Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jungla

louson

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, chciałbym nauczyć się gry w Jungli. Co możecie mi poradzić? Jak zaczynać, kim grać, co robic bo nigdy tam nie grałem.

Opublikowano

Wejdź na stream jakiegoś polaka, junglera, tam najłatwiej nauczysz się jak dżunglować. Z mojej strony mogę powiedzieć, żebyś pograł kilka niestandardówek i pouczył się używać smite'a.

rJtsc5O.png

Opublikowano

Polecam ogladac streamy Jankosa i Nightblue, ogarniesz jak czyscic jungle i kiedy gankowac, reszta to kwestia czasu zeby nauczyc sie automatycznie mechanik wszystkiego

Albicoolvod->Katatuki

d64cee27e8dd47f0bbd3738cee5a7cce.png

Opublikowano

Spróbuj narazie czymś łatwym, żeby ogarnąć podstawy w jungli, polecam : Xin Zhao, Warwick, Amumu, Nunu :v

Potem możesz próbować : Lee Sin, Elise, Reksai, Niddale, Gragas  

Opublikowano

Jako main jungli napiszę ci tutaj dość dużo :D

Więc tak jeżeli grasz jakąś nidalką czy czymś pod manę to wybierasz blue ogólnie wszystkimi ap/ad casterami idziemy na blue :)

Road'ów jest wiele ja napiszę ci 4 :

Gromp > Blue > Wilki > Ptaszki > Red > Arquele > Back

Gromp > Blue > Gank > Red > Arquele > Back

Arquele > Red > Gówniak > Blue > Gank ? back

Arquele > Red > Enemy blue > gank > gromp > Back

Na początek polecam ci coś prostego typu.

Amumu - Tank , dobry dmg , prosty clear jungli , 0 mechanik

Xin - Twardy pick , jak wyżej dmg , nie tracisz hp w jungli , prawy przycisk myszy ( tylko tyle potrzebujesz ) 

Rek Sai - Nie to nie jest trudny pick. - Off - tank , twarde w luj , mobilna , dobre ganki , fajny dps

Kiedy ogarniesz trochę jungle to możesz zagrać czymś zaawansowanym typy.

Elise - AP caster , dobry dmg , w buildzie pod tanka i tak ma dmg , niestety dużo mechanik.

Lee Sin - Najtrudniejszy mechanicznie jungler , wiele możliwości zagrania , trzeba myśleć taktycznie , twardy , potrafi zabić enemy carry w kilka sekund.

A co robić to typowo.

Gankujesz - wspomagasz przegrywające linie 

Farmisz - Robisz campy 

Counter Junglujesz - Robisz jungle przeciwnika

Kontrola mapy - stawiasz wardy gdzie popadnie ( polecam zielony smite )

Mam nadzieję że ten Mini TuT ci pomógł !

@louson

giphy.gif

Opublikowano

Xin jest dobrą postacią na początek. Jeżeli nie masz run, to tut na górze może lekko nie działać. Bo po maksymalnie wilkach/ptakach będziesz musiał się cofać. U Xin'a odpalasz tylko Q i W, czasami E i już. A gdy robisz ganka nie dajesz na dzieńdobry E, najpierw podchodzisz do enemy i gdy zużyją jakieś dasze/flashe czy po prostu nie możesz do nich dobiec, to dajesz dopiero wtedy E dzięki któremu dolecisz do enemy i dasz im slowa.

Opublikowano

Ja np nauczyłem sie grac w jungli khazixem, teraz czyszczę całość jungli sam, i mam wystarczająco hp na gank. Ogólnie musisz się nauczyć kitowac, żeby tracić mniej hp, gankowac najlepiej jak wiesz, że gosc nie ma warda, albo zbyt daleko się wysunął, możesz tez zrobić coś takiego, że jak zgankujesz i spali Flasha to wbijasz po chwili jeszcze raz, bo nie ma już opcji ucieczki

Opublikowano

W sumie dość ważne żebyś robił jungle z dobrą kolejnością. Rób koła m/w tak jak zaczynasz czyli np Golemki>Red>Te ptaki> Wilki > Blue > Żaba i gankuj będąc w okolicy. 

Po oczyszczeniu jungli wracasz do bazy i znowu to samo (bez reda i blue jeżeli niema). Dzięki temu bd miał sprawny dopływ złota i szansę na wygrywanie ganków. Co z tego, że cały czas będziesz gankował jeżeli nie bd miał dość siły żeby coś na tym zyskać? I z drugiej strony pomagaj, co z tego, że się nafarmisz jeżeli wszyscy będą przegrywać sami bądź przez przeciwnego junglera?

Często widzę że junglerzy idą ze skrajności w skrajność i potem ani nie pomagają ani nie mają złota.

Oczywiście w pewnym momencie sam zauważysz, że np jesteś na tyle do przodu, że możesz bardziej skupić się na gankach (ale pamiętaj, że nawet mając 10/0 opłaca się farmić! Twoja przewaga może sie powiększać bądź szybko stopnieć) bądź jeżeli przegrywacie bardziej skupiaj się na farmie i wyłapywaniu błędów przeciwników. Jeżeli jesteś do tyłu pamiętaj, że 1 smok jedynie lekko pomaga a śmierć 5 osób i strata 2 wież + smoka jest już tragedią. Czasami lepiej odpuścić. Tak samo jeżeli widzisz, że przeciwnik lepiej używa smite to nie pchaj sie na siłę w walki o barony i najpierw go zabij :D

Jeszcze warto pamiętać o różnych pierdołach typu pilnowanie żeby zawsze na wejściach do Twojej jungli były wardy bądź żeby były u przeciwnika (żebyś kontrolował gdzie jest i uniemożliwiał ganki). Jeżeli grasz na Shaco to na 99% będzie próbował Cię zabić szybko - zacznij od reda/ blue, dzięki temu kiedy przyjdzie próbować Cię zabić będziesz już dużo dalej w jungli. Tak samo sprawa się ma z paroma innymi ekstremalnie agresywnymi championami. 

1364561328-U384748.png

sygna by b4rt4z

Opublikowano

Junglowanie najlepiej zacząć od postaci takich jak Warwick, Amumu. Dopiero potem zabierz się za inne postacie (podłap od jakiegoś streamera, youtubera)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...