Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Co po liceum?

B3DB0Y

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Kiedyś zakładałem podobny temat by dowiedzieć się, jak wyglądają studia medyczne, ile się zarabia i jak to ogólnie wygląda. 

Poczytałem sobie od tamtego czasu sporo i nie napawa mnie to optymizmem. Zarobki dla początkującego lekarza 2 tysiące (jeśli ktoś pracuje po 20 godzin dziennie to zarobi te kilka tysięcy :D) , materiał do nauki jest ogromny, praca z wysokim poziomem odpowiedzialności. Ogólnie trzeba bardzo ciężko pracować, a efekty nie są współmierne do ilości pracy włożonej. Dlatego moje pytanie brzmi, jaki kierunek studiów wybrać, po którym jest praca i zarobki są na dobrym poziomie? Obecnie w liceum jestem na profilu biol/chem/mat (nie mam możliwości już zmienić, 2 klasa) moje zainteresowania to tak właściwie wszystko co ma związek z człowiekiem, z przedmiotów rozszerzonych najbardziej podchodzi mi biologia i chemia.

Prosiłbym o wyczerpujące odpowiedzi oraz argumenty dlaczego taki kierunek, a nie inny, jak wyglądają zarobki itp.

Opublikowano

Na co ty liczysz? Myślisz że jak skończysz studia to od razu dostaniesz wysokie stanowisko i kilka tysięcy wypłaty? Nie ma tak łatwo w życiu deal with it

taki @Edit

nie ma jakiegoś guide na sukces zawodowy, trzeba mieć pomysł na siebie

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Podczas wybierania do jakiej szkoły 2 lata temu miałem iść kierowałem się kilkoma czynnikami.

• Czy dam sobie w niej rade
  • Czy świat potrzebuje ludzi w tym zawodzie
  • Czy to mnie interesuje

Informatyków jest teraz od groma. Kucharzy zawsze było sporo i nadal ich przybywa. Najlepiej kształcić się w zawodzie gdzie pracodawcy potrzebują kandydatów do pracy.

76561198102300375.pngAddFriend.png

Opublikowano

"Z niewolnika nie ma pracownika". Skoro kierujesz się tylko zarobkami i niczym innym to z takim podejściem będzie Ci trudno. Możliwości masz dużo, zależy jak pójdzie Ci matura, bo to zadecyduje o wszystkim. Polecam jednak iść na medycyne (jeżeli Cię ona interesuje), ew. coś z ekonomią, jeżeli uzyskasz dobre wyniki z matematyki.

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...