Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

jak zabezpieczyć sieć

rauespl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jakis czas temu grzebałem w ustawieniach internetu i przypadkiem cos kliknalem i mam publiczną sieć bez hasła.. Jak na laptopie chce sie połaczyć przez wifi to przy nazwie sieci jest taki znaczek z wykrzyknikiem to znaczy że ta sieć jest niezabezpieczona? sory nie znam sie i podejrzewam, że sąsiedzi mogą mi podpierdalać neta (mieszkam w bloku) więc pisze tu.

Nie wiem jak to sie zmienia wiec bylbym wdzieczny gdyby ktoś dał jakąś wskazówke  ^^

Opublikowano

Pewnie usunąłeś hasło, czyli sieć jest publiczna i każdy może do niej wejść.

Wejdź jeszcze raz w ustawienia routera i ustaw hasło, jeśli będziesz miał problemy podaj jego model.

strange1.jpg

Opublikowano

Aa dobra dzięki za info pózniej to sprawdze i dam znać, bo teraz ciemno jest i zabardzo nie mam glowy do tego, ale router nazywa sie LevelOne .

Opublikowano

W instrukcji obsługi jest, masz na cd albo stronie supportu wszystko 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Mój router to model WBR-6003 i jak chce sie zalogować na stronie to wyskakuje Invalid credentials.

login i hasło wpisuje te które jest podane na routerze...

edit. dobra zalogowałem sie i mam teraz takie cos : del

I tam gdzie jest security to mam WPA, WPA2-PSK itd. i nie wiem któro ustawić nie znam sie xD

Opublikowano

dobra, juz sobie poradzilem ustawilem WPA2-PSK i juz mi nie beda podpierdalac neta

ale jeszcze mam pytanie bo w panelu sterowania w opcji sieć pisze ze mam siec publiczna. to znaczy ze bedzie ona widoczna ale nie bedzie mogl sie nikt z nią połączyć bo nie zna hasła? xD

Opublikowano

dobra, juz sobie poradzilem ustawilem WPA2-PSK i juz mi nie beda podpierdalac neta

ale jeszcze mam pytanie bo w panelu sterowania w opcji sieć pisze ze mam siec publiczna. to znaczy ze bedzie ona widoczna ale nie bedzie mogl sie nikt z nią połączyć bo nie zna hasła? xD

Nie, po prostu w Windowsie masz ją ustawioną jako sieć publiczną. Możesz to zmienić - http://informatyk-lodz.pl/kasowanie-wifi-w-win-8-10/

strange1.jpg

Opublikowano

nie wiem gdzie to ustawić... mam windowsa 8.1.

a nawet jesli bym tego nie ustawił to juz sie nie połączą sąsiedzi z moim netem skoro go zabezpieczylem?

Opublikowano

A po co to  masz w ogóle to ustawiać, to systemowe opcje czy ma być dostęp do zasobów sieci czy nie .  Mało ważne co masz ustawione bo i tak pewnie nawet nie korzystasz z funkcji udostępniania katalogów w sieci. 

Opublikowano

nie wiem gdzie to ustawić... mam windowsa 8.1.

a nawet jesli bym tego nie ustawił to juz sie nie połączą sąsiedzi z moim netem skoro go zabezpieczylem?

Jeśli ustawiłeś hasło, z siecią można się połączyć tylko znając hasło. 

Tak jak napisał @up ustawiania systemowe nie mają większego znaczenia, ale przecież dałem Ci link, gdzie jest wszystko wytłumaczone jak to zrobić. 

strange1.jpg

Opublikowano

Publiczna to po prostu większe zabezpieczenia czyli wyłączenie dostępu do większości  zasobów udostępnionych i drukarek itp, domowa to brak tych zabezpieczeń by bezproblemowo konfigurować zasoby sieci i drukarki, inne urządzenia w swojej sieci. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...