Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Aukcja allegro ~ obawy :)

Bakany

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam, znalazłem sony xperia z1 compact w zaskakująco niskiej cenie i teraz sie zastanawiam czy to oryginalny telefon czy jakaś podróbka? wysyłka jest zza granicy i troche się obawiam że po zapłaceniu mogę nie otrzymać telefonu

tutaj aukcja; http://allegro.pl/super-oferta-sony-xperia-z1-compact-d5503-pl-menu-i6380813168.html

a tutaj równiez ten sam telefon droższy o dyche: http://allegro.pl/sony-xperia-z1-compact-gwarancja-pl-menu-2-kolory-i6336359151.html

niby mają 95-98% pozytywów ale nigdy nic nie wiadomo :)

Ewentualnie moze ktos wie gdzie kupie taki telefon do 700zł? koniecznie musi byc nowy.

za pomoc sypne lajkami 

@edt

gosciu ma 6 ngatywów i ludzie tam piszą że te telefony są z reklamacji sprzedawane jako nowe to juz chyba wiem skąd taka cena :D

Opublikowano

Pomimo prośby i listy pytań bez odpowiedzi o gwarancję nowości telefonu, po miesiącu otrzymałem używany telefon w nowej obudowie z uszkodzonym przyciskiem i płytą główną. To są telefony rekondycjoniwane z Chin. Brak kontaktu telefonicznego OSTROŹNIE!

Gosciu po prostu posredniczy przy transakcjach z ali, wiec jak chcesz tanio, to bierz. Ewentualnie pozniej bedziec miec problemy z telefonem i bedziesz sie pierdolic z gwarancja albo wmowia Ci, ze to ty uszkodziles i gwarancja nie pokrywa.

Opublikowano

Kupiłem kiedyś po taniości na allegro czekałem miesiąc ale telefon w bardzo dobrym stanie poprostu  są tanie bo z zagranicy wysyłane i musisz trochę poczekać

Opublikowano

Pomimo prośby i listy pytań bez odpowiedzi o gwarancję nowości telefonu, po miesiącu otrzymałem używany telefon w nowej obudowie z uszkodzonym przyciskiem i płytą główną. To są telefony rekondycjoniwane z Chin. Brak kontaktu telefonicznego OSTROŹNIE!

Gosciu po prostu posredniczy przy transakcjach z ali, wiec jak chcesz tanio, to bierz. Ewentualnie pozniej bedziec miec problemy z telefonem i bedziesz sie pierdolic z gwarancja albo wmowia Ci, ze to ty uszkodziles i gwarancja nie pokrywa.

ale to są normalne oryginalne telefony sony czy jakies podrabiańce? bo bym wziął na raty payu i jeśli telefon byłby nie zgodny z opisem to po prostu nie płaciłbym rat, a do allegro zgłosił że telefon jest nie zgodny z opisem i niech sami ścigają tego gościa :) 

Opublikowano

To są normalne telefony, oryginalne, przygotowane na rynek europejski. Są tanie, bo dzięki bezpośredniej wysyłce zza granicy nie ponosisz kosztów logistycznych - w cenę wchodzą tylko przesyłka, marża dla sprzedającego i koszt zakupu telefonu brutto. 

Qui est le prochain?

Opublikowano

Kupiłem kiedyś po taniości na allegro czekałem miesiąc ale telefon w bardzo dobrym stanie poprostu  są tanie bo z zagranicy wysyłane i musisz trochę poczekać

To są normalne telefony, oryginalne, przygotowane na rynek europejski. Są tanie, bo dzięki bezpośredniej wysyłce zza granicy nie ponosisz kosztów logistycznych - w cenę wchodzą tylko przesyłka, marża dla sprzedającego i koszt zakupu telefonu brutto. 

Nikt nie podal skad z zagranicy. Z Chin. Gwarancja serwisowa juz daje do myslenia. Zazwyczaj komis/sklep, ktory wystawia taka gwarancja, robi wszystko, zeby na klienta zwalic.

