Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zostałem oscamowany - co zrobić?

legwanik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

może to trochę głupie, ale zostałem oskamowany na steamie. Wartość to ok. 100 zł. Czy mógłbym coś z tym zrobić? Policja by zadziałała w tej sprawie? Napisałem już zgłoszenie użytkownika, chociaż nie wiem czy to coś da, jak tak to co Valve z tym zrobi? Proszę o pomoc.

Opublikowano

jak mogłeś zostać oscamowany przy obecnych metodach zabezpieczeń? zakładam, że dałeś się oszukać cos w stylu "ej dam ci 200zl psc za tego skina". Jeśli w ten sposób to i napisanie do valve nic nie zdziała :c

i5 4460 - Gigabyte GTX 970 4GB - SSD Transcend 370 128GB - GoodRam 2x4GB 1600MHz CL9 - ASRock H81M-VG4 R2.0 - Chieftec 450W - Zalman T3

Zowie EC1-A - Zowie G-SR - Razer BlackWidow 2014 Tournament Edition - HyperX Cloud 1 - Audiotrak Prodigy Cube - LG 24GM77 144Hz

Opublikowano

jak mogłeś zostać oscamowany przy obecnych metodach zabezpieczeń? zakładam, że dałeś się oszukać cos w stylu "ej dam ci 200zl psc za tego skina". Jeśli w ten sposób to i napisanie do valve nic nie zdziała :c

No wiem trochę słabo, nie do końca tak, ale naprawdę nie da się nic zrobić? w końcu to jest chyba kradzież, skoro się umawialiśmy i są na to dowody?

Opublikowano

No wiem trochę słabo, nie do końca tak, ale naprawdę nie da się nic zrobić? w końcu to jest chyba kradzież, skoro się umawialiśmy i są na to dowody

Nawet nie napisałeś typie jak cię oscamował. Nic nie odzyskasz, nawet jakby cię okradł to sprawy zaczynają się chyba od około 350zł.

Opublikowano

Uściślając to od tych ~350zł to dopiero podchodzi pod przestępstwo, inaczej jest to traktowane jako wykroczenie. Nikt nic z tym nie zrobi - Valve po jednym zgłoszeniu nic nie zdziała, a tym bardziej nie odda Ci itemów. Jedynie co to możesz tu wstawić link do jego profilu i wspólnymi siłami mozemy się postarać o bana dla niego :)

NU94p9A.gif

Wracam..

Opublikowano

Uściślając to od tych ~350zł to dopiero podchodzi pod przestępstwo, inaczej jest to traktowane jako wykroczenie. Nikt nic z tym nie zrobi - Valve po jednym zgłoszeniu nic nie zdziała, a tym bardziej nie odda Ci itemów. Jedynie co to możesz tu wstawić link do jego profilu i wspólnymi siłami mozemy się postarać o bana dla niego :)

Byłoby świetnie :D oto on w

Opublikowano

Byłoby świetnie :D oto on w

Ty jesteś jakiś nienormalny? Wstawiasz link do profilu jakiegoś gościa i bez dowodów mówisz żeby go raportować. Nie napisałeś jak cię oscamował na co itd..

Opublikowano

dokładnie wsadz tu jakies dowody a sporo osob go zareportuje

Ps. ten gosc ma 15 lat to ile ty masz ze mu dales sie oscamowac?:D

Opublikowano

w c**j 100zł dałeś sie ojebać  ak redline i śmieci wartych razem około 40/50zł

itemów nie odzyskasz, a bez dowodów nie załatwisz gościowi trade bana

Opublikowano

dokładnie wsadz tu jakies dowody a sporo osob go zareportuje

Ps. ten gosc ma 15 lat to ile ty masz ze mu dales sie oscamowac?:D

Można jakoś wejść w czat z osobą która cię zablokowała?
Legenda
Opublikowano

Jezeli zostales oscamowany, sam potwierdziles, zaufales na slowo to poleca szubienice, bo nikt tego nie ruszy. Sad na wstepie Ci powie "zaufanie biznesowe"

exModerator Metin2 | exModerator DOTA

Opublikowano

A po co ?

Przecie on ma cie w dupie to po co chcesz z nim pisac?

Po to żeby zobaczyć wiadomości. Przecież mam tu wstawić dowody. Wgl gościu nawet nie wyglądal na skamera. Mial dużo +rep i wgl.

Opublikowano

A po co ?

