Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Nauka przy kodzie źródłowym

GranTor

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Uczę się programować już jakiś czas, po zrozumieniu już obiektówki i innych podstaw, postanowiłem że zrobie coś w jakimś większym projekcie.

Jednakże wchodząc do kodu źródłowego OTS'a, praktycznie nie wiem co za co odpowiada w grze, pełno tam zmiennych i innych pierdół które nie wiem co robią

Jak wy to rozpracowaliście? Metodą prób i błędów? Mieliście jakieś poradniki w internecie?

Opublikowano

ja cały czas poznaje, ale np. szukam jakiegoś słowa klucz np. przechodzenie przez graczy:

logiczne, że będzie to w pliku player.cpp i przeglądam sobie i znajduje np. 

bool Player::canWalkthrough(const Creature* creature) const

a potem metoda prób i bledów

co do poradników to raczej nie znajdziesz musisz znać po prostu c++ i sobie rozkminić

Opublikowano

Myśłałem że da się to zrobić szybciej, ale z tego co widzę to jesteś chyba najbardziej ogarnięty z OTS'ow na tym forum i jeśli ty cały czas poznajesz to nie będzie to jednak takie łatwe heh

Opublikowano

Twórcy nie poświęcili czasu na przygotowanie dokumentacji...więc nie ma oficjalnej a z nieoficjalnych źródeł to też mało kto się publicznie wiedzą podzielił...możesz poszukać innego projektu, żeby poćwiczyć programowanie, bo będzie Ci pewnie dużo łatwiej.

po ile chodzą nowe mieszkania Łódź <- kto gra w SF?

Opublikowano

Twórcy nie poświęcili czasu na przygotowanie dokumentacji...więc nie ma oficjalnej a z nieoficjalnych źródeł to też mało kto się publicznie wiedzą podzielił...możesz poszukać innego projektu, żeby poćwiczyć programowanie, bo będzie Ci pewnie dużo łatwiej.

nie ma tego w sumie tak dużo, można sobie do snu przeczytać zawsze jakiś plik cpp i coś się zawsze zapamięta. weź też pod uwagę, że tam możesz zrobić coś w kilku miejscach bo TFS jest pisany poliformicznie ew. zajmie to trochę więcej linijek

sam około roku temu szukałem też jakichś wskazówek ale nie ma tracić czasu na szukanie, poznaj to sam nikt Ci tej wiedzy nie zabierze !

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...