Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem cienie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Otwórz mapę w World Edytorze i naciśnij Ctrl+Insert wgraj i gotowe ;)

Niestety nadal mam cienie tylko mi się światło zmieniło :/

edit:

niestety po tym zabiegu wszystko mi się rozświetliło

f87e8f8388e14be58b756d0ec3b9f4ac.png

131fb2f59a214e8bbb23bb3593a0101f.png

Zrozumiałem to tak: załadowana mapa ctrl + ins i załadowanie znów? :)

AA kumam, usuwam ctrl + ins i usuwa tzn odświeża cienie na mapie, ale nadal wszystko mam takie jaśniejsze :/

Opublikowano

Po prostu w world edytorze otwierasz mapę i naciskasz Ctrl + Insert czekasz aż na dole po prawej przejdą wszystkie powiedzmy sektory mapy 0, 256 itd w zależności od wielkości mapy aż pojawią ci się kordy na której masz postać. Nie musisz nic zapisywać, piliki minimap i shadowmap wygenerowały się automatycznie. Teraz wgrywasz mapę do klienta i gotowe. 

Ten plik "shadowmap" odpowiada za cienie.

Możesz też np w photoshopie edytować jak wiesz który to "sektor" wymazując gumką cień.

AA kumam, usuwam ctrl + ins i usuwa tzn odświeża cienie na mapie, ale nadal wszystko mam takie jaśniejsze :/

Świecenie budynków nie jest zależne od tego

Opublikowano

Po prostu w world edytorze otwierasz mapę i naciskasz Ctrl + Insert czekasz aż na dole po prawej przejdą wszystkie powiedzmy sektory mapy 0, 256 itd w zależności od wielkości mapy aż pojawią ci się kordy na której masz postać. Nie musisz nic zapisywać, piliki minimap i shadowmap wygenerowały się automatycznie. Teraz wgrywasz mapę do klienta i gotowe. 

Ten plik "shadowmap" odpowiada za cienie.

Możesz też np w photoshopie edytować jak wiesz który to "sektor" wymazując gumką cień.

Świecenie budynków nie jest zależne od tego

Już załapałem.

Tylko teraz niestety wszystko mam jaśniejsze na mapie tzn budynki - obiekty.

Opublikowano

W nocy budynki są jaśniejsze niż w dzień specjalnie sprawdziłem :D

AA ok dzięki, to mam ostatnie pytanie czemu nie moge pousuwać drzew? :p

Opublikowano

Może zapuściło korzenie :D

Spróbuj usunąć w AreaData ;)

To juz jutro zostały mi tylko drzewa, a dzis zmieniałem całą mape 3x4, więc jestem już zmęczony. Dziękuje za pomoc. Wstaje rano i próbuję od razu. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...