Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Spadki fps, przycinki pomimo b.dobrego sprzętu

Dhel

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, wiem że dziennie zakładam dużo tematów (zapewne te same osoby będą mi odpowiadać) odnośnie "x" problemu, lecz sam nie poradzę sobie z tym a od tego chyba jest ten dział. Problem polega na tym że podczas streamowania mam spadki fps, stremuje programem OBS, grywam najczęściej w RUST, na najwyższych detalach bez streamowania mam 90-100 fps. Gdy odpalam stream cieszę się dość wysokimi fpsami bo aż 70-80 lecz są chwile że spadają do 40 i jest jednosekundowa przycinka. Program OBS wydaje mi się że mam dobrze skonfigurowany, wzorowałem się na poradnikach od innych streamerach.

Przeinstalowałem steam jak i gry na dysk SSD z dysku HDD i problem nie zniknął. I czy procesor nie powinnien podkręcać się w turbo na 4.2 w każdym "core" ? A nie w jednym ? Jestem zielony w tym więc pytam

Mój sprzęt:

Procesor Intel Core i7-6700K, 4.0GHz

Karta graficzna Zotac GeForce GTX 980Ti AMP Extreme, 6GB DDR5 (384 Bit)

Płyta główna MSI Z170A PC MATE s1151 Z170 4DDR4

Pamięć G.Skill Ripjaws V DDR4, 2x8GB, 3200MHz, CL16 (odblokowane w BIOS'ie na 3200)

Zasilacz Be Quiet! Pure Power BQT L8-CM-630W

Windows 7, mam wszystkie sterowniki zainstalowane, do karty graficznej pobrałem ze strony NVIDIA, są aktualne, od producenta nie dostałem.

Temperatury podczas gry (patrz max.)

14594399479216780581.png

A tutaj karta graficzna:

91377231899741603632.png

Opublikowano

Temperatury normalne. Jeśli mówisz, że masz sterowniki zainstalowany to może problemu należy szukać w oprogramowaniu. Posiadasz antywirusa? System przy zwykłej pracy chodzi normalnie?

strange1.jpg

Opublikowano

Temperatury normalne. Jeśli mówisz, że masz sterowniki zainstalowany to może problemu należy szukać w oprogramowaniu. Posiadasz antywirusa? System przy zwykłej pracy chodzi normalnie?

Posiadam avasta, wydaje mi się że chodzi normalnie, gdy śmigam sobie po stronach to procek łapie temp max 45. Ale przy takim sprzęcie to nie powinienem mieć takich ścinek.

Opublikowano

Witam, wiem że dziennie zakładam dużo tematów (zapewne te same osoby będą mi odpowiadać) odnośnie "x" problemu, lecz sam nie poradzę sobie z tym a od tego chyba jest ten dział. Problem polega na tym że podczas streamowania mam spadki fps, stremuje programem OBS, grywam najczęściej w RUST, na najwyższych detalach bez streamowania mam 90-100 fps. Gdy odpalam stream cieszę się dość wysokimi fpsami bo aż 70-80 lecz są chwile że spadają do 40 i jest jednosekundowa przycinka. Program OBS wydaje mi się że mam dobrze skonfigurowany, wzorowałem się na poradnikach od innych streamerach.

Przeinstalowałem steam jak i gry na dysk SSD z dysku HDD i problem nie zniknął. I czy procesor nie powinnien podkręcać się w turbo na 4.2 w każdym "core" ? A nie w jednym ? Jestem zielony w tym więc pytam

Mój sprzęt:

Procesor Intel Core i7-6700K, 4.0GHz

Karta graficzna Zotac GeForce GTX 980Ti AMP Extreme, 6GB DDR5 (384 Bit)

Płyta główna MSI Z170A PC MATE s1151 Z170 4DDR4

Pamięć G.Skill Ripjaws V DDR4, 2x8GB, 3200MHz, CL16 (odblokowane w BIOS'ie na 3200)

Zasilacz Be Quiet! Pure Power BQT L8-CM-630W

Windows 7, mam wszystkie sterowniki zainstalowane, do karty graficznej pobrałem ze strony NVIDIA, są aktualne, od producenta nie dostałem.

Temperatury podczas gry (patrz max.)

14594399479216780581.png

A tutaj karta graficzna:

91377231899741603632.png

Procesor dostaje boost kiedy potrzebuje. 

Próbowałeś innym programem?

Antywirus jest zbędny o ile nie jesteś bezmózgiem, który klika gdziekolwiek. 

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Posiadam avasta, wydaje mi się że chodzi normalnie, gdy śmigam sobie po stronach to procek łapie temp max 45. Ale przy takim sprzęcie to nie powinienem mieć takich ścinek.

Ja bym jednak spróbował czasowo wyłączyć avasta, też nie mam złego kompa, ale jak kiedyś dla testu go zainstalowałem to system znacząco się spowolnił.

strange1.jpg

Opublikowano

Nie próbowałem innym programem, zależy mi na OBS bo znam się na nim bardzo dobrze, lecz co do windowsa niestety jest to pirat, lecz instalowałem go kilka razy i nigdy nie miałem z nim problemów. Na gorszym pc również na tym samym windowsie streamowanie chodziło bez problemów, zero ścinek. 

