Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem z komputerem

SlavesCity

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Juz dlugi czas korzystam z mojego komputera i nie bylo z nim problemow.

Od niedawna (kilka dni) jakies 2-3 razy w ciagu dnia komputer w dowolnym momencie sie zacina i musze go zresetowac. Najczesciej podczas gry.

Skanowalem go CCleanerem, antywirusem, AVG Pc Tune up. Nie wiem, o co moze chodzic.

Problem 2: Gdy chce przeinstalowac system, wyskakuje taki komunikat: 1zbfihf.png

CavernousEarlyIcelandichorse-size_restricted.gif

Opublikowano

Windows sam w sobie jest wirusem. Przeinstaluj to gówno z płyty albo pendrive.

Polecam Linuxa

Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Polecam Linuxa

Dalbys mi link albo cos, jak zgrac windowsa na pendrive a potem go z niego przeinstalowac? Ogolnie to przydalby mi sie format, bo robilem go ostatnio z 2 lata temu :D Z win 7 nie mialem problemu, a jak sie robi format w windowsie 10 to jestem zielony. Chodzi mi tylko o patrycje C.

Format windowsa 10 sie robi tak samo jak xp? Czyli w biosie wybieram tak odczytywanie z usb itp?

Opublikowano

Polecam Linuxa

Dalbys mi link albo cos, jak zgrac windowsa na pendrive a potem go z niego przeinstalowac? Ogolnie to przydalby mi sie format, bo robilem go ostatnio z 2 lata temu :D Z win 7 nie mialem problemu, a jak sie robi format w windowsie 10 to jestem zielony. Chodzi mi tylko o patrycje C.

Format windowsa 10 sie robi tak samo jak xp? Czyli w biosie wybieram tak odczytywanie z usb itp?

Tak, tak samo :)

LIKE

LIKE

LIKE

Opublikowano

Polecam Linuxa

Ok. Zawsze w biosie wybierałem "CD ROM", bo korzystalem z plyty. Teraz jak z pendrive to jak to ustawic?

Opublikowano

Polecam Linuxa

Ok. Zawsze w biosie wybierałem "CD ROM", bo korzystalem z plyty. Teraz jak z pendrive to jak to ustawic?

USB HDD, albo Disc HDD - rzadko wyłączam komputer, a resetować mi sie nie chce żeby dokładnie sprawdzić :D

LIKE

LIKE

LIKE

Opublikowano

Zapodaj jaki masz sprzęt itp.

W Win 10 możesz zabotować z CD/DVD lub USB nie wchodząc do biosa, jest to tak (w Win 8 i 8.1 podobnie):

Start -> Ustawienia -> Aktualizacje i Zabezpieczenia -> Odzyskiwanie -> Uruchamianie zaawansowane [klikasz Uruchom teraz] -> Użyj Urządzenia

10/8/8.1 czasami nie chcą wpuścić do Biosa bo prędzej zabotuje się system, wtedy najprościej odpiąć HDD.

W Biosa żeby wejść trzeba nacisnąć odpowiedni klawisz po włączeniu kompa/lapka - zazwyczaj Del, F2, lub F10.

Tu masz przykładowe info jak poustawiać w Biosie opcje botowania (może się różnić w zależności od płyty głównej/producenta itp):

https://www.asus.com/pl/support/faq/1013017/

Co do botowania z USB ja wolę sobie samemu zrobić w ten sposób:

1) Start -> Uruchom

Wpisz CMD i uruchom jako administrator

diskpart
list disk
select disk [wybierz numer dysku USB - nie pomylić się! Bo skasujesz sobie partycję z danymi]
clean
create partition primary
select partition 1
active [żeby był bootowalny]
format fs=fat32 quick [fs=ntfs - jeśli pliki będą większe niż 4GB i(lub) nie instalujemy wersji 64bit w trybie UEFI]
assign
exit
exi

Opis pochodzi od użytkownika NiKKA (robi różne przeróbki Wind) - kiedyś z jakąś jego wstawką sobie go skopiowałem.

2) Później kopiujesz całą zawartość z Płyty z Windą na pendriva, lub rozpakowujesz z ISO.

Działa sprawdzałem wielokrotnie. ;)

Jak nie chcesz ręcznie z konsoli tego robić to dobry programik do tego to Rufus:

Tu link: http://www.dobreprogramy.pl/Rufus,Program,Windows,41921.html

Jak nie masz płyty instalacyjnej/obrazu ISO to tu masz przydatne lonki Microsoftu do pobierania itp. (w Media Creation Tool też można pobrać z MS bezpośrednio na USB):

Win 10: Win 10 https://www.microsoft.com/pl-pl/software-download/windows10

Win 8/8.1: https://www.microsoft.com/pl-pl/software-download/windows8

Win 7: https://www.microsoft.com/pl-pl/software-download/windows7

Jak reinstalacja nie pomoże to może być sprzętowa sprawa. Sprawdź sobie też HDD jakimś programem np. HDTune czy nie ma błędów.

Jak komp stacjonarny możesz posprawdzać kondensatory na płycie głównej, jak laptop to czy się nie przegrzewa :P

W razie co pisz, coś poradzimy.

No i wyszedł tutorial. ;)

Według twojego zdjęcia z BIOSa to wyłącz komputer włóż Pendriva do gniazda USB i dopiero odpal kompa i wejdź do Biosu.

Zobacz czy się pokaże w opcjach botowania (czasami trzeba kliknąć enterem by rozwinął się dodatkowy wybór).

Jak nie ma to szukaj na innej zakładce czy masz np.  HDD priority (tam może być twój pendrive jako drugi to ustaw go jako pierwszy), sprawdź też czy masz Bot from USB na Enable.

Opublikowano

@1361622928-U485574.pngwojopl78

Zainstalowalem windowsa zanim napisalem ta odpowiedz. Jednak nie zwrocilem uwagi i zainstaowalem x86 -.-

Robilem przez Rufusa, swietna sprawa. Po prostu wczesniej nie czytalo mi pendriva.

Opublikowano

Zainstalowalem windowsa zanim napisalem ta odpowiedz. Jednak nie zwrocilem uwagi i zainstaowalem x86 -.-

Robilem przez Rufusa, swietna sprawa. Po prostu wczesniej nie czytalo mi pendriva.

No x86 to obsłuży ci tylko 4GB pamięci łącznie z pamięcią grafiki (np. 3GB+1GB). Do grania to bardziej by stykło x64, no chyba że naprawdę masz mało RAMu to x86 jest wtedy zalecany.

Opublikowano

No x86 to obsłuży ci tylko 4GB pamięci łącznie z pamięcią grafiki (np. 3GB+1GB). Do grania to bardziej by stykło x64, no chyba że naprawdę masz mało RAMu to x86 jest wtedy zalecany.

Wiem wiem, ale po prostu nie zwrocilem uwagi podczas instalowania ;p Poprzednio mialem x64. Teraz pobralem x64 i biore sie za reinstal.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...