Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Laptop na studia informatyczne

filip xd

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kwota przeznaczona na zakup: 2000-3000 (jak jest wyraźna różnica w wydajności to kilka stów dorzucę)

Rozmiar matrycy (+ewentualnie wymagana rozdzielczość): Coś raczej powyżej 15 Cali

Główne zastosowanie (np. gry, inne multimedia, praca biurowa, konkretny program itp.) : Programistyka od zera,studia informatyczne, dobry do grania i do chodzenia na nudne wykłady razem ze mną. Chciałbym żeby się nie grzał - podkładkę kupioną mam do obecnego lapka, bo oglądając film godzinę bez podkładki nie wytrzyma.... Dobre chłodzenie to dla mnie teraz praktycznie podstawa. 

Wymagania specjalne (np. matowa matryca.): Nie miałem przyjemności używania matowej matrycy. Jeśli jest ona polecana to nie mam nic przeciwko. Dodatkowo chciałbym żeby nie było problemu z lakierem w okolicach dłoni gdy ręce leżą wciskając spację (to przykład).

Osobiste preferencje: (To co w opisałem w głównych zastosowaniach) 

System operacyjny (laptop z systemem bądź bez niego): Zależy jak bardzo opłaca się teraz kupować legalny system. Bo wgrać z torentów nie będzie mi ciężko ale zawsze będą tam jakieś ubytki lecz nie wyda się kasy. Podpowiedzcie mi jak to jest i jakie systemy teraz dorzucają do lapków?

Widziałem ranking / spis lapków na sierpień lecz nie wiem jaki będzie najlepszy pod gejming i pod wykłady. Tak żeby wyglądał dobrze i był wydajny. 

Opublikowano

lenovo y700 15/acer v5-591g

ja osobiscie preferuje acerka ponad lenovo.

dodaja 8-emki i 10-siatki, do pcta srednio sie oplaca kupowac bo to az 420 zl, ale imo w laptopie nie robi to az TAK duzej roznicy jak w pctach, twoj wybor na dobra sprawe.

Opublikowano

Win10 stabilny czy lepszy win8? Żadnego z nich NIGDY nie używałem :D

Do tego pytanie: Acer czy Lenovo ma lepsze chłodzenie / mniej się grzeje? 

Opublikowano

Masz tutaj zestawienie

http://www.mpcforum.pl/topic/1520352-zestawienie-polecanych-laptop%C3%B3w-156-cala-na-sierpie%C5%84-2016-r/

Co do wyboru na studiach na 100 % bedziesz miał dostęp do darmowego oprogramowania windows.

Lenovo Y700-15 i5-6300HQ/8GB/1000 GTX960M FHD

Matryca półmatowa FULL HD IPS LG Phlilips o dobrych kątach widzenia oraz kontraście, mocne zawiasy, niezła wydajność w grach, dobrze wykonana aluminiowa obudowa przy tym smukła, elegancka, bardzo dobre głośniki JBL, przyjemny w dotyku pulpit roboczy możliwość dodania dysku SSD na złączu M.2, niskie temperatury robocze pod obciążeniem O wiele lepsze temperatury niż w Y50,łatwy dostęp do układu chłodzenia, ergonomiczne rozmieszczenie portów,  dobre osiągi na baterii.  Dobry i uczciwy stosunek możliwości do ceny.

MSI GL62 i5-6300HQ/8GB/1TB/ GTX950M 2GB FHD

Matryca FULL HD, mocne zawiasy, sztywność obudowy, prosta stylistyka, możliwość dodania dysku SSD na złączu M.2, bogactwo złączy, bardzo dobre temperatury, brak throttlingu termicznego pod pełnym obciążeniem, przyzwoite osiągi na baterii, brak drain baterii, wygodna klawiatura oraz touchpad.

Acer V5-591G i5-6300HQ/8GB/1000 GTX950M FHD

Matowa matryca FULL HD, dobra wydajność ogólna jak i w grach, dobry stosunek wydajności do ceny, cichy i chłodny bez obciążenia, dobre wykonanie częściowo z aluminium, łatwy dostęp do podzespołów, płynnie działające zawiasy z szerokim kątem odchylenia ekranu, miejsce na dysk SSD m2. Minusem tego modelu sa wysokie tempratury pod dużym obciążeniem.

A jeśli chcesz z systemem od razu

Lenovo Ideapad 700-15 i5-6300/8GB/1TB/Win10 GTX950 Biały

Matryca FULL HD IPS dobrej jakości, pełny procesor 4 rdzeniowy i5HQ 6 generacji skylake bardzo wydajny jak na ten budzet, miejsce na dysk SSD m2 - możliwośc zamontowania dodatkowego dysku m2 jest to bardzo wygodne bo mozesz miec oba dyski wenwątrz laptopa, przyzwoita karta graficzna GTX950m, aluminiowe wnętrze laptopa, podświetlana klawiatura, dobrej jakości głośniki JBL - graja naprawdę przyzwoicie. W cenie do 3000 zł jest to naprawde dobry stosunek ceny do wydajności jak i całej konfiguracji. 

Masz problem z wyborem laptopa czy komputera? >Napisz do mnie<

Opublikowano

Jeżeli Acer się grzeje, to go odrzucam na wstępie. Dowiem się co i jak z systemem operacyjnym oferowanym przez studia. Zakup planuję i tak na początku października lub pod koniec jeśli coś mi wypadnie ;p

Jakie są wady Lenovo Y700-15, a jakie MSI? 

Generalnie podoba mi się bardziej wygląd tego Lenovo, choć wydaje mi się, że od kurzu raz dwa będzie wyglądał bardzo źle. W MSI jednak prostota wyglądu aż mnie przeraża ale może to właśnie jest jego zaleta?

Dodatkowo mam pytanie, gdzie najlepiej kupować (X-Kom czy coś innego?). Różne sklepy oferują dodatki typu gry, plecaki/torby na laptopy itd. 

Opublikowano

Xkom ja sam kupuje jest ok :) o gratisach możesz napisać uwagach do zamówień czasem dorzucają.

Co do y700-15 minusem jest serwis Lenovo ma serwis gwarancycjny w niemczech działa ale wolno. Ale to wiesz trzeba z dystansem.

MSI ma słabsze wykonanie gorsza matryce i grafikę.

Masz problem z wyborem laptopa czy komputera? >Napisz do mnie<

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...