Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Urlop vs praktyki.

Supreme

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pewnie będą komentarze typu: czemu tutaj o to pytasz, to forum o tematyce gier - mam na nie wyjebane.

Sprawa wygląda tak:

- w wakacje przysługuje mi miesiąc urlopu,

- 1 miesiąc byłem na L-4 (problemu po operacji, żadne ustawiane)

- szefowa twierdzi, że nadal przysługuje mi ten urlop i mogę sobie go wziąć(na drugi miesiąc), ale będę musiał GO ODPRACOWAĆ (?)

Serio trzeba odpracowywać urlop?

Mam praktyki, chodzę do zawodówki.

Ktoś coś wie na ten temat?

Zadzwoniłbym do szkoły, ale wakacje więc zamknięta. Może ktoś ogarnia te sprawy.

Opublikowano

Nie, urlop to urlop. Przysługuje Ci niecały miesiąc (chyba 28 26 dni, nie pamiętam) płatnego urlopu. L4 to L4, nie ma nic do urlopu. 

Opublikowano

Nie, urlop to urlop. Przysługuje Ci niecały miesiąc (chyba 28 26 dni, nie pamiętam) płatnego urlopu. L4 to L4, nie ma nic do urlopu. 

Dodatkowo szefowa twierdzi, że jak tego nie odrobię, to nie będzie mogła zaliczyć mi praktyk...

Opublikowano

Od tego jest taki dział by pytać się o wszystko, ale później nie dziw się, że są takie "kwiatki" jak ten powyżej...

Teraz sprawa wygląda tak - urlopu przysługuje ci maksymalnie 20 dni. W programie nauczania masz (prawdopodobnie) coś takiego jak ilość godzin praktyki zawodowej, które musisz odbyć no i prawdopodobnie będąc na L4 jak i na urlopie ilość godzin nie będzie Ci się zgadzać - dlatego też szefowa mówi, że musisz te godziny odrobić.

Zachodzi też prawdopodobieństwo (bo niestety prawo pracy osób młodocianych to nie moja brożka i to co napisałem wyżej może być nieprawdą), że szefowa to pizda łakoma na taniego pracownika i chce Cię najzwyczajniej wykorzystywać póki może. Dlatego proponowałbym Ci, abyś najzwyczajniej z szefową porozmawiał dlaczego masz to odrabiać. Jeżeli Ci powie to co ja napisałem w pierwszym akapicie - to nic na to nie poradzisz. Zaś jeżeli będzie inaczej to szukaj sobie nowych praktyk, a potem możesz "uprzejmie donieść" to PIP, że łamie ona prawa pracownicze.

106071453484304291456.jpeg

Opublikowano

@1373230489-U611928.pngPitbull_

Dzięki za wypowiedź.

Szefowa mi to tłumaczy tak:

- "jeżeli tego nie odrobisz, to nie będę Ci mogła zaliczyć praktyk, bo musisz przepracować miesiąc w wakacje"

To w takim razie gdzie miejsce na mój urlop? ;/

Dodatkowo w ferie miałem taką samą sytuacje, że tydzień mi wypadł przez L4, a drugi tydzień jak chciałem wyjechać to mi kazała przyjść...

No nic, spróbuje się jakoś skontaktować z kimś ze szkoły i może oni mi to wyjaśnią.

PS. Jak poprosiłem o urlop od 08 do 21, bo chciałem gdzieś w końcu wyjechać, to się okazało, że muszę chodzić we wszystkie weekendy, żeby ten urlop odrobić.

Opublikowano

Pewnie będą komentarze typu: czemu tutaj o to pytasz, to forum o tematyce gier - mam na nie wyjebane.

Sprawa wygląda tak:

- w wakacje przysługuje mi miesiąc urlopu,

- 1 miesiąc byłem na L-4 (problemu po operacji, żadne ustawiane)

- szefowa twierdzi, że nadal przysługuje mi ten urlop i mogę sobie go wziąć(na drugi miesiąc), ale będę musiał GO ODPRACOWAĆ (?)

