Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rozdzielczość monitora

Gotenksx

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja głupi dałn kupiłem se kiedyś monitor używany Samsung SyncMaster 943Nw nie znając jego bazowej rozdzielczości miałem ustawioną 1024x768 dziś ogarnąłem że ten monitor ma 1440x900 lecz ja nie mam tej opcji do wybrania w rozdzielczościach ekranu. Stawiam że to przez sterownik którego nie wgrywałem nigdy :D. Czy mogę jeszcze gdzieś na internecie odnaleźć sterowniki do tego monitora?. A po drugie czy przy karcie graficzniej GTx 650 na tej większej rozdzielczości dużo fpsów mi spadnie w grach?

I drugie pytanie trochę nie na temat. 

Jeśli patrze na wymagania minimalne jakiejś gry  to o jaką rozdzielczość się rozchodzi w minimalnych? Full hd czy 4:3?

Opublikowano

A nie mogę tego zrobić w Panelu Nvidii? Tam też jest coś takiego chyba jak tworzenie Rozdzielczości.

I czy jak ją ustawie to będę ją miał w Grach? Bo w Fife ja np jej nie mam. W Csie też

Opublikowano

Jaką ustawisz taka może być do rozdzielczości natywnej monitora, problemu w sumie nie ma żadnego 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

No to spróbuje. Czytałem na wielu forach że trzeba sterownik do Monitora ale skoro nie to nie.  Przez tyle czasu grałem 1024x768 bo w windowsie pisało że to natywna jednak wchodząc na internet i patrząc specyfikacje monitora okazuje się że rozdzielczość to 1440x900.

Opublikowano

Nie jest wielka ale w większości grach jest do bani, monitory 16:10 zawężają pole widzenia i zwykle obraz na nich jest o ok 10% mniejszy na szerokości niż normalnych panoramicznych 16:9 

Opublikowano

Dodałem sobie tą rozdzielczość w panelu nvidiia. Gdy zmieniłem obraz jest strasznie nie ostry wręcz lekko zamazany a nadal piszę że 1024x768 jest natywną

Opublikowano

Nic nie musisz dodawać, powinno być wszystko. Jeśli nei ma to problem ze sterownikami. 

Zainstaluj najpierw to i sprawdź rozdzielczości  : http://org.downloadcenter.samsung.com/downloadfile/ContentsFile.aspx?CDSite=UNI_PL&CttFileID=1739322&CDCttType=DR&ModelType=N&ModelName=943NW&VPath=DR/200710/20071026103718437_SM943NW.exe 

Opublikowano

Własnie że nie mam tej rozdzielczości. Chyba że źle rozumiem pojęcie Rozdzielczość nominalna i to nie jest podstawowa rozdzielczość monitora. W menadżerze zadań ten monitor nosi nazwę Standardowy monitor inny niż PnP. A link który dałeś mi nie działa.

Opublikowano

Nie zdziwił bym się że masz uszkodzoną elektronikę w monitorze. 

Podłącz inny komputer czy laptop i sprawdź rozdzielczości. 

Opublikowano

A może to przez źle ustawione Hertze? Nie wiem grzebiąc po stronach z moim monitorem na jednej stronie pisze tak.

• Zalecana rozdzielczość obrazu: 1440 x 900 pikseli
  • Częst. odświeżania przy zalecanej rozdzielczości: 60 Hz
  • Częstotliwość odchylania poziomego: 30-81 kHz
  • Częstotliwość odchylenia pionowego: 56-75 Hz

Natomiast na drugiej ten sam monitor tyle że w innym kolorze.

Native Resolution

1440 x 900 at 75 Hz

Ja mam aktualnie 60 hz ustawionych. Myślisz że może w tym tkwić problem?

Opublikowano

A może to przez źle ustawione Hertze? Nie wiem grzebiąc po stronach z moim monitorem na jednej stronie pisze tak.

• Zalecana rozdzielczość obrazu: 1440 x 900 pikseli
  • Częst. odświeżania przy zalecanej rozdzielczości: 60 Hz
  • Częstotliwość odchylania poziomego: 30-81 kHz
  • Częstotliwość odchylenia pionowego: 56-75 Hz

Natomiast na drugiej ten sam monitor tyle że w innym kolorze.

Native Resolution

1440 x 900 at 75 Hz

Ja mam aktualnie 60 hz ustawionych. Myślisz że może w tym tkwić problem?

Gorzej jakby Hz było za dużo. Jak jest mniej to jest ok.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

No to najwidoczniej coś musi być uszkodzone. Spróbuje jeszcze raz dodać rozdzielczość w panelu nvidia.

Jeśli komputer nie wykrywa natywnej rozdzielczości monitora, to coś musi być z nim nie tak. Spróbuj u np. kolegi podłączyć ten monitor.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Uwaga Uwaga. Problem został rozwiązany. Dla tych co w przyszłości będą mieli ten sam problem.(TYLKO DLA NVIDII) Instalujecie Sterowniki do Monitora następnie jak nie macie swojej rozdzielczości wchodzicie w Panel Sterowania Nvidia --> Zmiana rozdzielczości --> Dostosuj --> Utwórz rozdzielczość dostosowaną. Wpisujecie tam rozdzielczość wybieracie Herze i uwaga najważniejsze! Taktowanie zmieniamy na GTF. Bez tego taktowania u mnie była tragiczna jakość teraz jest super. Dzięki wszystkim za pomoc szczególnie tobie @Ktosiu

Opublikowano

Skoro musisz ręcznie ustawiać to ie działa automatyka i rozpoznawanie monitora przez system. 

Też z początku miałem monitory  1440x900 ( 16:10 ) i zawsze były z nimi problemy. Większość sterowników i gier lepiej jednak współpracuje ze standardowymi rozdzielczościami 16:9 i w przyszłości staraj się takie kupować. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...