Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Podwójne buforowanie

MCPr0

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka, od zawsze miałem ustawione podwójne buforowanie, i zablokowane FPS'y na 60. Dobrze mi się grało, ale słyszałem, że więcej FPS'ów  = większy komfort gry (mam 60hz monitor) i jak wyłączyłem to buforowanie mam 200+ FPS ale celownik dziwnie chodzi - powiedziałbym, że za płynnie. Mam problemy żeby nacelować, bo tak szybko chodzi, a jak zmniejszę czułość to nie zrobię obrotu o 180 st. Nie wiem czy to ja jestem przewrażliwiony i jest to kwestia przyzwyczajenie czy coś. W każdym razie ja na 60FPS'ach czuję się wygodnie, więc dlaczego ludzie narzekają nawet na 100FPS? WTF

Opublikowano

To jest kwestia przyzwyczajenia, w gorszych warunkach gra ci się lepiej niż w lepszych, to tak jakbyś grał swoją myszką za 30 zł pare lat a potem dostał nową za 200zł i miałbyś grać na takim samym poziomie. Moim zdaniem trzeba się poprostu w te lepsze standardy  wczuć albo nic nie zmieniać

Opublikowano

Tylko czemu na buforowaniu myszka chodzi ok, a bez - lata po całyn ekranie przy mniejszych ruchach, a i tak obrócę się max. 220 st. (tyle co z buforowaniem). Skoro jest tak jak mówisz to raczej nie będę tego zmieniał, bo to są jakieś jaja z tym celowaniem. :)

PS: Wczucie się w lepszy monitor czy też myszkę nie sprawiało mi problemu. :D

Edit: Po wyłaczeniu tego całego buforowania może i bym się przyzwyczaił, ale co z tego jak mam tearing czy jak to się nazywa. Komenda fps_max 60 nic nie daje, dalej to samo. Jakieś pomysły jak to zniwelować? Ta gra jest niegrywalna bez synchronizacji. :D Teraz dopiero klatkuje XDDD

Opublikowano

Oglądałem na YT poradnik, że należy zablokować liczbę FPS'ów na wielokrotności odświeżania swojego monitora ( u mnie 120). Co myślicie na ten temat?

Opublikowano

I tak pewnie więcej się pierdzielisz z configiem, niż to warte. Oczywiście, że lepiej jest mieć więcej FPS, szybciej dostrzegasz rzeczy, lepiej się poruszasz. Co do tego obrotu o 180- nie wiem kto taką głupotę wymyślił. Jak się odpowiednio ustawiasz i masz mózg, i pracujesz myszką to takie coś nie jest ci potrzebne. I tak to ci nigdy w życiu nie uratuje dupy, a jedynie będzie przeszkadzać. Bo rozumiem, że chodzi ci o to, że ruch samym nadgarstkiem bez ruszania dłoni ma cię obrócić o 180*.. Ja mam np. sens 1.8 i DPI bodajże 500 i zabić mnie w plecy może się uda jednej osobie na kilkaset jak nie sprawdzę miejscówki, ale to nikt wtedy nie ma szans (chyba, że grasz na goldy, co z 5 metrów cię nie zabiją). Tak samo jak potrzebuję się obrócić o 180 to nie mam z tym problemu jakoś, dłuższy ruch myszką.

TL:DR- pierdolisz glupoty, obniż sensa, graj na jak największej ilości FPS, przyzwyczaisz się. Nie bądź "nadgarstkowym" graczem.

Opublikowano

Jeśli nie da się zniwelować tego tearing'u to zostaję przy starym. Taka gra jest mniej grywalna niż na 60FPS'ach jeśli "przetnie" mi gościa wpół nową klatką... Do sensa bym się przyzwyczaił, ale do tych "ścin" nie dam rady. ;)

PS: Co do tych 180 st. to był przykład, chodziło mi o nierównomierne chodzenie myszy (mocniej pociągnę - leci jakoś dziwnie, słabo - nie mogę opanować tak zapierdala, akcelracja wyłączona), sam mam dość niskiego sens'a.

Opublikowano

Potrójne podwójne buforowanie to coś z synchronizacją i to wpływa na fpsy jak i ruchy myszką. Ponić nawet i bez tego inaczej czuć myszkę jak gra się na 60 fps zamiast na np 120 bo sam mam takie odczucie

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Odświeżam, bo chcę się dowiedzieć do c***a jak zlikwidować te klatki. Wygląda to mniej więcej tak: https://www.google.pl/search?q=tearing&rlz=1C1TGIB_plPL572PL572&espv=2&biw=1242&bih=619&tbm=isch&imgil=FpHAzdxm4i3pFM%253A%253B1yp6hif8ylZBBM%253Bhttps%25253A%25252F%25252Fnerdburglars.net%25252Fwhat-is-screen-tearing%25252F&source=iu&pf=m&fir=FpHAzdxm4i3pFM%253A%252C1yp6hif8ylZBBM%252C_&usg=__9xc73Xxt_K9bqe3HFFDKqEA9JFs%3D&ved=0ahUKEwiU8sXzxs3OAhVrJ5oKHaLqC6wQyjcIJg&ei=awW3V9SQFuvO6ASi1a_gCg#imgrc=HpRCYePBg_k9zM%3A

Tylko u mnie jest to w wielu miejscach. Myszka fajnie chodzi, dobrze się strzela ale zero widoczności i tak jakby opóźnienie gry. Przy 120+ FPS'ach jest lepiej ale to jeszcze nie to. Znalazłem to: https://steamcommunity.com/app/730/discussions/0/558746089541044072/?l=polish , tyle że nie wiem jak wejść w zaawansowane w panelu Nvidii.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...