Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

GTA V znikające tekstury podczas grania

D3monic

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Otóż kiedyś grałem sobie w GTA V na moim wooden pc i miałem buga misją więc sobie darowałem.

Teraz, z inną kartą graficzną (GTS 250>GTX 260) i z podkręconym prockiem (E7200 2,5>3,5) mogę grać normalnie oprócz jednego buga/glitcha...

Otóż po prostu znikają mi obiekty! FPSy 40-60 z dropami kiedy znikają/pojawiają sie te obiekty.

A wygląda to właśnie tak:

3Kqyl52.jpg

(zdjęcie z googli)

Co może być tego przyczyną? Kiedyś nie miałem problemu z czymś takim.

Próbowałem w opcjach z renderowaniem, ale to nic nie pomogło. Wysoki priorytet - też nic.

Jedyny sposób jaki udało mi sie na chwilowe odbugowanie/odglitchowanie tego to po prostu włączenie menu i wyłączenie.

Daje limit za pomoc.

PC SPEC:

GTX 260 896MB GDDR3 448BIT

E7200 2/2 2.53 GHz (OC 3.52GHz)

6 GB RAM

Opublikowano

Problemów może być wiele:

• Procesor nie wyrabia z grą (mimo że podkręcony, nadal jest tylko na dwóch rdzeniach).
  • Karta graficzna nie daje rady (niepełne 1 GB VRAM i to dodatkowo na słabszym rodzaju DDR3).
  • Nieaktualne sterowniki karty graficznej (warto zrobić update – od dnia premiery na PC dostępne są sterowniki dla GTA V).
  • Dysk zbyt wolno wczytuje tekstury.

Możesz spróbować sposobów z opisu tego filmiku. ;)

Wysoki priorytet - też nic.

Wysoki priorytet obowiązkowo przy każdym uruchomieniu, gra wtedy o wiele lepiej chodzi. :)

Opublikowano

@Velta

1. Raczej bym wykluczył, kiedyś dawał rade bez OC a teraz z nie daje rady?

2. Jeśli wierzyć MSI afterburner to ilość pamięci podczas gry w GTA V nie przekracza 770 MB

3. Zakutalizuje, może faktycznie coś pomoże. (Dam edita)

4. Dobra, jeśli wierzyć CMD to mój dysk stał się jakąś porażką... ~57mb/s (Kiedyś sięgało 130-140)

Uszkodzony dysk czy po prostu zaśmiecony komputer/rejestr/wirusy czy coś? :D

W gl, czy to może przez win10? Od czasu kiedy zainstalowałem aktualizacje win10 to strasznie jakies randomowe procesy żrą ram/procesor/dysk a czasami nawet neta.

Opublikowano

Uszkodzony dysk czy po prostu zaśmiecony komputer/rejestr/wirusy czy coś? :D

Sprawdź jeszcze programem HDTune jak się ma sprawa z wydajnością dysku. Jeśli uważasz, że masz jakiś syf na komputerze, to dodatkowo niezawodny CCleaner. ;)

W gl, czy to może przez win10? Od czasu kiedy zainstalowałem aktualizacje win10 to strasznie jakies randomowe procesy żrą ram/procesor/dysk a czasami nawet neta.

Od czasu gdy dokonałem upgrade do 10, wszystkie gry o wiele lepiej mi chodzą, a sam system o wiele szybciej się uruchamia i zamyka (czasami nie zdążę sobie nalać picia, a komputer już gotowy do pracy :)). Jeżeli masz uruchomione niepotrzebne procesy w tle – wyłącz je za pomocą Menadżera zadań oraz sprawdź swoją listę w zakładce "Uruchamianie", ewentualnie dokonaj zmian. ;)

Opublikowano

@Velta

Prędkość dysku o dziwo wróciła do normalności. (120-140mb/s)

W HD tune to samo co w CrystalDiskInfo:

d0ff132f905df04b9260c794cfe35091.jpeg

System i skompresowana pamięć żre czasami więcej ramu niż GTA. Z procka też bierze do 20%.

