Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Bieg krótkodystansowy

haker6120

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka!

Biegam na dłuższych dystansach (5km+), wyniki mam bardzo dobre jak na mój wiek, aczkolwiek ostatnio chciałem też pobiegać sobie na krótszych dystansach (1km/2km), z racji tego iż niebawem będę miał zawody na 1km, chciałbym poćwiczyć sobie szybkość sprintu, który w tak krótkim biegu ma bardzo duży wpływ, na moje osiągi ;) i moje pytanie brzmi, jakie macie ćwiczenia na poprawienie sprintu, mój sprint nie powala, ponieważ przyzwyczaiłem się do biegów długich, przy których zawsze można sobie coś nadrobić na trasie.Jeśli to pomoże to mój czas na 60m to jakieś 9,5s na powierzchni nieutwardzonej (zwykła trawa, czasami występują dziury/wyboje), na powierzchni np.asfaltowej myślę, że ten czas mógłby wynieść jakieś 8,8/8,9 sekundy.

Z góry dzięki za odpowiedź :).

Opublikowano

9.5 sekund na 60m to jednak dupy nie urywa bez obrazy :p proponuje biegi interwalowe zebys przyzwyczail organizm do ciezkiego wysilku na wysokich obrotach. 1Km to nie duzo ale tez sprintem calego dystansu nie dasz rady przebiec. Ale te interwaly rob sobie dluzsze w sensie normalnie maja trwac 25 min ale jeden cykl :

1.5 min porzadnego biegu(ale nie sprint)

1 min trucht

I na zmiane do 25 min. Miesiac i kilomter bedziesz chasal jak zajac. Jesli sam sprint chcesz poprawic hmmm to tylko siedzi w twojej glowie. Bo mozesz nie miec dobrej wytrzymalosci miesniowej. 5 km ze srednim tempem przebiegniesz ale czy 1km na 110% z koncowym sprintem to juz od cb zalezy. Jesli to sa jakies amatorskie zawody za 2-3 tyg to nic nie zdzialasz. Ludzie do zawodow przygotowuja sie miesiacami, trenuja motoryke ciala itp.

Takze rob interwaly bo raczej nic nie zdzialasz jesli zawody masz niedlugo. Pozdroo

%5BW%5Die%5BV%5Du.png
Opublikowano

9.5 sekund na 60m to jednak dupy nie urywa bez obrazy :p proponuje biegi interwalowe zebys przyzwyczail organizm do ciezkiego wysilku na wysokich obrotach. 1Km to nie duzo ale tez sprintem calego dystansu nie dasz rady przebiec. Ale te interwaly rob sobie dluzsze w sensie normalnie maja trwac 25 min ale jeden cykl :

1.5 min porzadnego biegu(ale nie sprint)

1 min trucht

By interwały przyniosły efekt nie może "rzucać się" na tak głęboką wodę od razu. Są one po prostu zbyt ciężkie by zaczynać od 90 sekund pełnego sprintu. Osobiście proponuję zacząć od 15-30 sekund sprintu i 60-90 sekund odpoczynku, 20-25 minut trening .Jak da tak radę na początku bez opi*rdalania się to i tak będzie bardzo dobry wynik, z czasem, gdy organizm będzie miał już jakąś tam wydolność może zacząć zwiększać czas sprintu, a po doskonałym opanowaniu może nawet wrzucić w tygodniu tabate :)

PS- pierwsze dwa tygodniu 1-2 treningi w tygodniu by przyzwyczaić organizm, potem 2-3. Najważniejsze jest obserwowanie organizmu, ilość sesji w tygodniu zależy od tego jak Twoje ciało to zniesie.

Opublikowano

Dzięki koledzy ;), spróbuje interwały.Co do 1km osiągnąłem ostatnio 3:11, chciałbym zejść przynajmniej do 2:5x.Co do sprintu,  wiem nie jest on na wysokim poziomie :p, przyznaje się :D.Co do zawodów, będą to zwykłe zawody powiatowe (?) (nie wiem jak to określić, bo ludzie przyjeżdżają z różnych zakątków), moja kategoria wiekowa klasy 1-3 gimnazjum :p.

Opublikowano

Olej sprint, przyzwyczai organizm do szybszego biegu. Bo sprint to masz na ostatnich 100m. Jak sobie wypracujesz przewage dobrym tepem to juz masz wygrana ;)

%5BW%5Die%5BV%5Du.png
Opublikowano

Olej sprint, przyzwyczai organizm do szybszego biegu. Bo sprint to masz na ostatnich 100m. Jak sobie wypracujesz przewage dobrym tepem to juz masz wygrana ;)

Wiadomo :D, aczkolwiek chciałbym też troszkę sprint poćwiczyć, aby mieć jakieś zabezpieczenie w razie w ;)

• 10 miesięcy temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...