Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Co lepszy vps czy hosting?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

Co lepsze pod serwer minecraft około 100 slotów vps czy hosting?

Ile utrzyma i czy warto kupić taki vps:

• Typ wirtualizacji: OpenVZ
  • Pamięć RAM: 4096 MB
  • Ilość vCPU: 2
  • Pamięć wirtualna (swap): 512 MB
  • Typ dysku: SSD
  • Pojemność dysku: 15 GB
  • Szybkość Internetu: do 200 Mbit
  • Transfer miesięczny: Bez limitów
  • Centrum danych: OVH

Albo taki hosting czy warto:

Liczba slotów:1000

Pamięć RAM:Bez limitu

Przestrzeń dyskowa:10GB

Cena zakupu:29,90zł / 30 dni

Chodzi mi o to aby dobrze działał i był tani, możecie podawać wasze oferty (tylko nie ovh).

Opublikowano

Lepszym wyborem będzie VPS, ale są także pewne zalety hostingu.

@up VPS nie zawsze będzie stabilniejszy, mowa tu o openvz, czyli wydajność będzie średnia + OVH ma serwery w Francji, więc mogą być drobne lagi.

strange1.jpg

Opublikowano

Zależy. Na hostingu masz pełną obsługę, itemshop, auto-backupy, auto-instalatory i wgl cały panel serwera.

Pomoc od BOK w razie problemów. VPS jest oczywiście bardziej stabilniejszy i lepszy... Ale wtedy liczysz

tylko sam na siebie, więc to nieco ryzykowna opcja dla średnio zaawansowanych :) Na twoim miejscu

wykupiłbym serwer na hostingu w cenie VPSa. Pozdrawiam :)

Grands Gerther Givenchex

Opublikowano

VPS masz o wiele więcej możliwości, oprócz serwera możesz postawić własną stronę, i bez problemu podpiąć RCON. Oprócz tego patrz jaki VPS, bo na najtańszym z OVH raczej wiele nie zwojujesz ale już ten za 29 zł daje Ci większe pole do popisu ;) 

671411485514457941894.png

Opublikowano

VPS masz o wiele więcej możliwości, oprócz serwera możesz postawić własną stronę, i bez problemu podpiąć RCON. Oprócz tego patrz jaki VPS, bo na najtańszym z OVH raczej wiele nie zwojujesz ale już ten za 29 zł daje Ci większe pole do popisu ;)

Mhm, chyba jak bym miał kupić vps to bym nie stawiał strony i serwera na jednym vps, a co powiesz na temat hostingu bo nie wiem czy tak na serwer 100 slotów co lepsze by było.

Opublikowano

Kup VPS'a, zawsze możesz sobie coś tam innego postawić niż tylko serwer. A te niby nielimitowane RAM'y to tylko tani chwyt marketingowy, w rzeczywistości takie coś nie istnieje. Przy dobrej konfiguracji Spigot'a możesz wyciągnąć nawet 80 osób. 

Opublikowano

Kup VPS'a, zawsze możesz sobie coś tam innego postawić niż tylko serwer. A te niby nielimitowane RAM'y to tylko tani chwyt marketingowy, w rzeczywistości takie coś nie istnieje. Przy dobrej konfiguracji Spigot'a możesz wyciągnąć nawet 80 osób.

Skontaktowałem się z BOK i napisali mi to:

Witam serdecznie, ilość przypisanej pamięci RAM jest automatycznie regulowana przez nasz system. Jeżeli system ten wykryje że Pana serwer potrzebuje więcej pamięci RAM, to automatycznie przypisze większą jej ilość.

Opublikowano

@Łukiyt Sporo czasu pracowałem na hostingu i osobiście mi się nie podobała ta współpraca. Oprócz samego silnika, który nie był wspierany (hosting nie wspiera wszystkich wersji), mocno nas ograniczał. Kiedy pojawiały się problemy kontakt z supportem trwał po 3-4 dni, kiedy samemu można było by rozwiązać problem w bardzo krótkim czasie . Podsumowując hosting mocno cię ogranicza, vps daje więcej możliwości ;)

671411485514457941894.png

Opublikowano

Skontaktowałem się z BOK i napisali mi to:

Witam serdecznie, ilość przypisanej pamięci RAM jest automatycznie regulowana przez nasz system. Jeżeli system ten wykryje że Pana serwer potrzebuje więcej pamięci RAM, to automatycznie przypisze większą jej ilość.

