Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Dotacje, pomoc finansowa, reklamy oraz licencje. HELP

lukasz:D

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Załóżmy że planuje stworzyć grę/serwis używając darmowych(na darmowych licencjach np CC) rzeczy z sieci, więc nie mogę na niej bezpośrednio zarabiać.

Mam kilka pytań dotyczących praw regulujących formy zarobku mianowicie: Dotacje, pomoc finansowa, zarobek z reklam.

a) W przypadku zarobku w taki sposób muszę do jakiejś instytucji to zgłaszać?
Prawdopodobnie będę musiał lecieć do Urzędu Skarbowego tylko nie wiem od jakiej kwoty. Czytałem coś że 3099zł 

B) Czy zarobek z reklam podchodzi pod łamanie praw np CC jeżeli zachowam warunki licencji? 

c) Czy Dotacje, pomoc finansowa podchodzi pod darowizny? 

Jak będę miał więcej pytań to zadam lub zawsze możecie wspomóż mnie dodatkowymi informacjami.

Przydatne były by linki lub odniesienia do prawa.  

Z góry dziękuje :)

784091427630431250239.png
:D

Opublikowano

1. Odnośnie zarobku to kwestia ile zarobisz. Jeżeli chcesz mieć spokój to już przy zarobku rzędu kilku tys/rok składasz PIT-37 do skarbówki i tyle Cię to obchodzi. Z racji, iż nie będziesz prowadził działalności w charakterze zarobkowym (gdyż podejrzewam, że nie będziesz niczego sprzedawał na tej twojej stronie) to też nie musisz rejestrować firmy.

2. Jeżeli w licencji CC - masz zawarte jedynie podstawowe ograniczenia czyli że możesz publikować dane rzeczy pod warunkiem, że podasz oryginalnego twórcę - to wtedy możesz zarabiać. Zaś jeżeli w umowie CC jest, że utwory możesz wykorzystywać tylko w celach niekomercyjnych - to wtedy nawet reklamy podpadają pod łamanie umowy. - https://pl.wikipedia.org/wiki/Licencje_Creative_Commons

3. Choć prawo tutaj jednoznacznie nie mówi czy dotacje od randomowych osób (na zasadzie crowdfundingu) podchodzą pod darowiznę i czy najważniejsze - kwoty kumulują się czy też nie. Jeżeli nie - to prawdopodobnie nigdy nie powinno Cię to obchodzić, zaś jeżeli tak, to od łącznej darowizny przekraczającej 5 tys będzie trzeba odprowadzić podatek. (zachodzi jeszcze minimalne prawdopodobieństwo, że znajdzie się jakaś pojedyncza osoba, która obdaruje cię kwotą powyżej wspomnianych już 5 tys zł - wtedy podatek będziesz musiał odprowadzić obowiązkowo). Łap broszurkę i sobie poczytaj - http://www.pit.pl/att//broszuryMF/broszury%202014/ulotka_spadki_darowizny_za2013.pdf

106071453484304291456.jpeg

Opublikowano

450zł/miesiąc składek przez 2 pierwsze lata działalności, a potem powyżej 1000/miesiąc (rzecz jasna na jedną osobę), cóż... myślę że jeśli przyjdzie taki czas, że będziesz mógł sobie na takie opłaty pozwolić to odezwij się do mnie - chętnie dla Ciebie popracuję xD

Opublikowano

Możesz kombinować z założeniem firmy za granicą np. w UK. Za rejestrację firmy i wynajęcie adresu rejestracyjnego zapłacisz około 100 funtów. Koszty roczne też są niskie w porównaniu do Polski. Do chyba 80 tysięcy funtów przychodu nie musisz płacić podatku VAT.

1398258449-U383457.png

Opublikowano

Tu jednak chodzi o stronę internetową, a nie o jakąś lokalnie działającą firmę. W tym przypadku jest więc trochę łatwiej i bezpieczniej.

Nie chodzi tutaj o ten konkretny przypadek tylko o prosty fakt. ZuS bardziej od niepłacenia składek nie cierpi gdy płacisz je komuś innemu. Wystarczy jedna "życzliwa" osoba, która napisze odpowiednie pisemko, a oni się już tobą zajmą. Jednak wiadomo - autor tematu zrobi jak będzie uważał. 

Opublikowano

Ty może na początek zarób chociaż 1000 zł a potem się martw

Zanim cokolwiek zaczyna się robić, potrzebna jest wiedza. 

@9Jarek9 Mam pomysł na portal, jak i inne pomysły. Narazie badam co będzie najmniej kłopotliwe. 

784091427630431250239.png
:D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...