Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kierownica do PC.

qiuas

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Zamierzam kupić kierownicę do PC i zastanawiam się nad logitech driving force GT lub G25. Myślałem raczej nad używkami bo wiem, że większość osób pogra kilka/kilkanaście godzin i stwierdza, że to nie dla nich.

G25 korci mnie drążkiem zmiany biegów i sprzęgłem, a także niesamowitą jakościa wykonania lecz nie wiem czy moje amatorskie siły tutaj wystarczą by to ogarnąć i czy nie przesiądę się na sekwencyjną skrzynię biegów tak czy siak.

Ktoś ma którąś z nich?

W jakich cenach mogę je dorwać? Może ktoś ma jedną z nich na sprzedaż?

Znacie jakieś portale oprócz olx, allegro i ebay gdzie można kupić podobne rzeczy? Patrzyłem na gumtree, sprzedajemy itd. to albo nie ma albo oferty są wystawione dawno temu.

PS: Miał ktoś styczność z używaną kierownicą? Jest czego się obawiać? Na co zwracać uwagę przy zakupie i o co pytać w przypadku obu kierownic? Większość sprzedawców zawsze mówi, że wszystko jest OK ale zapewne duża część z nich niestety kłamie i się trochę obawiam jak by to wyglądało w przypadku zwrotu do prywatnej osoby, a nie firmy...

Edit: Dodam jeszcze, że patrzyłem nieco oferty obu kierownic i tańsza chodzi w okolicach 350 pln, a ta droższa niestety różnie.. widziałem za 380 i 700... Ktoś jest obeznany w cenach i do ilu się targować albo w jakiej cenie szukać? Najlepiej poniżej 500 zł. Wiem, że z G25 pewnie będzie z tym ciężko ale czekam na wasze wypowiedzi.

Jeszcze się spytam dodatkowo polecacie jakieś inne kierownice w przedziale do 500 pln max? Gram tylko na PC.

Edit2: Jeszcze dodam tylko tytuły w które gram dość często.

Euro truck simulator 2, Dirt 3/rally, nfs 2015, nfs shift 1/2, assetto corsa, f1 2012 (więcej nie pamiętam... od lewej najczęsciej granie do prawej najmniej).

Za pomoc będą +++

Opublikowano

Kierownice DFGT i G25 oraz G27 są nie do zajechania. Dlatego jeśli trafisz na jakuś używany s**t to masz pecha niesamowitego. Większość używek jest w super stanie.

Opublikowano

@UP

A jak z cenami?

Na olx trochę patrzyłem ale np. dfgt jak jest wystawiony to 1h/2h i już sprzedany.. a ja pisze zawsze jako pierwszy tylko sprzedawca nie odpisuje na czas tylko po tym jak sprzeda... G25 same drogie po 800 i wyżej więc nie wiem czy da radę poniżej 500 kupić.

Nie wiem czy ten olx taki rakowy jest czy jak ale połowa albo nie odpisuje (bo jak sprzedany to po co usuwać ofertę by inni nie pisali na marnę więc lepiej nie odpisywać wgl...) albo odpisuje ale dopiero jak sprzeda.

Od 2 dni sprawdzam dosłownie co 5 minut i dzieje się tak jak opisałem wyżej...

Na prawdę zależy mi na tej kierownicy...

Jeśli ktoś ma którąś z nich nieuszkodzoną to proszę o kontakt. Trafi w dobre ręce.

Opublikowano

Ja bym się rozglądał za DFGT, co do cen się nie znam, po prostu zobacz allegro i porównaj. Wiem tylko, że jakość jest pierwszej klasy, gdyż Logitech specjalizuje się w produkcji kierownic. Dlaczego DFGT? - masz jeszcze większą pewność, że wszystko będzie OK (mniej skomplikowana)

Opublikowano

@UP

Aż takim newbie nie jestem ale będzie to tak na prawdę moja pierwsza kierownica "wyższej" klasy... kiedyś miałem apollo rw-2009 (chyba tak się nazywała) no i jakośc nie powalała i do tego kąt skretu był chyba tylko 180* i przyssawki zamiast tych wkręcanych do blatu.

PS: Już się umówiłem z gościem z mojego miasta na jutro by kupić tą kierownicę DFGT. Ze zdjęć wygląda jak nówka i sam sprzedający mówił, że grał tylko w symulatory i jej nie orał i do tego regularnie czyścił. Mam nadzieję, że jest tak w rzeczywistości. No i oczywiście oryginalne pudełko, zasilacz itd. 

Opublikowano

Apollo - najbardziej spierdolony s**t. Mam nówkę Apollo RW-1006 i od początku miała spierdolony potencjometr. Najgorzej wykonany sprzęt ever. Za te 100zł, które musisz wyłożyć na Apollo możesz sobie kupić papieru toaletowego, przynajmniej wykorzystasz. :D

PS. Dobrze, że będziesz znał gościa "realnie", jakby coś było nie tak, to możesz szybko załatwić. :D

Opublikowano

DFGT nie ma sensu, nie różni się to niczym od kierownicy za 50zł poza jakością wykonania i promieniem skrętu, no chyba, że nie kręci Cie pełniejsza symulacja. G25 kupisz od 400zł nawet, ale zajechaną nie trudno kupić. Zauważalnie lepsze będą dopiero droższe Thrustmastery. No i pamiętaj że na Logitechu w nocy nie pograsz, chyba że chcesz pół bloku obudzić.

Opublikowano

DFGT nie ma sensu, nie różni się to niczym od kierownicy za 50zł poza jakością wykonania i promieniem skrętu, no chyba, że nie kręci Cie pełniejsza symulacja.

To jakie parametry są najważniejsze w kierownicy? Jak chce pełną symulację to weźmie G25, jeśli nie - DFGT. G25 będzie ciężej kupić.

Opublikowano

DFGT nie ma sensu, nie różni się to niczym od kierownicy za 50zł poza jakością wykonania i promieniem skrętu, no chyba, że nie kręci Cie pełniejsza symulacja. G25 kupisz od 400zł nawet, ale zajechaną nie trudno kupić. Zauważalnie lepsze będą dopiero droższe Thrustmastery. No i pamiętaj że na Logitechu w nocy nie pograsz, chyba że chcesz pół bloku obudzić.

Jak znajdziesz g25 za 400-450 pln to pisz... jak na razie ludzie wystawiaja używki za 700+... Nie mam tyle kasy. A do tego nie potrafię się manualem obsługiwać... może kiedyś kupię g27 bo g25 też takie ciche nie jest chyba, że rozłożysz i wszystko sam nasmarujesz.

Opublikowano

G27 są często głośniejsze od G25, ale DFGT to już całkiem traktor. Co do ceny to trzeba czekać i szukać, sam chciałem ją kupić parę miesięcy temu i były od 400zł, ale stwierdziłem że to głupota i lepiej odłożę to na auto/paliwo/cokolwiek

Opublikowano

@UP

Nie wiem czy słyszałeś g25 i g27 obok siebie... do tego wkurzałoby mnie to klikanie na manualu więc już wolę w sumie go nie mieć, a potem kupić najwyżej lepszą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...