Po to żeby zobaczyć wiadomości. Przecież mam tu wstawić dowody. Wgl gościu nawet nie wyglądal na skamera. Mial dużo +rep i wgl.

typ Cię oscamował i nawet ss'ów nie robiłeś? jaki rak, lol

nawet dalej nie napisałeś jak Cię oscamował

tenor.gif

Opublikowano

Jeżeli mówić o oscamowaniu to zawsze pomogą... Każdy co tu pisze to nie był zescamowany. Ja zostałem okradniety z 3 razy i te trzy próby napisania do valve podziałały. Moje skiny były warte 20 euro i już zostały oddane. Jeśli mówić o tym scamie co u ciebie było to zrób ssa z ostatniej wymiany ((zawsze się zapisuje)) i napisz najlepiej po angielsku o co biega.

Opublikowano

Jeżeli mówić o oscamowaniu to zawsze pomogą... Każdy co tu pisze to nie był zescamowany. Ja zostałem okradniety z 3 razy i te trzy próby napisania do valve podziałały. Moje skiny były warte 20 euro i już zostały oddane. Jeśli mówić o tym scamie co u ciebie było to zrób ssa z ostatniej wymiany ((zawsze się zapisuje)) i napisz najlepiej po angielsku o co biega.

tylko po pierwsze jak napisać do valve? Przez email czy jak? I jeszcze tam jest napisane że valve nie odpowiada ze rzeczy utracone, wiec nie wiem czy serio coś zrobią. No i jeszcze nmg wejść do konfy i zrobić skrinow.

Opublikowano

A po co ?

typ Cię oscamował i nawet ss'ów nie robiłeś? jaki rak, lol

nawet dalej nie napisałeś jak Cię oscamował

Może byłem zbyt ufny i chciałem być zbyt miły, ale gościu wydawał się sympatyczny. Chciał żebym mu pożyczył 2E żeby wypłacił z ruletki która zamykają Skiny, na ktorej miał 36 E. Pisał że mi odda w 2 kluczach. No to po krótkiej rozmowie pisze mu w koncu ze ok. No to po wysłaniu gościu pisze ze można wpłacać od 5E i wtedy da mi 6 kluczy. Po krótkim targu się niestety zgodziłem. No i ten idiota był naprawdę zaufana osoba, pisał jak nie skamer. No to pisze ze jakbym mu dał jescze jakieś skiny to mógłby więcej wpłacić i wypłacić kose i klucze i oddalby mi 12 kluczy czy jakoś tak. No wiem jestem debilem ze się zgodziłem. Może chciałem być zbyt miły i za bardzo mu zaufalem ..
Opublikowano

Bez urazy, ale jesteś głupi. Nic z tym nie zrobisz, a skinów już pewnie nie ma.

On się nawet nie musiał wysilać żeby cię oscamować. Wszyscy gadają o scamowaniu, jak się nie dać, że każdy to oszust, zero zaufania, a ty obcej osobie za nic wysyłasz 25 euro xD. No pomyśl.

Opublikowano

Bez urazy, ale jesteś głupi. Nic z tym nie zrobisz, a skinów już pewnie nie ma.

On się nawet nie musiał wysilać żeby cię oscamować. Wszyscy gadają o scamowaniu, jak się nie dać, że każdy to oszust, zero zaufania, a ty obcej osobie za nic wysyłasz 25 euro xD. No pomyśl.

Wiem ze głupi byłem, nie wiem myślałem ze ba świecie są jeszcze uczciwi ludzie...

Opublikowano

Mial dużo +rep i wgl.

Nie ma to nic do rzeczy. 

I jeszcze tam jest napisane że valve nie odpowiada ze rzeczy utracone, wiec nie wiem czy serio coś zrobią. No i jeszcze nmg wejść do konfy i zrobić skrinow.

Polityka Valve przed 9 marca br. pozwalała na jednorazowe odzyskanie utraconych przedmiotów, by było to nauczką dla oszukanego ("As a one-time customer service gesture, we have reversed the trades that were committed while your account was compromised. Any Community Market listings that you had listed were also removed and returned to your inventory. We will not restore stolen items again."). Teraz – ze względu na wprowadzenie kolejnych rozwiązań dotyczących bezpieczeństwa – już tego nie robi. "Pożyczać" przedmioty zalecam tylko swoim zaufanym znajomym (najlepiej IRL), z którymi wielokrotnie sobie coś wymieniałeś. A przy kolejnych trade dowódź do takiej wymiany, byś za pierwszym razem otrzymał wszystko, czego potrzebujesz za wszystko, co oferujesz.

Opublikowano

Valve już nie oddaje itemów. I dobrze, bo niektóre skiny były kopiowane dziesiątki razy. Jakiś tam dragon lore został skopiowany razem 70 coś razy, także pozdrawiam bardzo mądre valve XDD

tenor.gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...