Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Sprawdzanie procentowe szansy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam maly problem z pewna rzecza. Proboje zrozumiec jak w programie sprawdzac ile procent na dane "cos" ma gracz. Np.

Klikniecie odpowiedniego przycisku powoduje wyprawe w jakies miejsce, podczas tej wyprawy mozna znalezc 3 przedmioty roznej rzadkosci (na kazdy przedmiot jest inna procentowa szansa) lub nie znalezc nic. I tutaj moj problem. W jaki sposob mozna ustalic ta procentowa szanse aby pozniej program pokazywal najczesciej przedmiot z najwiekszym procentem itd. Moj mozg nie jest w stanie tego rozgryzc. Z gory dzieki za pomoc :v

Opublikowano

@CisPK Powiedzmy masz 3 przedmioty, każdy z nich ma inne prawdopodobieństwo względem innego.

Dzielisz: prawdopodobieństwo konkretnego przedmiotu przez sume wszystkich prawdopodobieństw, a otrzymany wynik mnożysz razy sto.

Wzór: (x / y) * 100

x - prawdopodobieństwo konkretnego przedmiotu

y - suma prawdopodobieństw wszystkich przedmiotów

Edit:

Powiedzmy przedmiot nr. 1 ma prawdopodobieństwo: 4

Przedmiot nr. 2 ma prawdopodobieństwo: 6

Przedmiot nr 3 ma prawdopodobieństwo: 1

Suma 6 + 4 + 1 = 11.

% dla przedmoitu nr. 1 = (4 / 11) * 100 = 36.(36)%

% dla przedmiotu nr. 2 = (6 / 11) * 100 = 54.(54)%

% dla przedmiotu nr. 3 = (1 / 11) * 100 = 9.(09)%

36.(36)% + 54.(54)% + 9.(09%) = 100%

Wyniki wyszły w ułamkach okresowych w tym przypadku.

Opublikowano

@skprime

Dobra, to sie okazalo prostsze niż myślałem... ale teraz zastanawia mnie fakt jak dac programowi do zrozumienia ze ma czesciej wypisywac przedmioty z wiekszym procentem i rzadziej z mniejszym. Dokladniej może jaką pętlą to sprawdzac?

Opublikowano

Ja takie rzeczy robiłem switch'em. Skoro suma tych % wynosi 100, to ich wartość można uznać ża jakiś przedział na osi 0-100%.

Generujesz sobie randomową liczbę od 0 do 100 i trafi ona w jakiś przedział.

Na przykład trudniej będzie trafić miała w przedział o małej wartości (w przypadku przedmiotu o małym prawdopodobieństwu wylosowania).

Edit:

przyklad.png

Generujesz liczbę randomową od 0 do 100 i switch'em sprawdzasz w jaki trafia przedział (ewentualnie if'em czy czymś tam innym).

Opublikowano

Ja takie rzeczy robiłem switch'em. Skoro suma tych % wynosi 100, to ich wartość można uznać ża jakiś przedział na osi 0-100%.

Generujesz sobie randomową liczbę od 0 do 100 i trafi ona w jakiś przedział.

Na przykład trudniej będzie trafić miała w przedział o małej wartości (w przypadku przedmiotu o małym prawdopodobieństwu wylosowania).

Edit:

przyklad.png

Generujesz liczbę randomową od 0 do 100 i switch'em sprawdzasz w jaki trafia przedział (ewentualnie if'em czy czymś tam innym).

Wielkie dzieki za pomoc miszczu ^^ tego mi brakowalo.

Opublikowano

Ja bym to zrobił trochę inaczej. Oczywiście każdy sposób jest dobry, ale mój nie zakłada, że suma procent to jest sto. Zresztą, w tym rozwiązaniu @up gracz znajdzie max jeden przedmiot.
----
### przedmiot A = 10% ; przedmiot B = 20% ; przedmiot C = 50%

pA = 10
pB = 5
pC = 2

liczba = random.randint(0, 100)
jeśli liczba % pA równa się  0 to gracz dostaje przedmiot A
jeśli liczba % pB równa się 0 to gracz dostaje przedmiot B
i analogicznie z C

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...