Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem z farmą

Gość happi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, od jakiegoś czasu zacząłem grać więcej w lige by po prostu lepiej grać. 

Jestem w brązie 4 i nie gram rankedów, bo chcę poduczyć się grać póki jestem na niskich rangach.

Z farmą idzie mi tak średnio mam po 60-70 cs w 10 minucie co jak na mój poziom to chyba dobrze, gdy jednak nadchodzi czas siedzenia na midzie, czekania na inicjacje i rozpoczynania bitw to zapominam kompletnie o farmieniu. Są gry gdzie w 25 minucie mam 140 creepów, a są gry gdzie w 35 minut zdobywam ich tylko 65 i nawet nie mogę wystackować kosturu.

http://prntscr.com/c1i3c5

http://prntscr.com/c1i3ep

Chciałbym temu zapobiec i załatwić to jakoś szybko, bo nie widzi mi się na rankedzie mieć 60 creepów przez całą gre.

Opublikowano

z tego wynika, że nie splitpushujesz i nie bierzesz objectivow, skoro twoja farma jest tak niska - jezeli chcesz wygrywac na tym poziomie to musisz zaczac myslec o takich rzeczach jak branie turretow, a co za tym idzie bedziesz farmil, to po prostu przychodzi z czasem, ze masz nawyk farmienia nonstop.

fKJeAI4.jpg

Opublikowano

Moze nie jestem ekspertem w dziedzinie farmienia ale często jest tak że bot top spushowany pełno minionków i nie ma kto ich ubic to ze jestescie all mid to nie znaczy ze nei możesz juz ruszyć się z mida do konca gry 

Opublikowano

Jako, że jesteś brązem przypomnę o pewnej rzeczy. Istnieje coś takiego jak minimapa i na niej powinieneś opierać swoje decyzje. Brąz to jest liga opierająca się na umiejętnościach gracza, a nie współpracy. Masz chwilę czasu przed blue/dragonem/baronem itp.? Zrób sobie campa w jungli lub zejdź na linię po miniony. Jeśli nadciąga większa fala minionów na jednej z linii to zakomunikuj twojej drużynie, żeby się nie bili (I miej nadzieję, że posłuchają). Kwestia kontrolowania minimapy i decyzji co do czyszczenia linii. Osobiście bym Ci proponował ćwiczyć takie zabiegi na topie/bocie. Na środkowej alei zaraz przyjdzie Ci 9 osób i tyle z Twojej farmy. I oczywiście splitpush. Tu chyba sprawa jest oczywista. Ogółem jeszcze polecam iść na customa i poćwiczyć nad farmą. Jeśli w samotnej grze będziesz miał nawet 100 w 10 minucie to będzie ok :)

"Człowiek człowiekowi człowiekiem, a kiwi kiwi kiwi" ~ Paulo Coelho

Opublikowano

Jako, że jesteś brązem przypomnę o pewnej rzeczy. Istnieje coś takiego jak minimapa i na niej powinieneś opierać swoje decyzje. Brąz to jest liga opierająca się na umiejętnościach gracza, a nie współpracy. Masz chwilę czasu przed blue/dragonem/baronem itp.? Zrób sobie campa w jungli lub zejdź na linię po miniony. Jeśli nadciąga większa fala minionów na jednej z linii to zakomunikuj twojej drużynie, żeby się nie bili (I miej nadzieję, że posłuchają). Kwestia kontrolowania minimapy i decyzji co do czyszczenia linii. Osobiście bym Ci proponował ćwiczyć takie zabiegi na topie/bocie. Na środkowej alei zaraz przyjdzie Ci 9 osób i tyle z Twojej farmy. I oczywiście splitpush. Tu chyba sprawa jest oczywista. Ogółem jeszcze polecam iść na customa i poćwiczyć nad farmą. Jeśli w samotnej grze będziesz miał nawet 100 w 10 minucie to będzie ok :)

problem w brązie/silverze/goldzie jest taki, że kutasicie pół godziny wszyscy na midzie, a jak już decydujesz się zejść i zfarmić falę minionów na innej linii i powiadamiasz o tym twój team, to oni jakby dostali pierdolca i wpierdalają się w tf 4v5 po czym obrzucają cię gównem bo przegrali

Opublikowano

Juz to zalezy od stopnia profesjonalizmu.Trzeba sobie uzmyslowic ,ze Farma sie liczy do (minuty) lub teamfightu a najlepiej nawet w jego czasie powiedziec aby twoi mejci sie wycofali a ty spokojnie dobil farmy. Mimo wszystko najlepiej ostro farmic w early niz poke. To w koncu braz. Tutaj 10fragow do 10minuty

Opublikowano

W tej grze niema sensu cały czas siedzieć na midzie. Jeżeli siedzicie 5v5 kilka minut na midzie i nic się nie dzieje idź po prostu po farmę na topa/bota (o ile jest jakaś większa fala w Twoją stronę, inaczej zostań - to Ty zyskujesz na staniu w miejscu ponieważ minionki bd pushować przeciwnika). Zauważ, że jeżeli idziesz na bota/topa i tam atakujesz wieże to przeciwnik MUSI tam iść ponieważ straci je. Jeżeli ktoś pójdzie do Ciebie a jesteś indywidualnie dobry to go zabijesz i jest już 5v4, jeżeli pójdzie 2 to Ty się cofasz a reszta atakuje 4v3. W sumie w LoLu często można wygrać nie rozgrywając praktycznie żadnych większych walk, wystarczy dobrze wywierać presję i zmuszać przeciwnika żeby biegał tak jak Ty chcesz.

Jeżeli nie potrafisz dogadać się z drużyną to no cóż... Brąz/Silver (gold też ale już częściej jakoś tam ogarniają) to miejsce gdzie można bez problemu wybrać postać typowo do wbijania milionów obrażeń i wygrać 1v5. Najłatwiej chyba jakimś Tryndamere - po prostu stoisz na topie, zwykle wygrywasz walki bo słabsi gracze nie radzą sobie na postacie zadające od początku gry dużo obrażeń i caaaały czas splitpush. Jeżeli Twój team płacze - trudno, w tej grze najważniejsze są wieże i smoki, dopóki tego się nie zrozumie to nie będzie się wygrywać. Mając dobry splitpush wywierasz tak dużą presję na przeciwnika że nie powinien być wstanie się zebrać do walki bądź powinien stracić wieżyczki na innych liniach w czasie kiedy próbuje coś ugrać na midzie. 

Zresztą dość istotnym faktem jest to, że zabicie 15(? nie wiem ilu dokładnie nie chce mi się liczyć) minionków to równowartość 1 zabójstwa. Jeżeli widzisz że zebrała się spora fala minionów to traktuj to jak przeciwnika z 1hp, który czeka aż go zabijesz. W taki sposób zrobisz sobie przewagę 60 creepów to tak jakbyś zabił kogoś kilka razy -> podczas walki nagle jesteś "op ścierwem, Rito plz nerf this". Ludzie na niskim poziomie patrzą tylko na statystyki zabójstw i zgonów podczas gdy asysty i miniony dają praktycznie tyle samo jeśli nie więcej złota niż zabijanie.

1364561328-U384748.png

sygna by b4rt4z

Opublikowano

Dzięki wszystkim za rady, postaram się do nich zastosować.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...