Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

GTA V - spadki FPS

kokojumbo99

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Elko, moja specyfikacja: i5 4460, r7 370 (msi), 4GB RAMu. Na początku gry nie było problemów. Już wtedy miałem świadomość, że 4GB RAMu to takie minimum, ustawienia miałem średnie i wysokie, według opcji zużywałem gdzieś 1,5GB na karcie z 2GB możliwych. Podczas gry nie miałem żadnych lagów, może raz na kilkadziesiąt minut lekki spadek, ale nie przeszkadzało mi to. Dopiero po 8h grania pojawiły się ściny, które uniemożliwiały grę. No ale od 2 tygodni jest jeszcze gorzej. Po 3 minutach gry mam straszne spadki. Co może być tego powodem? Dysk mam od miesiąca: https://www.morele.net/dysk-western-digital-caviar-blue-3-5-1tb-sata-600-7200rpm-64mb-cache-wd10ezex-479659/ System to WIN 10 64bit. Próbowałem chyba każdego sposobu, od zwiększania priorytetu, aż po 18 innych sposobów: https://www.reddit.com/r/HalfOfAKebab/comments/4gf3su/better_than_rockstar_support/ Dalej nic. Sprawdzałem spójność plików, skanowałem PC.

Poniżej zdjęcia z użycia procka itp. Zdjęcia robione telefonem, bo Steam nie chciał mi zdjęć robić.

Podczas wczytywania zapisu gry: http://prntscr.com/c84mzz

Po wczytaniu zapisu gry (wtedy gra chodzi płynnie, przez jakieś 2 minuty): http://prntscr.com/c84n8s

Podczas spadku FPS (po 2 minutach gry (w mieście)): http://prntscr.com/c84nih

Oczywiście FPS potrafią spaść jeszcze niżej :( Szczególnie podczas jazdy w mieście, praktycznie nie da się jechać, bo jest pokaz slajdów, podczas kolizji czy większego zderzenia dźwięk lub radio strasznie się ścinają, nie mówiąc już o grze. Poza miastem chodzi trochę płynniej, lecz także słabo, więcej tortur niż gry.

Co może być tego powodem? Czy zużycie praktycznie 100% na procku nie jest dziwne? Czy może 4GB RAMu to za mało? Czytałem dużo wypowiedzi i osoby z tą ilością RAMu grają bez problemu.

Opublikowano

Zużycie 100% procka mówi w sumie samo za siebie.

Ale gra jest oryginalna?

Oryginał 100%.

Jaki może być powód? Na takim PC ta gra powinna chodzić bez problemów. Podczas grania w inne gry jest normalnie. Wymiana pasty na procku może coś zdziałać? Ostatni raz robiłem to chyba rok temu. 

Zużycie CPU podczas przeglądania internetu waha się do 20% - http://prntscr.com/c85qmj

Edit - z ciekawości odpaliłem pierwszą misję Franklinem, podczas cutscenki z Michael'em miałem +/- 120 FPS, potem podczas jazdy samochodem przez miasto porażka, FPS spadały nawet do 7, zużycie CPU było już w normie, wahało się w granicach kilkudziesięciu %. Ogólnie to podczas przerwy między tymi ścinami można zobaczyć normalną ilość FPS, ponad 80 (ale tylko raz na 10 sekund :/).

Nawet pojawiły się znikające tekstury na ulicy w mieście. 

Opublikowano

Zazwyczaj Cutscenki lepiej działają niż gra więc raczej nie ma co porównywać że to lepiej działa a gra inaczej więc coś jest nie tak. Zobacz procesy bo masz ich sporo może jakiś proces ci Pc męczy.

Opublikowano

Zazwyczaj Cutscenki lepiej działają niż gra więc raczej nie ma co porównywać że to lepiej działa a gra inaczej więc coś jest nie tak. Zobacz procesy bo masz ich sporo może jakiś proces ci Pc męczy.

Procesów mam sporo, fakt, ale zjadają one bardzo mało RAMu, priorytet GTA na wysoki, launcher i steam na najniższy, większe procesy wyłączone, dalej nic :/

Pobrałem nawet sterowniki pod GTA V od AMD, ale dalej nic: http://support.amd.com/en-us/kb-articles/Pages/latest-catalyst-windows-beta.aspx

Czytałem wiele postów na forum Rockstara, wypowiedzi są sprzed roku - osoby, które miały lepszy PC od mojego i większą ilośc RAMu także miały podobne problemy. Niektóre znalazły rozwiązanie, ale żadne z nich mi nie pomogły. Nie wiem czy druga kość RAMu coś da, tak czy siak kupię ją w ciągu miesiąca do innych gier. 

Opublikowano

W sumie chyba możliwe. Nie oszukujmy się według mnie teraz 8gb to minimum chociaż na minimalnych Gta 5 wystarczy 4. Dokup kość i spróbuj. 

Wcześniej miałem WINa 7 i takiego problemu nie miałem, w sensie dopiero po 8 godzinach grania, więc to nie problem. Ogarnę z powrotem WINa 7 i napiszę co i jak, bo z tego co czytałem, to na WIN 10 ludzie też mieli ten problem, a po powrocie na 7 lub 8 było normalnie.

Opublikowano

Nieważne, sprawdzone.

Spróbuj wyczyścić komputer z kurzu (a najbardziej to zasilacz, najczęściej on powoduje masakryczne spadki FPS).

Bez przesady, w innych grach mam normalnie.

Windows 10 Piracony czy korzystałeś z darmowej aktualizacji?

Darmowa aktualizacja.

Mam już 7, zaraz powiem czy coś się zmieniło. 

WRESZCIE ROZWIĄZANE... Wystarczyła aktualizacja do WINa 7 

Opublikowano

Nieważne, sprawdzone.

Spróbuj wyczyścić komputer z kurzu (a najbardziej to zasilacz, najczęściej on powoduje masakryczne spadki FPS).

Darmowa aktualizacja.

A czy wgrałeś wszystkie sterowniki po przejściu na Windows'a 10? Po aktualizacji, duża część sterowników może nie wspierać nowego systemu.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Nieważne, sprawdzone.

Darmowa aktualizacja.

A czy wgrałeś wszystkie sterowniki po przejściu na Windows'a 10? Po aktualizacji, duża część sterowników może nie wspierać nowego systemu.

Na WIN 10 usunąłem tylko sterowniki od karty i zainstalowałem ponownie, ale nie było poprawy. 

Opublikowano

Nieważne, sprawdzone.

Darmowa aktualizacja.

Na WIN 10 usunąłem tylko sterowniki od karty i zainstalowałem ponownie, ale nie było poprawy. 

Ściągnij od nowa sterowniki, najlepiej od razu od wszystkiego i wgraj. Często sterowniki na Windows 7 nie działają z Windows 10.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Wiem że może być to czasochłonne ale zrób reinstall gry. Może pomóc.

Ewentualnie oczyść komputer, zmień żel na procesorze.

Jeżeli chcesz bym Ci odpowiedział lub pomógł - pisz @Frap

Opublikowano

Wiem że może być to czasochłonne ale zrób reinstall gry. Może pomóc.

Ewentualnie oczyść komputer, zmień żel na procesorze.

amebo, wracaj do mc, pisałem, że problem rozwiązałem + żel na procka? lol

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...