@Bakany sa to oryginalne telefony, ale to tak samo jak z tabakiem z kontrabandy. Raz ci sie trafi dobry, raz c*****y.

Opublikowano

Nikt nie podal skad z zagranicy. Z Chin. Gwarancja serwisowa juz daje do myslenia. Zazwyczaj komis/sklep, ktory wystawia taka gwarancja, robi wszystko, zeby na klienta zwalic.

A kto Ci powiedział, że z Chin? Zagranicznych dystrybutorów każda firma produkująca podobny sprzęt ma na pęczki. Gwarancja serwisowa nie musi wyglądać tak, jak opisujesz. Wystarczy dokładnie sprawdzić telefon zaraz po otrzymaniu i od razu zgłaszać ewentualne niedogodności, wtedy dystrybutor nie będzie miał szans "zwalić na klienta", jak to ująłeś. Gwarancja jaka by nie była jest jednoznacznie określona prawem w kodeksie cywilnym. Jeśli tak bardzo obawiacie się gwarancji serwisowej dystrybutora, wystarczy przed zakupem wysłać wiadomość z prośbą o określenie jego obowiązków jako gwaranta i samych warunków gwarancji. Potem w razie potrzeby tylko się do tego odwołać i sprawa staje się jasna.

Trochę sprytu i rozwagi, żeby wszystko rozegrało się bez szwanku.

Qui est le prochain?

Opublikowano

A kto Ci powiedział, że z Chin? Zagranicznych dystrybutorów każda firma produkująca podobny sprzęt ma na pęczki. Gwarancja serwisowa nie musi wyglądać tak, jak opisujesz. Wystarczy dokładnie sprawdzić telefon zaraz po otrzymaniu i od razu zgłaszać ewentualne niedogodności, wtedy dystrybutor nie będzie miał szans "zwalić na klienta", jak to ująłeś. Gwarancja jaka by nie była jest jednoznacznie określona prawem w kodeksie cywilnym. Jeśli tak bardzo obawiacie się gwarancji serwisowej dystrybutora, wystarczy przed zakupem wysłać wiadomość z prośbą o określenie jego obowiązków jako gwaranta i samych warunków gwarancji. Potem w razie potrzeby tylko się do tego odwołać i sprawa staje się jasna.

Trochę sprytu i rozwagi, żeby wszystko rozegrało się bez szwanku.

A kto Ci powiedzial, ze nie z Chin? Po prostu widze, jak zalewane jest allegro, a ali to bardzo dobry biznes dla posrednikow.

Mnie nie musisz pouczac, bo zazwyczaj w takich sytuacjach najlatwiej skorzystac z rekojmi.

@Bakany poczytaj regulamin sprzedajacego. On jest tylko posrednikiem, ty jestes importerem, wiec w razie wu to na ciebie spada odpowiedzialnosc.

Opublikowano

C***a prawda, kolega tak samo kupił z1 chyba compact i też tanio była.Najlepsza niespodzianka w tej paczce to brak gwarancji i rozszczelniona tylna klapka, do tego wieszający się software.

Opublikowano

gościu nie ma żadnych negatywnych kom. z 2016 roku więc zaryzykuje..

troche strach bo buty ktore zamawialem 2 lata temu też po taniości zza granicy do tej pory nie przyszły :)

Opublikowano

Nie lepiej samemu z Aliexpress kupić? 

Takie telefony jak na tych aukcjach są oryginalne tylko odrzucone przez testy w produkcji z powodu wad. Naprawiają je prywatnie mali wytwórcy i sprzedają w Europie. 

U mnie po komisach takie nówki po przeliczeniu wychodzą ok 50-60 funtów ( ok 300 zł ) i prawie nikt ich nie kupuje z powodu awaryjności albo gwarancji w Chinach u wytwórcy a nie właściciela marki . 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

wie ktoś w jakich sklepach są dostępne te telefony w dość dobrej cenie i najlepiej żeby była możliwość wzięcia na raty? dzwoniłem do euro agd rtv ale tam nie ma ;c

to z allegro kupie tylko w ostateczności :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...