Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Windows 7 a Windows 10

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. W listopadzie będę kupował nowy komputer (Pentium G4400 R7 370), i nie wiem, który system wybrać. Proszę o szybką odpowiedź z argumentami :)

Opublikowano

Bardzo polecam Windowsa 10. A najlepiej dokonać upgrade dziś (jeżeli masz możliwość) i zrobić sobie czystą instalację jako obraz, żeby potem nie przepłacać z systemem. ;p

Czemu?

• Spore ułatwienie w komunikacji (np. windowsowa apka Wiadomości dla Skype), synchronizacja wielu skrzynek pocztowych (Gmail, Yahoo, Hotmail), powiadomienia instant w wypadku zaznaczenia pewnej opcji w zainstalowanej aplikacji ze Sklepu.
  • Spore ułatwienie w pracy (więcej ikon na pasku zadań, wirtualne pulpity, synchronizacja kalendarza). Powiadomienia z kalendarza są super!
  • Do menu Start możesz przypiąć do 2048 skrótów aplikacji. Nigdy nic Ci nie umknie. Możesz je nawet pogrupować!
  • Zdecydowanie większa, odczuwalna wydajność w grach.
  • Możliwość wyszukiwania dokumentów po zawartym w nim tekście.
  • Wygodny menedżer zadań.
  • Obsługa bibliotek DirectX 12. Choćby nawet, to i tak trzeba będzie w końcu na niego przejść.
  • Wbudowana funkcja screenowania i rejestrowania filmów z gier.
Opublikowano

Ja również polecam ci 7. Szybko startuje, już trochę czasu on jest więc jest stabilny, no i bardzo ładny i przejrzysty, okienka aero.

Opublikowano

A ja Ci polecam za to Win7 z błahego jak dla mnie powodu, po prostu więcej wspieranych gier oraz aplikacji, lepsza stabilność systemu no i moim zdaniem jest ładniejszy ogólnie z wyglądu :)

1. Windows 10 posiada wsteczną kompatybilność z Windows 7 więc te same gry można grać.

2. Stabilność? Zainstaluj sobie aktualizację a się przekonasz że nie ma żadnej stabilności.

3. Ładny był... za czasów Lecha Kaczyńskiego

Ja również polecam ci 7. Szybko startuje, już trochę czasu on jest więc jest stabilny, no i bardzo ładny i przejrzysty, okienka aero.

Windows 7 SSD - 30s

Windows 10 SSD - 17s

Różnica jest co nie?

Okienka areo to zbędny dodatek.

Polecam Ci Windows 10

1. Będzie długo wspierany
  2. Posiada directx12 (tylko win 10 posiada)
  3. Szybki start
  4. Ciekawe aplikacje ze sklepu Windows Store
  5. Możliwość nagrywania rozgrywki z gier bez konieczności instalowania śmieci
  6. Ładne menu start
  7. Ciekawe powiadomienia
  8. Więcej FPSów w grach (CS:GO 80 fps w Windows 7, 100 fps w Windows 8.1 a w Windows 10 mam nawet 170fps przy takich samych ustawieniach komputera)
  9. Wiele więcej, cały dzień by się wymieniało ale nie chce już dużo pisać :D
Opublikowano

Zdecydowanie weź 10.
Kiedyś argumentem na zostanie przy starym systemie było to, że 'tam nie szpiegujo'.
Rzeczywistość jednak to zweryfikowała. Po wyjściu dziesiątki każdy win od 7 w górę dostał aktualizację szpiegującą.
Obecnie tyle naszych informacji jest przesyłanych do Redmont, że aż w Francji sprawdzają czy to jest zgodne z prawem.
(nie mam linku, ale czytałem, że chodzi o łamanie praw człowieka, czy coś takiego)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...