Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Harry Potter. Tom 8. Harry Potter i Przeklęte Dziecko. Część 1-2

Megocki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie, widziałem w internecie, że bardzo popularna jest teraz ta książka, nawet jako nr. 1 na stronie Empik. Jednak nie mam pojęcia o co chodzi, ponieważ na stronie jest również informacja: "zamów przed premierą: 22.10.2016 Przedsprzedaż". Również na allegro było jakiś czas temu na głównej to i tak samo pisali, że przedsprzedaż. 

W telewizji pokazywali bodajże USA, gdzie ludzie stali w księgarniach w kolejce po tę książkę. Tak samo jest dostępna do pobrania na torrentach jako ebook.

Może ktoś mi wyjaśnić o co chodzi? 

Opublikowano

Sikłel Harrego Portiera, słyszałeś? :D Kobita tworzy nowe książki o Harrym (teraz jak wiem o jego dziecku/MOGĘ SIĘ MYLIĆ) to film też trzeba stworzyć. Było o nim wiadomo rok temu?

Opublikowano

W Stanach zawsze szybciej udostępniają książki, filmy. Nie ma co się dziwić ;)

Premiera takiego tytułu w październiku, to norma patrząc na zainteresowanie.

Opublikowano

Rozumiem ale u nas jest premiera w Październiku, a na torrentach można już pobrać. Chodzi o to, że tyle zajmie tłumaczenie i wprowadzenie do nas czy jak ?

Teraz znalazłem wpis na stronce fanów, że to ma nie być film ale sztuka teatralna? O co chodzi

Premiera anglojęzycznej wersji scenariusza do sztuki Harry Potter i Przeklęte Dziecko już za nami. Wciąż jednak fani na całym świecie czekają na wydanie tej kontrowersyjnej historii w swoich ojczystych językach. 

Fani w Polsce będą mogli zdobyć swój egzemplarz dopiero 22 października, ale sieć księgarni Matras oferuje możliwość zamówieniaPrzeklętego Dziecka w przedsprzedaży i po promocyjnej cenie. Książkę w grubej okładce można mieć już za 38,22 zł, w cienkiej - za 29,25 zł. 

To w końcu sztuka teatralna , książka czy film, bo przedsprzedaż jest jako książka w dwóch tomach, a tutaj pisze wyraźnie, że udostępniono scenariusz do sztuki. 

Plus jeszcze jest takie coś:

J.K. Rowling ogłosiła na Twitterze, że w 2016 roku na deskach jednego z londyńskich teatrów zostanie wystawiona sztuka pod tytułem "Harry Potter and The Cursed Child" (czyli "Harry Potter i przeklęte dziecko).

Sztuka, która ma pojawić się w Palace Theatre, jest efektem współpracy Rowling z Johnem Tiffanym (jej reżyserem) oraz Jackiem Thornem (który odpowiada za finalny kształt tekstu). "Harry Potter and The Cursed Child" ma opowiadać historię rodziców Harry'ego - Jamesa i Lily Potterów oraz (być może) trudnych relacji Lily z jej siostrą Petunią. 

Rozpoczęły się już przesłuchania aktorów do poszczególnych ról, natomiast bilety na spektakl mają trafić do sprzedaży tej jesieni.

Na pytanie o to, czemu autorka serii o czarodzieju nie zdecydowała się po prostu na napisanie kolejnej książki, Rowling odpowiedziała na Twitterze. Napisała, że widzowie, którzy zobaczą sztukę z pewnością zgodzą się, że był to jedyny słuszny sposób przedstawienia tej historii. Ponadto Jo przyznaje, że nie będzie to prequel. 
Opublikowano

Wszystkie te 3 rzeczy co wymieniłeś, czyli i sztuka i książka i film. Dokładniej to o ile dobrze pamiętam, najpierw powstała sztuka teatralna we współpracy autorki z jakimiś ziomsami, następnie wymyślili, że wydadzą to co zawarte było w sztuce jako książkę(sami się nie dookreślili jaką formę ta książka przyjmie, czyt. czy przyjmie formę dramatu, lub po prostu zwykłej książki), a teraz jeszcze wyszło, że na podstawie tego ponoć mają zamiar pierdolnąć film(ależ to dziwne, $$$). No, to z grubsza tyle.

Kwestia tłumaczenia to różnie. Czasem może się pojawić w tym samym czasie co zagranicą, innym razem z obsówą, tbh, jak im się zachce tak robią. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...