Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Zabieram sie powoli do stworzenia gry typu FPS ale z mozliwoscia rozgrywki online (tworze czysto dla relaksu i nauki). Jednak tu rodzi sie zagwostka. Jak trzeba zmodernizowac kod gry i jak wrzucic juz sama gre na serwer.

Zmacie moze jakiekolwiek poradniki na ten temat??

P.S. W sferze gier online jestem calkowicie zielony :/

Opublikowano

Wlasnie kurcze zdaje sobie sprawę, ze jest spora roznica miedzy single a multi jednak kie moge n8gdzie znalezc poradnikow na ten temat.

Edit: gre posze od poczatku.

Opublikowano

A więc.. Projekt podzielony jest na jakieś API, Core?

W jakim języku piszesz grę?

Czym jest client, a czym jest serwer... Mówiąc w skrócie i przykładowo: client pobiera informację z serwera o innych graczach, wysyła informację do serwera o Tobie, jest odpowiedzialny za wyświetlanie grafiki, oddtwarzanie audio na podstawię informacji jakich udziela serwer. Powiedzmy client zwraca się do serwera: "Daj mi listę wszystkich graczy + informację gdzie się znajdują, co robią", a następnie wykorzystując tę informację jest w stanie dodać nowe entity do lokalnej sceny i wyrenderować graczy na wyznaczonych pozycjach. Serwer nie jest odpowiedzialny za renderowanie grafiki, za odtwarzanie audio, tylko za zbieranie, przetwarzanie danych, przekazywanie ich clientowi i wiele więcej. 

Trudno jest mi to tak po prostu wytłumaczyć swoimi słowami.

Edit:

Ciekawie jest kiedy projekt podzielony jest na API i Core, ponieważ możemy wtedy fajnie odciągnać od Core 2 nowe projekty: client i serwer, które będą rozszerzeniem Core o właściwości clienta/serwera.

Edit2:

Generalnie zrozumienie tego jak działa client i serwer nie jest takie trudne. Client jest odpowiedzialny za podejmowanie wielu decyzji samodzielnie. Serwer udziela mu wielu infromcji, ale to klient odpowiada co z nią zrobi.

Edit3:

Zapraszam na PW, chętnie udzielam szczegółowej pomocy, wyjaśniam co i jak.

Opublikowano

To z glow.ych jeszcze iformacji. Pracuje na Unity 3d i pisze w C#

Ja polecam zrobić to na zasadzie pluginu, dodać własne sockety.

Serwer napisz zewnętrznie poza Unity. Stwórz własne pakiety danych, zadbaj o synchronizację, i.t.d..

Generalnie na początku polecam zrozumieć jak działa sama struktura client-serwer, a dopiero potem zaczynać tworzenie takiej gry.

Jak pisałem wyżej - nie jest to trudne do zrozumienia. ;)

Opublikowano

Ludzie! Ocknijcie się! On pisze że nie wie jak wrzucać grę na serwer a wy mu o jakiś socketach tu opowiadacie? Jemu jest potrzebny poradnik jak używać hostingu, vpsa i serwera dedykowanego, co to jest, co się z czym je, co ogólnie jak działa... Serwer napisze sobie poza Unity... No dobra, weźmie VS, w .NET zrobi sobie exeka ale przecież nie wrzuci go na hosting ani na żaden vps z linuxem.

Opublikowano

Ludzie! Ocknijcie się! On pisze że nie wie jak wrzucać grę na serwer a wy mu o jakiś socketach tu opowiadacie? Jemu jest potrzebny poradnik jak używać hostingu, vpsa i serwera dedykowanego, co to jest, co się z czym je, co ogólnie jak działa... Serwer napisze sobie poza Unity... No dobra, weźmie VS, w .NET zrobi sobie exeka ale przecież nie wrzuci go na hosting ani na żaden vps z linuxem.

Trollujesz czy debilem jestes? Przecież wyraźnie mówi że szuka dobrej metody przenoszenia GRY (KODU GRY BARANIE) na tryb multiplayer. Serwer to tam żadna zagwostka, może wykupić dostępne na Unity serwery na których automatycznie się wszystko zrobi. Z tego co wiem personalnie masz parę miejsc darmowych więc...

Moja oficjalna strona! :)

http://socketbyte.pl/ 

Opublikowano

Z tym ma problem:

jak wrzucic juz sama gre na serwer.

Zabiera się za robienie gry z trybem online a nie wie NIC. I sam przyznaje, że jest zielony. Jemu potrzebne są podstawy a nie jakieś sockety... Taki mądry jesteś i wiesz o możliwości wykupienia serwera na Unity? To mu to napisz, zrób mu poradnik a nie mnie będziesz tłumaczył.

Barana to sobie, kretynie jeden, szukaj w lustrze.

Opublikowano

Z tym ma problem:

jak wrzucic juz sama gre na serwer.

Zabiera się za robienie gry z trybem online a nie wie NIC. I sam przyznaje, że jest zielony. Jemu potrzebne są podstawy a nie jakieś sockety... Taki mądry jesteś i wiesz o możliwości wykupienia serwera na Unity? To mu to napisz, zrób mu poradnik a nie mnie będziesz tłumaczył.

Barana to sobie, kretynie jeden, szukaj w lustrze.

Owszem, masz rację - ale po częsci.

Jak trzeba zmodernizowac kod gry i jak wrzucic juz sama gre na serwer. "

Więc obaj mamy rację. #eot

Moja oficjalna strona! :)

http://socketbyte.pl/ 

Opublikowano

I właśnie o to chodzi, że nie do końca masz rację. On zadaje pytanie na tematy programistyczne, o modernizację kodu gry, ale nie zna podstaw. I to od tych podstaw należało by mu zacząć tłumaczyć. Jak ktoś nie wie nawet pod jaką postacią powinien być serwer ani w jaki sposób go wrzucić w internet to nie ma na prawdę sensu opowiadanie mu o socketach i tematach bardziej specjalistycznych niż ftp :) On nawet nie wie w czym ma sobie te sockety po stronie serwera napisać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...