Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Spadki FPS na dobrym sprzęcie

Presidente

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,mam problem otóż niedawno kupiłem nowy komputer,po zainstalowniu sterów z płytek i pościąganiu aktualizacji postanowiłem że odpalę sobie jakąś gierkę (GTA V).Kiedy odpaliłem zauważyłem liczne dropy fps a następnie zostałem poinformowany o braku działania aplikacji.Nawet jak gram w gry mało wymagające jak Youtubers Life doświadczam tych dropów.Co mogę zrobić aby pozbyć się tych spadków i grać z pełną wygodą?

Specyfikacja komputera:

Procesor: I5 6600K

Chłodzenie: Fortis 3

MOBO:MSI Z170A GAMING M3(w uefi jest ustawiony tryb gaming boost)

RAM:2x4GB 3200 CL16

PSU: Corsair RM 550W 80PLUS GOLD

GPU:MSI 1070 GAMING X

DYSK:WD BLUE 1TB (na początku myślałem że to jego wina aczkolwiek zrobiłem testy hd tune i wyszło na to że dysk jest zdrowy aczkolwiek parametry benchmarka troche dziwne Min.9.1 MB Max.177.6 MB Average 118.8 MB Access time 19.3 ms burst rate 275,4 MB

Czy to nie za dużo jak na 8 GB ram? 

post-336740-0-25829300-1469387354.png

wpr.png

Opublikowano

Może coś nie tak ze sterownikami od karty graficznej, spróbuj odinstalować i jeszcze raz pobrać. Lekkie dropy mogą być przez dysk twardy, SSD są sporo lepsze szczególnie do gier typu GTA które doczytują mapę na bieżąco, ale takie dropy nie powinny być mocno odczuwalne

Opublikowano

Ja mam dysk ssd i odczułem zmiany tylko przy wczytywaniu gier, po prostu szybciej się ładuje. Lecz co do renderingu myśle że to nie ma znaczenia, za to już odpowiadają podzespoły. Ja sam mam dobry sprzęt i miewam takie dropy, zamówiłem sobie windowsa, myślę że on ma duże znaczenie. 

• 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wygląda jak problem z HDD. Zrób benchmark jeszcze raz, nie rób wtedy nic na kompie, miej jedynie odpalone programy takie co zazwyczaj. Może coś zużywa sporo dysku, jakiś antywir (nawet systemowy defender) albo np. windows update

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...