Serio trzeba odpracowywać urlop?

Mam praktyki, chodzę do zawodówki.

Ktoś coś wie na ten temat?

Zadzwoniłbym do szkoły, ale wakacje więc zamknięta. Może ktoś ogarnia te sprawy.

Widzę koledzy wyjaśnili kwestię tematu a ja Ci wyjaśnię że z takimi pytaniami to jak najbardziej bo tu niektórzy leczą kompleksy, udają się do forumowych lekarzy i pytają o rady amorów z najczystszym trollowym serduszkiem ;)

Doje**ł jak sosna w dzika...

Opublikowano

- "jeżeli tego nie odrobisz, to nie będę Ci mogła zaliczyć praktyk, bo musisz przepracować miesiąc w wakacje"

Większość pracodawców dla młodych stawia takie warunki i nic w tym dziwnego 

Opublikowano

Mają prawo mi odmówić dania urlopu, którzy mi przysługuje?

Jeżeli go nie wykorzystam teraz, to kiedy?

Opublikowano

Prawo, a życie to zazwyczaj dwa różne (i to bardzo) od siebie stany. To jest twój ostatni rok (szkolny) na praktykach czy od września kolejny?

106071453484304291456.jpeg

Opublikowano

Prawo, a życie to zazwyczaj dwa różne (i to bardzo) od siebie stany. To jest twój ostatni rok (szkolny) na praktykach czy od września kolejny?

Od września będę miał ostatni rok.

Najpierw nie dali mi urlopu w ferie, teraz w wakacje ugadałem się tak, że od 8 do 21 mam wolne, ale muszę to odrobić chodząc w weekendy i w tygodniu ale po więcej godzin.

Opublikowano

beka. Ja w zawodowce mam po 2 msc wolnego w wakacje bo nie mogą zwyczajnie odmówić młodocianemu urlopu wypoczynkowego i bezpłatnego których możesz mieć w roku do 2 pelnych miesięcy. Pracodawca Cię robi w c***a za przeproszeniem

graphic.png

Opublikowano

Urlop wcale nie musisz dostać, to tylko dobra wola pracodawcy czy ci go udzieli, mało ważne że ci się ustawowo należy.

Co do odpracowania urlopu to jest zasada że wstępnie przysługuje ci tyle urlopu ile sobie wypracujesz chodząc na praktykę,  dla przykładu np po 2 tygodniach praktyki 1 dzień płatnego urlopu. 

Co do wypowiedzi pani od praktyk, ma rację. Jeśli w określonym terminie nie zaliczysz minimalnych wymaganych dni do zaliczenia praktyki ( spytaj się ile to jest dni i do kiedy musisz jje odbyć ) nie zostanie ci zaliczona praktyka. Biorąc urlop sam narażasz sie na niezaliczenie praktyki. Ale to już twój problem. 

Chcesz urlop weź urlop na żądanie albo bezpłatny, dopisz że z ważnych powodów rodzinnych. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Urlop wcale nie musisz dostać, to tylko dobra wola pracodawcy czy ci go udzieli, mało ważne że ci się ustawowo należy.

Z choinki się chyba urwałeś, z tymi twoimi chorymi teoriami.

Opublikowano

Yatis, niektórzy po prostu mają przekonania, że nadal ludzie jak mrówki mają zapierdalać 24/7/365, a jak wezmą urlop to aloha i zwolnienie będzie. Ja korzystam ze swoich praw i tyle, nikt nie ma prawa mi ich ograniczać.

graphic.png

Opublikowano

należy podkreślić, iż wykonywanie pracy na podstawie umowy o praktyki absolwenckie nie jest zatrudnieniem w ramach stosunku pracy. Jednocześnie należy zwrócić uwagę na fakt, iż podmiot przyjmujący na praktyki jest zobowiązany wobec praktykanta m.in. do zapewnienia odpowiednich warunków bhp podczas wykonywania pracy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...