Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Słuchawki a CS:GO

DAx.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Słuchawki na USB?

Zacznijmy od tego. Wszystkie pseudogamingowe słuchawki na USB nie są warte swojej ceny. Wszystkie. A przynajmniej nieznane mi są słuchawki na usb grające dobrze. Posiadają one naprawdę mierne
karty dźwiękowe często gorsze, niż te zintegrowane w płycie głównej. Do tego kupując słuchawki na USB zamykamy sobie możliwość upgrade sprzętu o kartę dźwiękową, bez której przynajmniej ja
nie wyobrażam sobie gry w CS:GO.

Czy warto kupić słuchawki 7.1?

Absolutnie nie. Jest to tylko czysty marketing. Na jakiej zasadzie ma działać owy dźwięk przestrzenny, jeśli w słuchawkach mamy tylko 2 przetworniki dźwięku? Jest to otrzymywane programowo
przez co dźwięk jest nienaturalny i źle odwzorowany. Należy w końcu zrozumieć - nie istnieje coś takiego jak gamingowe słuchawki 7.1. Sam w sobie 7.1 jest spoko, ale nie w słuchawkach.

Czy potrzebna mi karta dźwiękowa?

Dedykowana karta dźwiękowa jest do gier, gdzie istotne jest dokładne pozycjonowanie jest bardzo pomocna. Co nam z dobrych słuchawek, skoro przy większym natłoku dźwięków będziemy mogli
jedynie stwierdzić "o, tam gdzieś z prawej". Kolejny przykład - jesteś w stanie DOKŁADNIE wiedzieć, skąd "przyszedł" do nas dźwięk. Spójrzcie niżej:

http://imgur.com/a/bgF9d

Będąc w miejscu czerwonej kropki na integrze będziemy w stanie jedynie określić skąd przybył do nas dźwięk (w tym przypadku obszar pomiędzy czerwonymi kreskami), ale posiadając dobre
słuchawki z sensowną kartą dźwiękową jesteśmy w stanie stwierdzić, gdzie dokładnie go usłyszyliśmy (patrz - żółte kreski odpowiadające, za którym pociagiem usłyszeliśmy dźwięk, np. tupnięcie)

Słuchawki z mikrofonem czy bez?

To zależy od naszego budżet. Należy pamiętać, iż mamy słuchawki i headsety. Słuchawki służą do słuchania, headsety do rozmawiania. Porządne headsety zaczynają się od kwoty 200zł+, natomiast
posiadając mniejszy budżet najlepszym rozwiązaniem jest zakup słuchawek i osobnego mikrofonu.

Polecane przeze mnie słuchawki zależnie od budżetu:

do 100zł
sennheiser hd201 ~80zł
Maxell Retro DJ ~80zł
superlux hd681 ~80zł

do 150zł
superlux hd668b ~120-130zł
superlux hd330 ~130zł
superlux hd669 ~130zł
akg k511 ~140-150zł
koss ur40 ~140zł (mimo iż są lekkie, przez swe płaskie muszle dla wielu mogą być niewygodne)

Headsety:

superlux hmc 631 ~250zł
hyperx cloud 1 ~300zł
hyperx cloud core ~270zł (uboższa wersja jedynek o niektóre akcesoria, słuchawki są takie same)
qpad qh 90 ~350zł
sennheiser game zero ~800zł

Polecane przeze mnie mikrofony(a w zasadzie jeden):

zalman zm-mic1 ~25zł, do csa i wyraźnej komunikacji spokojnie nam wystarczy

Odradzane przeze mnie słuchawki/headsety - prezentują tak niski poziom, że nawet nie warto zwracać na nie uwagę.

wszystkie modele razer kraken
wszystkie modele siberii
creative fatality

Polecane przeze mnie karty dźwiękowe:

asus xonar dg ~120zł
asus xonar dgs ~120zł
asus xonar dgx ~150zł
(wszystkie wymienione wyżej prezentują poziom tylko nieco wyższy od integry, warto zainwestować w coś porządniejszego)
creative sound blaster z - używana 150zł+
asus xonar d1 - używana ~150zł+
asus xonar dx - używana ~150zł+
creative sound blaster zx używany ~350zł, nówka ~500zł
creative sound blaster zxr nówka ~800zł

Pamiętaj, zastanów się dobrze jak wydasz swoje pieniądze. Wydając 300zł na słuchawki typu akg k511 + używka creative sound blaster z wyjdziesz lepiej aniżeli kupując hyperx cloud 1 do integry

:)

i5 4460 - Gigabyte GTX 970 4GB - SSD Transcend 370 128GB - GoodRam 2x4GB 1600MHz CL9 - ASRock H81M-VG4 R2.0 - Chieftec 450W - Zalman T3

Zowie EC1-A - Zowie G-SR - Razer BlackWidow 2014 Tournament Edition - HyperX Cloud 1 - Audiotrak Prodigy Cube - LG 24GM77 144Hz

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...