Antimalware Service Executable - też potrafi zeżreć dysk bardziej niż GTA.

(WIN 10 jakiś dziwny. U mnie też sie szybko odpala, jednak jeśli chodzi o reset to szybciej zrobię to ręcznie przez ZAMKNIJ niż przez URUCHOM PONOWNIE. Jak odepnę komputer od prądu i włączę go to jednak trochę dłużej sie już odpala. Czyżby win10 nie zamykał do końca pc i dzięki temu tak szybko sie odpala? ;o No ale nie o tym temat.)

Jakoś da sie pozbyć/ograniczyć te procesy żeby nie żarły tak kompa?

Dalej problem występuje. ;/

Opublikowano

Jakoś da sie pozbyć/ograniczyć te procesy żeby nie żarły tak kompa?

Powyłączać albo ograniczyć zużycie niskim priorytetem. Oczywiście to nie musi być rozwiązanie na brakujące tekstury, bo jest to jeden z najczęstszych problemów.

Opublikowano

Dobra, z tego co wyczytałem w internecie i sprawdziłem to razem z tym bugiem textur jest też "lag" przy np wyciąganiu telefonu, wsiadaniu do samochodu itp.

Możliwe jest to że to coś z plikami gry/update?

Temperatury raczej odpadają, pomimo słabego chłodzenia jakie mam na GTX 260 i procku to jest okej.

05b1140a93fb19e0d8b550f8bf414383.jpeg

Opublikowano

Dobra, z tego co wyczytałem w internecie i sprawdziłem to razem z tym bugiem textur jest też "lag" przy np wyciąganiu telefonu, wsiadaniu do samochodu itp.

Lag to i ja miewam na trybie Online właśnie przy wyciąganiu telefonu, jak na akcji host ma słabe łącze, to biała gorączka gwarantowana xD

Temperatury w porządku. Zasugerowałbym jeszcze modyfikację zmniejszającą jakość tekstur, ale niestety nie mam żadnej pod ręką. :(

Opublikowano

Chodzi mi bardziej o takie coś:

Tyle że u mnie o tyle jest dobrze że postoi i zrobi te animacje a nie jakiś teleport.

Z telefonem akurat że słyszę dzwięk a dopiero po 2-3 a nawet czasami 5 sekundach pojawi się.

To samo przy otwieraniu garażu/rozpoczęcia misji.

Opublikowano

Jak dla mnie to jest to wina zbyt małej ilości pamięci w karcie graficznej. Tej zaczyna brakować i karta nie renderuje tekstur. Pożycz od kogoś jakąś inna kartę i zobacz czy dalej masz ten problem. Podaj jeszcze ustawienia na jakich grasz.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

SS:

57a43376a5ea3.jpg

Jeszcze mieszczę się w tej granicy. Przy graniu 800x600 też znikają tekstury. To samo synchronizacja/FXAA.

Opublikowano

SS:

57a43376a5ea3.jpg

Jeszcze mieszczę się w tej granicy. Przy graniu 800x600 też znikają tekstury. To samo synchronizacja/FXAA.

A czy możesz zobaczyć jak wygląda sprawa z procesorem np. przy pomocy MSI Afterburner? W sensie, jak bardzo jest on używany na tych ustawieniach. Możliwe też jest, by procesor nie nadążał za wysyłaniem obliczeń do karty, przez co karta nie generuje tekstur na bieżąco.

Moje Konsole:

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Problem w tym że MSI zjada mi ~10% proca przez co mam dropy FPS/jakieś lagi i krótkie przycięcia gry co pare sekund na kilka ms nawet jak stoje w miejscu. FPS sprawdzam frapsem.

Jednak jeśli patrzeć na menadżer zadań to GTA bierze okolo 80-85% z proca(bez MSI) i do 2 gb ram, a reszta to inne procesy w których jak sie dalo to włączyłem obsluge tylko 1 rdzenia.

Opublikowano

Problem w tym że MSI zjada mi ~10% proca przez co mam dropy FPS/jakieś lagi i krótkie przycięcia gry co pare sekund na kilka ms nawet jak stoje w miejscu. FPS sprawdzam frapsem.