Ja bym jednak spróbował czasowo wyłączyć avasta, też nie mam złego kompa, ale jak kiedyś dla testu go zainstalowałem to system znacząco się spowolnił.

Własnie odinstalowuje avasta, nie klikam ani nie pobieram plików które są z podejrzliwych stron. Sam osobiście wszystkie gry tylko ze steam, a programy z stron producentów. 

Opublikowano

Niestety problem nie zniknął, avast nic tutaj nie spowalniał.

Dobrze, że sprawdziłeś. Jeśli chodzi o procesor to bez znaczenia czy będziesz miał 4,0 czy 4,2 i tak gry powinny chodzić płynnie.

Możliwy mógłby być także problem z dyskiem, ale jak skopiowałeś na ssd i dalej tak samo to chyba nie hdd.

Ja bym Ci radził nagrać coś innym programem i sprawdzić czy będzie tak samo. Możesz użyć np. testowej wersji programu Action!

strange1.jpg

Opublikowano

Dobrze, że sprawdziłeś. Jeśli chodzi o procesor to bez znaczenia czy będziesz miał 4,0 czy 4,2 i tak gry powinny chodzić płynnie.

Możliwy mógłby być także problem z dyskiem, ale jak skopiowałeś na ssd i dalej tak samo to chyba nie hdd.

Ja bym Ci radził nagrać coś innym programem i sprawdzić czy będzie tak samo. Możesz użyć np. testowej wersji programu Action!

Ja nie nagrywam tylko streamuje. Łącze jest dobre.

Opublikowano

Wiem, że streamujesz, ale może po prostu jest to wina OBS, a nie komputera. Możesz spróbować coś nagrać, to prawie jak streamowanie, tylko nie wysyłasz tego do sieci. :)

strange1.jpg

Opublikowano

Wiem, że streamujesz, ale może po prostu jest to wina OBS, a nie komputera. Możesz spróbować coś nagrać, to prawie jak streamowanie, tylko nie wysyłasz tego do sieci. :)

Ogólnie dodam że miałem problemy z zainstalowaniem sterowników, błąd na błędzie, wydaje mi się że sterowniki z płyty od płyty głównej są jakieś ubogie,musiałem pobierać service packa 1 żeby w gry pograć, ogólnie planuje kupić nowego wina. Ale spróbuje nagrać cokolwiek, lecz wyskoczył mi błąd w Action

85455793319034180973.png

Opublikowano

Zmieniłem sobie w OBS aby bardziej karta graficzna przejmowała procesy od procesora troszkę lepiej ale tylko troszkę. 

Opublikowano

Odczułem lekką różnice, lecz lekką. Jakieś pomysły dalej ? Może zapytam się was tutaj, nie ma sensu zakładac nowego tematu przy wygrywaniu loadera pojawia się taki komunikat:

11283217046253484088.png

Opublikowano

Odczułem lekką różnice, lecz lekką. Jakieś pomysły dalej ? Może zapytam się was tutaj, nie ma sensu zakładac nowego tematu przy wygrywaniu loadera pojawia się taki komunikat:

11283217046253484088.png

Weź najlepiej sformatuj wszystko. :P

Zwykłe loadery nie działają jeśli masz UEFI (nowsza wersja biosu).

strange1.jpg

Opublikowano

11283217046253484088.png

Nie mogę sformatować wszystkiego, po co jak i tak wszystko będzie to samo... Czyli ja mam nową wersje BIOSA? 

Opublikowano

11283217046253484088.png

Nie mogę sformatować wszystkiego, po co jak i tak wszystko będzie to samo... Czyli ja mam nową wersje BIOSA? 

Tak masz UEFI, a właściwie  MSI Click BIOS 5.

strange1.jpg

Opublikowano

11283217046253484088.png

Czy to może być wina windowsa że co chwile brakuje mi czegoś, musze pobierać dodatkowo jakieś sterowniki i pliki oraz winsows update nie wyszukuje aktualizacji.

Opublikowano
Czy to może być wina windowsa że co chwile brakuje mi czegoś, musze pobierać dodatkowo jakieś sterowniki i pliki oraz winsows update nie wyszukuje aktualizacji.

Tak, zawsze może być to wina oprogramowania. Ja bym radził Ci sformatować dysk, potem zainstalować sterowniki (nie z płyty) tylko najnowsze z internetu. Jeśli wtedy będzie coś źle, to przynajmniej będziesz wiedział, że wina nie leży po stronie systemu, a sprzętu.

strange1.jpg

Opublikowano

11283217046253484088.png

Tak jak powiedział wyżej zrób formata, a sterowniki możesz wgrać przez Driver Pack Full. Do tej wersji nie potrzeba internetu. Ten program automatycznie ci je zainstaluje, więc nie musisz nic szukać. :D W razie problemów możesz do mnie napisać w prywatnej wiadomości.

Odnośnie loadera... Nie używaj byle jakiego tylko 2.2.1 - Możesz go pobrać nawet z chomika.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...