Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Uszkodzenie któregoś z podzespołów

kkkaaamil

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, otóż po pewnym zdarzeniu mam straszne spadki fpsów, wszystko opisze poniżej.

Komputer :
Procesor AMD Fx 6300 
Ram : 8 gb HyperX LX3
Płyta głowna: Asus M5A78L - M LX3
Grafika : Gtx 960
Zasilacz : Chieftec 600 A8, stary zasilacz który "Wybuchł" to jakaś akyga
Dysk twardy : 1 Tb, nie sprawdzałem firmy, nigdzie nie pisze
Chłodzenie : Radiator PureRock 150W

Problem z komputerem zaczął się od wybuchu zasilacza "akyga". Odesłałem komputer do naprawy, przed tym brat troszkę powyginał nóżki procesora, w naprawie wymienili płyte główną na nową i wyprostowali nóżki. Postanowiłem kupić nowy zasilacz, wcześniej kupiłem zasilacz z czarnej listy gdyż nie miałem kompletnie pojęcia, że on może "wybuchnąć". Teraz w grach (Rust,Evolve Stage 2, League Of legends, CS:GO (po ustawieniu max 60 fpsów nie laguje w CS, w reszcie gier dalej są lagi) Fpsy mają nagłe spadki. Wcześniej na średniej grafice gra chodziła ciągle bardzo płynnie, teraz na najniższej, średniej i wysokiej występuje ten sam problem. Podczas gry w rusta przez 20 sek jest 60 fps a nastepnie przez kolejne 20 s jest 20-25 fps, w lolu podczas walk jest to samo - spadek do 20, limit ustawiony na 80. Przed "wybuchem" nic takiego nie miało miejsca, grałem na 200+ fps-ach i nie spadały, potem ustawiłem limit 80 ze względu na freezowanie postaci i wszystko chodziło bardzo płynnie nawet podczas walk, dodam że chłodzenie mam radiatorem  Pure Rock 150 W TDP, a pasta jest wymieniona. Nie mam pojęcia co jest przyczyną, stawiam na procesor ze względu na pomiary (podam poniżej). Bardzo proszę o pomoc bo nie mam już pomysłów co mogę zrobić, jeśli to procesor to wymienie płyta główna na tą pod socket I5 i kupie intela 5500. bardzo proszę o pomoc :)

Spadki fps-ów i fps-y w normie zamieszczone na zdjęciach są podczas gry rust. 

Mam nadzieję, że podałem wystarczająco informacji :v

Opublikowano

Nic się nie da zrobić bez serwisu i sprawdzenia pojedynczo części w innym sprzęcie. Coś masz po prostu tak zjebane że działa w sumie jak sprawne ale w trakcie używania pewnie przez nagrzanie sie zaczyna padać.

Możliwe że to tylko grafika.

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...