Jednak jeśli patrzeć na menadżer zadań to GTA bierze okolo 80-85% z proca(bez MSI) i do 2 gb ram, a reszta to inne procesy w których jak sie dalo to włączyłem obsluge tylko 1 rdzenia.

Musisz zobaczyć na czymś co pokazuje zużycie procesora w danym momencie. Po zminimalizowaniu gry procent zużycia spada, dlatego nie ma co tak patrzeć.

Moje Konsole:

XBOX ONE S

Mój komputer:

Opublikowano

@rifresz

Jakiś pomysł?

Próbowałem użyć gameboostera - nic nie dało.

Koligacja - nic nie dało.

Procek bez OC - nic nie dało.

Zmienianie opcji renderingu - nic nie dało.

Priorytet na wysoki - nic nie dało.

Super Ultra Mega Średnie detale (800x600 xD) - nic nie dało.

Drobne OC karty - nic nie dało.

Przeczyściłem rejestr - nic nie dało.

Krótki opis jak ktoś jest leniwy i nie przeczyta góry:

Błąd z wczytywaniem tekstur. (Wolno ładuje albo znikają po prostu obiekty)

Błąd/bug z animacjami. (Np w sklepie muszę chwile odczekać zanim będę miał możliwość zakupu. Telefon wyciąga z opóźnieniem kilkusekundowym. ITP.)

Opublikowano

Kiedyś oglądałem film czy więcej ramu czy bardziej szybszy. Na 8gb nic nie znikalo pomimo tego ze byl wolniejszy a na 4gb znikaly tekstury pomimo tego ze byl najszybszy. Moze sproboj dac wszystko na low i zmniejszyc rozdzialke no i doloz ramu jak masz malo. Popatrz tez w ustawienia nvidi

Opublikowano

Moje zdanie jest takie że albo procesor nie wyrabia, być może też przegrzewa się on albo inna część albo poprostu czas dokupić 2gb ramu albo pożyczyć na godzinę od kolegi

Edit. Nie wiem czemu ale mam wrażenie że te 800mhz ramu to ma za małe taktowanie i dlatego nie wyrabia

Opublikowano

^

Patrząc na wymagania GTA V to płyta LGA 775 z DDR2 minimum. (Q6600)

Jak na DDR2 800 mhz to jest raczej dużo.

Minimalne GTA V to 4 GB a nie 8 GB. Z 6 GB zżera mniej więcej 2 GB więc ma sporo w zapasie jeszcze.

Jedynie to proca można sie przyczepić ale ludzie na gorszych już odpalali i nie mieli takich problemów a jedynie małą ilość FPS.

GTX 260 > 9800 GT.

Temperatura procka wyżej podałem.

min 47 max 64.

Opublikowano

Hmm nie wiem gdybym był na twoim miejscu to bym walną przywracanie do ustawien fabrycznych albo zainstalował jakis program ktory patrzy na wszystkie podzespoły podczas gry. Ja mam laptopa i5 2,8-3,1 ghz jakos tak nvidia gt 840m i 8gb ram ddr3 i działa wszystko prawie wszystko na wysokich albo ultra z wyjątkiem berbereli takich jak msaa czy co tam innego

Opublikowano

Na ps 3 mam podobnie aczkolwiek wystepuje to bardzo rzadko , pare razy w ciagu dnia i w moim przypadku jest to spowodowane slabym łaczem :) 
EDIT
oczywiscie tylko na online ,inaczej nie gram :D

Pomoglem? Daj like:) Nic nie stracisz:)
Dzisiaj startuje moj serwer,link na dole godzina 17;00 1 Osoba VIP:)

http://www.mpcforum.pl/topic/1043844-zapowiedz-spolszczone-mcmmo-frakcje-skrypt-na-drop-1-osoba-wygrywa-vipa-duzo-skryptow-wszystko-dopracowane-zapraszamy/#entry8821556-Wyraz swoja opinie:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...