Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Płyta główna pod procesor

Dawid717

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nigdy nie dobieraj płyty pod procesor, płyta jest najważniejsza na procku możesz przyoszczędzić a na płyte najlepiej wydać sporo. Ale nie takie było pytanie więc : Pod ten procek polecał bym tą płyte : Gigabyte GA-Z170-D3H lecz koszty mogą być dla cb za duże więc do 200 zł możesz MSI H81M-P33 tylko że jest to płyta DDR3 więc o ramach DDR4 możesz pomarzyć może lepiej od razu napisz jakie masz ramy. Ew. mozesz sie zastanowić nad : MSI H81M-E34 jest to dobry model na tą ilość pieniędzy. Mam nadzieje że pomogłem.

Opublikowano

Nigdy nie dobieraj płyty pod procesor, płyta jest najważniejsza na procku możesz przyoszczędzić a na płyte najlepiej wydać sporo. Ale nie takie było pytanie więc : Pod ten procek polecał bym tą płyte : Gigabyte GA-Z170-D3H lecz koszty mogą być dla cb za duże więc do 200 zł możesz MSI H81M-P33 tylko że jest to płyta DDR3 więc o ramach DDR4 możesz pomarzyć może lepiej od razu napisz jakie masz ramy. Ew. mozesz sie zastanowić nad : MSI H81M-E34 jest to dobry model na tą ilość pieniędzy. Mam nadzieje że pomogłem.

Ja Cię proszę, on ma procesor pod lga1155, a Ty podajesz płyty pod lga1151 albo 1150 xddd

349241432911096669131.jpeg
Opublikowano

Ja Cię proszę, on ma procesor pod lga1155, a Ty podajesz płyty pod lga1151 albo 1150 xddd

Tia tylko Z170 jest multifunkcyjna na p33 chodzi zarówno 51 jak i 55, natomiast e34 jest wręcz sprzedawana z tym prockiem ....

Jeśli chcesz płyty wolniejsze idealne pod lga1155 prosze bardzo :Asrock Z77 Pro3 Ew. Z77Extreme 4....

Opublikowano

Tia tylko Z170 jest multifunkcyjna na p33 chodzi zarówno 51 jak i 55, natomiast e34 jest wręcz sprzedawana z tym prockiem ....

Najpierw się doedukuj, a później się wypowiadaj. Jak niby ma wsadzić procesor z 1155 pinami do płyty, która ma 1151 "miejsc" na piny?

@op - musiałbyś trochę dopłacić, bo płyty z chipsetem p67 zaczynają się od ~250zł

349241432911096669131.jpeg
Opublikowano

Najpierw się doedukuj, a później się wypowiadaj. Jak niby ma wsadzić procesor z 1155 pinami do płyty, która ma 1151 "miejsc" na piny?

@op - musiałbyś trochę dopłacić, bo płyty z chipsetem p67 zaczynają się od ~250zł

Widzę że kolega nie znam się to się wypowiem..  Ale to nie temat na takie kłótnie ... Polecam wejść na pierwsze lepsze Ceneo/morele i sprawdzić sobie jakie Sockety mają owe płyty. Np. Płyta nieco starsza Od E34 a dokładnie E33 posiadała socket 1155 Jej następca czyli e34 obsługuje spokojnie twój procek więc tak jak mówie, wejdz sobie na morele i poczytaj ;)

Opublikowano

@KeragosPL co ty chlopie pierdolisz w ogole? SB nie wleci ani na z170'tke ani h61'tke, piles cos?

@topic.

jak ~200, to o ile dokladnie mozesz podniesc budzet, oraz czy w ogole masz zamiar to podkrecac/masz jakies chlodzenie do tego?

Opublikowano

Na płcie głównej nie oszczędzaj i bierz coś na chipsecie Z77, ze względu na większą ilość złączy i zastosowanych technologi, np. FastBoot (którego nie było w moim P67). 

Płyta to koszt do 400zł za naprawdę dobrą i od razu odpowiem ci, że warto, bo musi posiadać bardzo dobrą sekcję zasilania, żeby wszystko chodziło ci stabilnie.

PS. nie pamiętam, w której to było generacji, ale wydaje mi się, że podkręcając 2-generację procesorów podkręcasz równocześnie ram i tutaj może ci się wywalać (wtedy poczytaj o zwiększaniu CL). Mogę się mylić, bo nie jestem pewien, w której generacji to tak działało. W 4-generacji z tego co pamiętam kontroler OC jest w chipsecie i przez to można podkręcać, albo ram, albo procesor. xD

Poza tym przez kupieniem danej płyty sprawdź czy nie ma poradnika na youtube jak podkręcać na niej procesor, bo ułatwia to często początek, a w każdej płycie jest inny BIOS.

BTW. ten koleś od Z170, H81 i wgl to nieźle po bandzie pojechał, ja to bym mu dał bana na pisanie w dziale za takie rzeczy. Gdyby autor kupił taką płytę, to by było dopiero... W dodatku pomylił pojęcia socket, mostek północny (chipset) i mostek południowy xD (np. taki G43 jest stosowany od dawna i obsługuje wszystkie generacje procesorów, ale ma ch*ja do tego, czy procesor będzie pasować do socketu i chipsetu xD).

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...