Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pomoc w składaniu.

Sylwek1615

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jaki posiadasz budżet na kupno? 2000-2500 pln.
Kiedy zamierzasz kupić zestaw? (za ile dni, tygodni, miesięcy, lat) Ciężko określić, bo albo wezmę kredyt i kupię w tym tygodniu, albo będę składać przez 2-3msc.
Jaka jest dotychczasowa specyfikacja sprzętu, a jaka rozdzielczość monitora? -
Do czego ma służyć komputer? Głównie gier.
Czy w koszyku ma się znajdować monitor albo inne peryferia (myszka, klawiatura, słuchawki, etc.)? Nie.
Czy do zestawu ma być dołączony system operacyjny? Nie.
Czy zamierzasz podkręcać podzespoły? Jeżeli nie będzie wymagane, to nie.
Masz jakieś dodatkowe wymagania dotyczące sprzętu? Tak jak napisałem wyżej, najprawdopodobniej będę składać go przez 2-3 miesiące kupując pojedyńczo podzespoły, więc w proponowanych zestawach fajnie byłoby uzyskać informacje na temat rynku, co warto kupić od razu, a z czym można poczekać, aby ewentualnie trochę zaoszczędzić gotówki, poprzez zmianę ceny.

Opublikowano

Jaki posiadasz budżet na kupno? 2000-2500 pln.

Kiedy zamierzasz kupić zestaw? (za ile dni, tygodni, miesięcy, lat) Ciężko określić, bo albo wezmę kredyt i kupię w tym tygodniu, albo będę składać przez 2-3msc.

Jaka jest dotychczasowa specyfikacja sprzętu, a jaka rozdzielczość monitora? -

Do czego ma służyć komputer? Głównie gier.

Czy w koszyku ma się znajdować monitor albo inne peryferia (myszka, klawiatura, słuchawki, etc.)? Nie.

Czy do zestawu ma być dołączony system operacyjny? Nie.

Czy zamierzasz podkręcać podzespoły? Jeżeli nie będzie wymagane, to nie.

Masz jakieś dodatkowe wymagania dotyczące sprzętu? Tak jak napisałem wyżej, najprawdopodobniej będę składać go przez 2-3 miesiące kupując pojedyńczo podzespoły, więc w proponowanych zestawach fajnie byłoby uzyskać informacje na temat rynku, co warto kupić od razu, a z czym można poczekać, aby ewentualnie trochę zaoszczędzić gotówki, poprzez zmianę ceny.

To zaczekaj i przyjdź do nas z konkretną decyzja, bo za 2-3 miesiące to cena będzie na pewno inna.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Kupowanie po kawałku i chowanie podzespołów do szuflady to jeden z najgłupszych pomysłów. Uzbieraj całą kwotę bądź weź ten kredyt i kup całość od razu.

Opublikowano

^nie lepiej przyciac i brac 6500? jak dolar tak skoczyl to faktycznie tak bardzo sie nie oplaca, ale jednak ja bym tak wolal.

Tak naprawdę to nie ma jak przyciąć. Można na RAM'ie *30 złotych) oraz na karcie (60 złotych), a i tak brakuje. Poza tym - i5-6400 nie odstaje mocno od i5-6500. Jak dla mnie nie ma sensu iść za wszelką cenę w niego.

Moje Konsole:

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

^nie lepiej przyciac i brac 6500? jak dolar tak skoczyl to faktycznie tak bardzo sie nie oplaca, ale jednak ja bym tak wolal.

Duża różnica w wydajności jest ?

To weź kredyt i wtedy Ci coś złożymy. Bo nie dostaniesz czy coś i nasza praca pójdzie na marne.

Z tym nie ma problemu, już rozmawiałem z konsultantem w banku.

Tak naprawdę to nie ma jak przyciąć. Można na RAM'ie *30 złotych) oraz na karcie (60 złotych), a i tak brakuje. Poza tym - i5-6400 nie odstaje mocno od i5-6500. Jak dla mnie nie ma sensu iść za wszelką cenę w niego.

Jeżeli ma być zauważalna różnica w wydajności, to te 100zł nie robi różnicy, a jednak wolałbym nie ciąć na ramie, ani na grafice, ba do grafiki mógłbym ewentualnie coś dołożyć jeszcze, jeżeli jest coś godniejszego polecenia, a cena nie różni się diametralnie.

btw. Dysk twardy mogę wziąść ze starego pc, więc to już jest 200zł mniej, a w przyszłości dokupić ssd. Reszta raczej się nie nadaje tam, bo to typowy zestaw z allegro ( błędy z młodości )

Opublikowano

Tak pytam z ciekawości - dlaczego bawisz się w kredyty skoro na morelach można wziąć na raty?

i5 4460 - Gigabyte GTX 970 4GB - SSD Transcend 370 128GB - GoodRam 2x4GB 1600MHz CL9 - ASRock H81M-VG4 R2.0 - Chieftec 450W - Zalman T3

Zowie EC1-A - Zowie G-SR - Razer BlackWidow 2014 Tournament Edition - HyperX Cloud 1 - Audiotrak Prodigy Cube - LG 24GM77 144Hz

Opublikowano

Tak pytam z ciekawości - dlaczego bawisz się w kredyty skoro na morelach można wziąć na raty?

