Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Komputer nie wykrywa systemu

Endriex

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam odwiedzających,

Otóż na wstępie chciałem powiedzieć, że to nie ja jestem taki głupi tylko mój młodszy brat, który nie zna się zbytnio na komputerach a bardziej na swoich grach, na których spędza więcej czasu niż na podwórku. No ale przejdźmy do sedna sprawy...

Problem rozpoczął się od momentu gdy jakaś gra uniemożliwiała mu na steamie wyłączenie komputera, więc żeby sobie już nie utrudniać życia wyłączył go żywcem przyciskiem zostawiając komputer w ten sposób bez sprawdzenia czy coś sie nie stało. Następnego dnia płacz, zgrzytanie zębów, wyrywanie włosów (ogólnie tak jak ludzie w psychiatryku - podobnie) bo komputer chodzi a monitor nie działa pomimo podłączenia. Okazało się, że owszem był podpięty ale w niewłaściwym miejscu. Gdy został właściwie podpięty i ekran zaczął działać pokazała się informacja, że komputer dokonuje naprawy systemu.., czy coś takiego podobnego. Noi po jakimś czasie przeszedł do następnego etapu, który trwał ponad 24 godziny gdzie informacja pokazywała że ten proces zajmie ponad godzine (a zajął ponad dzień :D) brat postanowił zresetować kompa i uruchomić go od nowa. Co się pokazało? "No bootable device detected" czy coś takiego... no ogólnie że nie wykryto systemu najprawdopodobniej i przenosi w tym momencie do BIOSU, gdzie w tym miejscu za cholere już niewiem co zrobić bo nie znam się na tej części, ale przeglądając tego BIOSA nie ma tam jakiś konkretnych opcji do wyboru (chyba że coś przeoczyłem).

Dlatego z tego miejsca chciałbym bardzo prosić was o pomoc. Czy jest coś jeszcze możliwe do zrobienia? czy system poszedł się jeb*** za przeproszenim i trzeba go bedzie oddawać do serwisu aby wgrać nowy?

Z góry dzięki wszystkim za sensowne odpowiedzi poniżej :)

Opublikowano

Witam odwiedzających,

Otóż na wstępie chciałem powiedzieć, że to nie ja jestem taki głupi tylko mój młodszy brat, który nie zna się zbytnio na komputerach a bardziej na swoich grach, na których spędza więcej czasu niż na podwórku. No ale przejdźmy do sedna sprawy...

Problem rozpoczął się od momentu gdy jakaś gra uniemożliwiała mu na steamie wyłączenie komputera, więc żeby sobie już nie utrudniać życia wyłączył go żywcem przyciskiem zostawiając komputer w ten sposób bez sprawdzenia czy coś sie nie stało. Następnego dnia płacz, zgrzytanie zębów, wyrywanie włosów (ogólnie tak jak ludzie w psychiatryku - podobnie) bo komputer chodzi a monitor nie działa pomimo podłączenia. Okazało się, że owszem był podpięty ale w niewłaściwym miejscu. Gdy został właściwie podpięty i ekran zaczął działać pokazała się informacja, że komputer dokonuje naprawy systemu.., czy coś takiego podobnego. Noi po jakimś czasie przeszedł do następnego etapu, który trwał ponad 24 godziny gdzie informacja pokazywała że ten proces zajmie ponad godzine (a zajął ponad dzień :D) brat postanowił zresetować kompa i uruchomić go od nowa. Co się pokazało? "No bootable device detected" czy coś takiego... no ogólnie że nie wykryto systemu najprawdopodobniej i przenosi w tym momencie do BIOSU, gdzie w tym miejscu za cholere już niewiem co zrobić bo nie znam się na tej części, ale przeglądając tego BIOSA nie ma tam jakiś konkretnych opcji do wyboru (chyba że coś przeoczyłem).

Dlatego z tego miejsca chciałbym bardzo prosić was o pomoc. Czy jest coś jeszcze możliwe do zrobienia? czy system poszedł się jeb*** za przeproszenim i trzeba go bedzie oddawać do serwisu aby wgrać nowy?

Z góry dzięki wszystkim za sensowne odpowiedzi poniżej :)

Daj w BIOS'ie dysk z którego ma się on wybootować. Może się coś zmieniło. Ponad to podaj sprzęt.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Daj w BIOS'ie dysk z którego ma się on wybootować. Może się coś zmieniło. Ponad to podaj sprzęt.

Procesor: Intel® Core i5-4460 CPU 3.20GHz

Płyta główna: Gigabyte B85M-D2V

Karta Graficzna: Geforce GTX 750 Ti

Brat coś mówił że ma BIOS UEFI... czy jakoś tak bo czytał w necie i mówił że to niby ma utrudnić naprawe. Pozatym przeglądałem z nim i takiej opcji nie widziałem

Opublikowano

Jaki system ?

w7 może nie działać na UEFI bez wyłaczonego secure boot, w 8/10 odwrotnie głównie działa z właczonym secure boot.

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Jaki system ?

w7 może nie działać na UEFI bez wyłaczonego secure boot, w 8/10 odwrotnie głównie działa z właczonym secure boot.

Win10

Wiesz może w którym miejscu to znajde ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...