Doczytaj jeszcze ile ramu dają na jeden slot, może być również tak, że dadzą ci ten "nielimitowany"  ale za to procek nie będzie wyrabiał ale skoro to hosting to myśle, że tak nie będzie. Ja osobiście bym wybrał VPS, więcej możliwości min. wycinanie robaków poprzez iptables, blokada adresów IP z poza Polski itd.

PS: i nie na każdym hostingu można wgrać własny silnik, bo jak wiadomo mamy te zjebane Community gdzie zdobywanie graczy to tylko exploity, ddosy etc.

Opublikowano

Ja osobiście brałbym VPS'a,ale nie tego. Na OVH możesz poszukać. Dlaczego? Lepsza wydajność, większe "pole do manewrów", dokładna specyfikacja maszyny, na której miałbyś postawić swój serwer. Jedynym minusem jest to, że musisz trochę wiedzieć o tym jak postawić serwer na VPSie, ale internet ugina się pod takimi poradnikami.

­

Pomocnik
Opublikowano

Ktoś jeszcze ma coś do dodania?

Tak, ten VPS jest słabszy od tego hostingu, wirtualizacja OpenVZ NIE NADAJĘ SIĘ DO GIER! Nie gwarantują ci pełnych zasobów twojego serwera. Zainteresuj się ofertą ovh za 29.51 PLN dostaniesz 100% 1 rdzenia Intel Xeon, dysk SSD, 4gb ramu i wirtualizacja która gwarantuję ci te zasoby. Do serwera minecraft omijaj szerokim łukiem wirtualizacje OpenVZ.

A koledzy wyżej niespełna rozumu, jeszcze o pingu zaczynają bełkotać... :v Ping nie ma znaczenia w minecrafcie, każdy serwer zlokalizowany w Europie będzie działał bardzo dobrze.

Opublikowano

Oczywiście że bierz VPS. Hosting nie daje takiej swobody jak własny VPS. Poza tym na własnej maszynie zrobisz to samo co oferuje hosting.

Pomocnik
Opublikowano

Vps powinien utrzymać bez problemu od 80 - 100 graczy, co do hostingu przy 60 wyczuwam już mocne lagi :)

Oczywiście że bierz VPS. Hosting nie daje takiej swobody jak własny VPS. Poza tym na własnej maszynie zrobisz to samo co oferuje hosting.

Czy nikt nie zwraca uwagi na typ wirtualizacji? Chcecie aby chłop się rozczarował, bo raz serwer nie udźwignie 10 osób, a drugi raz padnie przy 30?

Opublikowano

Nie czytam innych komentarzy, bo jedni piszą jakieś głupoty, a drudzy mają swoją rację, trochę prawdy..

Zaletą VPSa jest to, że masz o wiele większy dostęp do serwera niż to oferują na hostingu,

maszyny kupuję się zazwyczaj w Polsce, skąd niższe Pingi i lagi.

Ale na VPS nie masz czegoś takiego jak -> Automatyczne backupy > Cały wygodny panel >

ItemShopy w ofercie > Moduły dotacji > Instalatory pluginów > Aktualizacje > Instalatory

silników mc > i inne potrzebne rzeczy bo trochę tego jest.

Oczywiście! Warto kupić VPSa, ale to tylko dla osób które w tym siedzą i wiedzą o co chodzi.

Bo jak coś się zrypie w maszynie to możesz liczyć tylko sam na siebie, chodzi mi o serwery

w grach, minecraft, cs, me itp.. Liczysz sam na siebie -> Nie masz BOKu, co ci rozwiążą 

problem. 

VPS - Dla osób które chcą zaryzykować, ale wiedzą o co chodzi i ogarniają działanie tej maszyny, gra bez laggów i z mniejszymi pingami

Host - Dla osób, które uważają, wolą mieć wszystko pod ręką i nie chcą ryzykować. Możliwe lagi, i mniejsze pingi.

Każda opcja ma swoje + i

Pozdrawiam.

@Edit - Przepraszam, nie zauważyłem, pisałem już w tym temacie... ;)

Grands Gerther Givenchex

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...