Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Dysk twardy - czy te dźwięki są normalne?

qiuas

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Od czasu kupna mojego PC denerwują mnie odgłosy HDD... nie wiem czy tak powinno być bo wcześniej miałem tylko dyski HDD od WD/hitachi 5400rpm (laptop), a mój obecny to Seagate Barracuda 7200rpm ponieważ kupiłem PC.

Daje link do filmu gdzie dobrze słychać to co ja słyszę: https://www.youtube.com/watch?v=Gl5vTCIpono

Dodam jeszcze filmik z komórki z dźwiekiem który pojawia się tylko przy sprawdzaniu spójności plików GTA V (nie wiem czy przy innych grach też tak jest ale w 5 próbach na 5 pojawił się ten dźwięk czasami głośniejszy, czasami cichszy, a czasami na chwilę ustawał.

Dźwięk z 1 filmu jest gdy kopiuje pliki lub uruchamiam random access w HD Tune.

2 filmik:

Audio z komórki więc trzeba dośc mocno podgłosić... dźwiek przypomina mi troche łączenie się bardzo starych modemów...

https://www.youtube.com/watch?v=00ZdpH8amqo

(Od 12 sekundy wyraźnie słychać gdy się podgłosi bo mikrofon w komórce jest cichy.. normalnie słychać to już z odległości 1 metra czysto i wyraźnie).

Wszystkie testy w programach wypadły pozytywnie, zapis 120-200 MB/s, odczyt nieco więcej. 0 bad sectorów, wszystko wychodzi, że jest dobrze...

Ale ten dźwiek strasznie mnie denerwuje bo wszystko w moim PC jest bardzo ciche i jedyne co słychać to ten nieszczęsny dysk... A każdy wspominał, że Seagate ma najcichsze dyski, a jakoś nawet stary 10 letni WD chodzi ciszej i nie wydaje takich odgłosów... słychać tylko obroty. (Co najśmieszniejsze ten dysk od ponad 10 lat nadal działa... wątpie czy ten Seagate tyle wytrzyma)...

Opublikowano

Takie chrobotanie to norma w twardzielach, za bardzo nic z tym nie zrobisz.

A ten drugi dźwięk? To raczej nie jest normalne... Podgłoś na max jeśli nie słyszysz (nie chodzi o szumy) nie wiem jak wytłumaczyć ten dźwięk...

Opublikowano

Przyznam, że oprócz tego "chrobotania" nie słyszę nic dziwnego. Chodzi o to takie niby-wycie jakby się coś w środku obracało?

No właśnie chodzi o to, że słychać tam głównie szum ale jest coś jakby robotyczny dźwięk raz głośniejszy raz cichszy.. nawet nie wiem jak to opisać bo nigdy czegoś takiego nie słyszałem u nikogo ani u siebie. Dopiero dziś się to "pojawiło".

No ewidentnie obok tego chrobatania słyszę takie jakby wycie jak to wspomniałeś ale takie robotyczne.

Edit: Oczywiście w rzeczywistości jest to bardzo głośne, a tu ledwo słyszalne...

Opublikowano

Nie zauważyłem tego drugiego nagrania :D

Nie mam pojęcia skąd to dziwne buczenie, jesteś pewny, że to z dysku?

Tak. Wszystkie wiatraki były wyłączone. Działał tylko Fortis 3 i zasilacz CX650M no i HDD... nic w tle nie było oprócz sprawdzania spójności.

Opublikowano

kto ci polecił brać dysk od tego producenta?

wrzuć smart jak możesz, on nie tylko informuje o badach, ale też o innych rzeczach, których mogłeś nie odczytać

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...