trochę koni ale nie wiem czy jest sens, jak i tak to auto z tym silnikiem jest mocne, a spalanie się dużo nie zmieni.

Opublikowano

EDIT

Zależy gdzie tankujesz xD W polsce różnicy prawie nie ma xD Chiptuning doda tak coś ~15% mocy, jak nic nie spierdolą to spalanie powinno myć takie jak bez niego.Na przyspieszenie wpłynie na 100% tylko nie powiem Ci dokładnie ile Nm wpadnie.Z tym car audio to może udaj się do większych zakładów i popytaj, może niektórzy mają w ofercie coś takiego.

IDcncno.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...