Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Notebook/2w1 dla programisty

wjatek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czołem!

Planuję kupić sobie jakiś fajny sprzęt w rozsądnej cenie, tak do 1600, max 2000zł. Wymagania:

- nieduży, jakieś 12" byłoby akurat,

- najlepiej z SSD,

- jakiś i3 albo i5, 4GB RAM, fajnie gdyby miał jakąś przyzwoitą grafikę,

- HDMI albo DP,

- najlepiej z touchscreenem,

- sprzęt bez konfliktów z linuxem (Debian).

Zastosowania:

- programowanie (C++, Android),

- webdesign,

- codzienna praca, pakiet office, Internet,

- grafika (GIMP),

- być może Blender.

Mam na oku Lenovo ThinkPad X220. Wersja X220T Tablet byłaby super, ale nie mogę znaleźć nigdzie w PL :( Mam tylko parę wątpliwości. Czy taki sprzęt bezpiecznie kupić? W końcu to raczej nie laptop prosto z fabryki. Mogę liczyć na idealny albo bardzo dobry stan? Czy bateria będzie zdatna do użytku? Przynajmniej na 3 godziny pracy. Jakie waszym zdaniem są minusy zakupu takiego sprzętu? Warto interesować się ofertami takimi jak ta?

http://allegro.pl/nowy-laptop-lenovo-thinkpad-x220-12-i5-ssd-win7-i5671045947.html

I jeszcze jedno. Boję się, że będzie wył jak stara klimatyzacja :D Co sądzicie?

Opublikowano

grafiki zintegrowane z cpu na pewno będą dobrze pracować pod linuxem. nawet z radeonami już jest ok

laptop z aukcji nowy to nie jest, i5 2 generacji, 32nm, procesor w początków 2011, nie warto moim zdaniem. dodatkowo 1 rok gwarancji, gdzie producent oferował 3 lata. lepiej poszukać czegoś innego. musi to być laptop?

Opublikowano

Laptop albo 2w1. Nie zależy mi na najnowszych bebechach, byle śmigał dobrze :) mój pecet też ma starszą i5, a nadal jest niezły. Przeglądam jeszcze X230, ale mało ofert z wersją Tablet :( podejrzane rzeczy typu "hasło na bios, ale da się zainstalować system z USB, więc to nie problem" ;_;

Opublikowano

Drogo wychodzi. Do tego będzie wył po jakimś czasie i na pewnei nie wytrzyma 1 h przy pracy. 3 h wytrzyma jak tylko załączysz system i będzie sobie stał luzem.

Nie polecam małego ekranu bo naprawdę wielkie g...o na nim zobaczysz , dopiero rozdzielczość pozyżej 1600:900 pozwala na komfortową pracę. 

Najlepiej poszukać lapka za ok 600-800 zł z dedykowaną grafiką Nvidii, i3/i5 wystarczy.   Potem dokupić sobie SSD 

Czasem używane Lenovo z serii G z przed 3-5 lat warte też zainteresowania tylko trzeba poszukać. np kupiłem G780 za 1600 zł  z i7,m GF 635m 2Gb , 8 Gb RAM, 1 T dysk, matryca FullHD 17 cali. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Dzięki za rady. W sumie rozdzielczość mi starczy, ale fakt, wyższa byłaby lepsza.

http://allegro.pl/lenovo-thinkpad-x230-12-i5-win-7-256-ssd-gw-16gb-i6367821275.html

Następca mnie zaciekawił bardziej :D może znajdzie się jakiś w wersji Tablet :)

Poszukam zaraz czegoś z serii G. A może jakies 2w1 albo chociaż "wyginalne o 360°" z dotykowym? :(

Opublikowano

Super laptop:
Procesor inny niż Intel, lub nowego Intela
Grafa inna niż intel, lub laptop z zintegrowanym intelem i jeszcze 1 grafą (są takie laptopy) (ja mam zintegrowany intel oraz nvidia)
ram: 4 gb robi się przestarzałe a coraz więcej aplikacji i gier są bardzie zasobożerne, radzę 8gb lub 16
SSD: 500 GB - 4 TB

Chcesz się dowiedzieć nieco o mnie? Zapraszam na mój profil ?

Opublikowano

A co sadzicie o takiej konfiguracji:

i7 2760QM - 4 rdzenie po 2.4GHz, turbo do 3.5, 6MB cahce

Nvidia Quadro 2000M 2GB

8GB DDR3

Full HD 15.6"

cena - 1.9k

Tylko to gnojstwo ma matrycę TN :( nie znajdę chyba kompa dla siebie...

Opublikowano

Chyba jednak zdecyduje się na Lenovo Y500 - i7 3610QM, GF650M, 8GB RAM, FullHD. Jak myślicie?

Tak, trochę zmieniłem kryteria... Ale w te stronę chyba lepiej jednak szukać :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...