Nie jestem zwolennikiem kupowania na raty przez internet, więc wolę wziąść kredyt w swoim banku, gdzie zapewne będę mieć mniejsze oprocentowanie.

Opublikowano

w grach based on gpu w lokalizacjach nie procesorowych nie bedzie roznicy, ale w miejscach procesorowych, multimediach, renderowaniu itd. będzie. przycinanie na ramie nie ma zadnego znaczenia tbh, mozna przyciac na plytce, bo ta jest za droga w stosunku do b150, totalnie nieoplacalne, i jeszcze mozna wziac 950 od gigabyte, dobrze sie kreci itd.

Opublikowano

w grach based on gpu w lokalizacjach nie procesorowych nie bedzie roznicy, ale w miejscach procesorowych, multimediach, renderowaniu itd. będzie. przycinanie na ramie nie ma zadnego znaczenia tbh, mozna przyciac na plytce, bo ta jest za droga w stosunku do b150, totalnie nieoplacalne, i jeszcze mozna wziac 950 od gigabyte, dobrze sie kreci itd.

Więc myślę, że bez sensu jest dokładanie do 6500 bo nie mam zamiaru bawić się w renderowanie. Kręcenie grafy też raczej nie da jakiegoś wielkiego wzrostu wydajności. Zawsze mogę hdd dać z starego pc i dołożyć do gtx960 4gb, co o tym sądzisz? Tylko pytanie czy te 500W poradzi sobie pod obciążeniem.

Opublikowano

Więc myślę, że bez sensu jest dokładanie do 6500 bo nie mam zamiaru bawić się w renderowanie. Kręcenie grafy też raczej nie da jakiegoś wielkiego wzrostu wydajności. Zawsze mogę hdd dać z starego pc i dołożyć do gtx960 4gb, co o tym sądzisz? Tylko pytanie czy te 500W poradzi sobie pod obciążeniem.

Jak już iść w kartę graficzną to prędzej w R9 380 4GB, bo jest aktualnie za 899 złotych na morele. Prezentuje jednak lepszą wydajność niż GTX 960 4GB. Zasilacz bez problemu sobie poradzi.

Moje Konsole:

XBOX ONE S

Mój komputer:

Opublikowano

Jak już iść w kartę graficzną to prędzej w R9 380 4GB, bo jest aktualnie za 899 złotych na morele. Prezentuje jednak lepszą wydajność niż GTX 960 4GB. Zasilacz bez problemu sobie poradzi.

A orientujesz się jak ze sterownikami i optymalizacją w grach? Nie ma żadnych problemów?

ps. Dziękuję za wszystkie propozycje i rady. Jeżeli  będę mieć jeszcze jakieś wątpliwości, to na pewno tu powrócę, gdy już będę mieć gotówkę na koncie.

Opublikowano

@f4lcon i5 6500 polecam, ale co mam mu dac r7 370 2gb? To sie nie oplaca, lepiej wziac tak, ta i5 i tak sobie poradzi, przy takiej karcie to nie ma co myslec o miejscach procesorowych zbytnio, a przynajmniej nie ma i3. 

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

Jeśli będziesz zamawiał zestaw w morelach to możesz sobie dodać do koszyka usługę montażu.
Obecnie sklep oferuje dwie różne usługi montażu.
Pierwsza przeznaczona jest dla osób, które w swoim zestawie nie dokupują dodatkowego
chłodzenia na procesor, lecz zamierzają korzystać z dodawanego przez producenta procesora
http://www.morele.net/montaz-komponentow-zestaw-komputerowy-od-trzech-elementow-bez-dodatkowego-chlodzenia-266770/
to ta usługa.
Druga natomiast została przeznaczona dla osób, które dokupują do zestawu oddzielne
chłodzenie na procesor
http://www.morele.net/montaz-komponentow-od-3-elementow-wraz-z-dodatkowym-chlodzeniem-690846/
W przypadku obu powyższych usług przy zamawianiu zestawu w polu "kod promocyjny" należy wpisać
O44Y129AC8
i naciśnąć obok wyślij. Wtedy koszt montażu zmieni się na 1 złoty, a wysyłka będzie darmowa.
Alternatywnie zamiast montażu możesz dodać do koszyka pendrive SanDisk Cruzer Fit 8GB
http://www.morele.net/pendrive-sandisk-cruzer-fit-8gb-usb-2-0-sdcz33-008g-b35-429628/
Wtedy  przy zamawianiu skorzystaj z kodu
WP35ZXZG5A
i postępuj analogicznie jak w przypadku promocji na montaż.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...