Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Alone in the Dark 4 - crash uniemożliwia postęp w grze

Arkzyw

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam dosyć poważny problem z grą Alone in The Dark 4, w krypcie, grając jako Aline.

https://www.youtube.com/watch?v=lWsLTbWDlBw - 1:18:15. Chodzi o te elementy na ścianie, które trzeba oświetlić, aby powstała litera "M".

Nie posiadam działającego pada, a problem przy grze na klawiaturze jest taki, że nie można powoli nakierować latarki, tylko ruchy są bardzo szybkie we wszystkich kierunkach(uroki portów konsolowych na pc...), a do tego przy 2-3 próbie następuje crash gry, który jest największym problemem.

Czy ktoś, kto grał w tą grę ma jakiś sposób na to ? Ewentualnie, czy ktoś z posiadających grę i działający pad pomógłby mi przejść ten jeden moment po podesłaniu save'a (odwdzięczę się jakoś) ?

Może jest jakieś rozwiązanie, ale na internecie nie znalazłem żadnych ciekawych informacji na ten temat, ani ewentualnych patchy...

Gra jest oryginalna - Play nr 8/2009

Grę sprawdzałem na 3 komputerach (jeden z Win98SE i dwa z Linuxami przez WINE) i na każdym występuje ten problem z crashowaniem, więc to raczej nie jest kwestia sprzętu.

Z góry dzięki za pomoc.

Retro PC:

MB: BEK-TRONIC BEK-3708 | CPU: AMD Am386 DX-40 40MHz | GPU: Trident 8900CL 1MB | Sound: SoundBlaster Vibra 16 | RAM:16MB(4x4) FPM SIMM Hyundai | HDD: 1.08GB Quantum Fireball | OS: DOS 6.22/Win 3.1

Opublikowano

Czyli crash to problem z tragicznym portem. Spróbuj zmniejszyć czułość, o ile taka opcja w grze jest. Jak masz mysz ze zmiennym dpi to też nie powinno być problemu.

Opublikowano

Gdyby się dało cokolwiek w grze zrobić myszą, to raczej bym nie pisał :P Problem w tym, że portując na PC widocznie zapomnieli o gryzoniu. Myszą praktycznie nic nie można robić. Sterowanie to tylko klawiatura, lub pad(a działającego nie mam...)

Retro PC:

MB: BEK-TRONIC BEK-3708 | CPU: AMD Am386 DX-40 40MHz | GPU: Trident 8900CL 1MB | Sound: SoundBlaster Vibra 16 | RAM:16MB(4x4) FPM SIMM Hyundai | HDD: 1.08GB Quantum Fireball | OS: DOS 6.22/Win 3.1

Opublikowano

Jak na razie sugerowałbym bardzo ostrożnie używać klawiatury w tej sekwencji. Na internecie żadnych fixów czy patchy nie znalazłem, a oceny na Steamie (mieszane) w tym wypadku sugerują, że twórcy płakali jak robili. 

Jak coś znajdę to napiszę, ale tutaj pewnie jest tak samo jak w przypadku FFXIII na pc - bez pada nie zagrasz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...