Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Mangi polskich wydawnictw

Royal3

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakie waszym zdaniem mangi wydawane w Polsce są godne uwagi? Wymiencie tytuly i jeśli chcecie - opinie. Mozecie też dodać jakie posiadacie lub chcecie posiadać.

Co sądzicie wgl o kolekcjonowaniu? Wartością mangi jest dla was tylko jej treść i to jakie wrażenia zapewnia czy lubicie trzymac cos fizycznego i miec to na półce?

Opublikowano

Kupiłem w życiu jedną jedyną mangę (DNAngel), wybuliłem prawie 200zł (15 tomików) - zrobiłem to, bo mnie cholernie ciekawiło co było dalej. Pominę fakt, iż manga wypadła o wiele gorzej od anime (dziwne, nie?), ale pomijając fabułę to zawiodłem się na wykonaniu: literówki na okładce, literówki w samym tłumaczeniu, poprzycinane kwestie (tak jakby ktoś marginesy ujowo poustawiał) - ogólnie żenua...

Tak więc dużo wody upłynie zanim zdecyduje się na zakup jakiejkolwiek innej mangi... dorobiłem się w końcu jako takiego internetu to zacząłem sobie trochę online czytać i nie narzekam (pomijając, iż oczy mi się strasznie przy tym męczą).

106071453484304291456.jpeg

Opublikowano

Mam aktualnie całego Death Note, całą manhwę(można zaliczyć do mangozjebostwa) Resident Evil, jednotomówkę Abara, 2 tomy Doubt, parę tomów Kuroshitsuji(odkupiłem od siostry za 20zł, choć uważam to za g****o xD ). Tak to planuję zakup Overlord, całego FMA:B, pozostałe tomy Doubt, do tego mangę Judge, może dokupię pozostałe tomy Kuroshitsuji(tylko by dokończyć "kolekcję"), a i pewnie jakieś inne rzeczy się znajdą. Na pewno planuję zakup całego Bleacha i całego Naruto, ale to jeszcze za jakiś czas(może jak zrobią już packi całych mang :D ). Ja sam po prostu lubię kolekcjonować mangi, fajnie wyglądają na półce, czasem też spoko jest coś takiego poczytać. Ogółem lepiej czyta mi się w formie fizycznej, ale na internetowe też nie narzekam. Ciężko mi coś polecić bo mój gust nie jest jakoś wyszukany w kwestii mang, ale Abara jest bardzo sensowna, tak samo Judge i Doubt. Resident Evil tylko jeśli ktoś lubi tę serię, bardziej kupiłem z sentymentu i była ok. Do wykonania Abary, czy też Death Note'a, także Resident Evila nie mam nic do zarzucenia. Na Doubt nie patrzyłem, więc w tej kwestii się wypowiedzieć nie mogę, a Kuroshitsuji takie ok/nie najgorsze, okładki słabe 2/10, a literówki też czasem były... no i głupio przetłumaczone kwestie.

Opublikowano

Nie żebym miał jakąś wielką kolekcję...

Green Blood(kiedyś nawet mi polecałeś) - western, świetna kreska, fabuła raczej jedno wątkowa(bez żadnych odchyłów)

Gra w króla - klasa musi się słuchać rozkazów króla, który wysyła rozkazy po przez smsy. Spróbuj się nie dostosować, a skończysz marnie ;)

Tomie - zbiór opowiadań w klimacie horroru. Nie jakoś wybitne, ale ciekawe.

Ostatnio kupiłem 3 tomy LN "Zerowa Maria i pudełko". Główny bohater to lekki głąb, ale sam klimat naprawdę dobry. Najbardziej spodobał mi się tom 3 - jak narazie. Zobacz sobie ocenę na Malu( 1 lub 2 miejsce).

Lekką wadą jest mała ilość ilustracji.

Gakkou Gurashi (szkolne życie) - loli, zombie i nietypowe profile psychologiczne postaci. Mimo, że jestem na bieżąco z manga ( po ang.) to jednak mam zamiar skompletować.

HOTD - na pewno znasz ten tytuł, ale nie mogłem się oprzeć by nie kupić xD

A jeśli miałbym ci odradzić czego NIE kupować, to tego:

Powóz Lorda Bradleya- jakie to g****o było słabe. Autor w c***a leciał, nie wiedział kompletnie o czym chciał zrobić mangę. Ludzie pisali, że to chore i wgl, że brutalne. No to kupiłem z nastawieniem na liczne tortury, a tam nic ;__; Jakaś głupie dwie sceny gwałtu... To jest wgl. zbiór różnych historii, ale k***a, żeby one były jeszcze choć trochę interesujące. Co prawda dwie historyjki były spoko... Nie kupuj, szkoda kasy.

Ja lubię kolekcjonować, przeczytam raz, i odstawie na szafkę. Ale później jak się patrzy na taką kolekcję to aż się robi na sercu (dla portfela nie). W sumie mam kolekcję mieszaną, jedna rządek w mangach, reszta w książkach i w grach. Bardziej wolę wersję papierową, ale online również spoko:p

A jesli chodzi o plany

To już nie długo wychodzi ln Overlord, także kasa jest już odłożona xD

Blame i Gangsta mnie ciekawią jak narazie.

gfgdf

Opublikowano

Co do wygody czytania, to mi osobiście się lepiej czyta ten większy format jaki jest np. przy Attack on titan niż ten mniejszy (np. tokyo ghoul). Dymki są większe toteż litery no i same ilustracje. 

Wiadomo, roznie wydają mangi, roznie tlumaczą, sa lepsze i gorsze wydania. 

Np. mushishi ponoć jest pod tym wzgledem fatalnie zrobiony. Monster natomiast w ktorymś tomie na stronie nie ma tekstu w dymkach :P 

Jesli chodzi o to co ja planuje kupic to nie mysle tak nad tym, bo musze najpierw nadrobic atak tytanów (mam tylko 5 tomow a juz jest bodajże 11), tokyo ghoul (mam 6 a jest 9). Jak skończę te serie to mysle, ze bede kupował berserk, ponoć świetna manga, na malu jest bodajże w pierwszym miejscu pod względem ocen!

Opublikowano

Ja tam kupowałem tylko względnie krótkie serie. - DN, Hellsing, Blame! wskoczy i NGE mam póki co. Ale takiego Dragon Balla lub FMA z chęcią bym przytulił.

[...]HOTD - na pewno znasz ten tytuł, ale nie mogłem się oprzeć by nie kupić xD[...]

Jak całość się prezentuje? Miałem skany, al e jeżeli oficjalna daje radę i jest mniej golizny niż w animu, to może? :P

Opublikowano

Ja tam kupowałem tylko względnie krótkie serie. - DN, Hellsing, Blame! wskoczy i NGE mam póki co. Ale takiego Dragon Balla lub FMA z chęcią bym przytulił.

[...]HOTD - na pewno znasz ten tytuł, ale nie mogłem się oprzeć by nie kupić xD[...]

Jak całość się prezentuje? Miałem skany, al e jeżeli oficjalna daje radę i jest mniej golizny niż w animu, to może? :P

Powiem tak: do 15 rozdziału jest TO samo co w anime, także plus dla adaptacji.  Myślę, że manga oraz anime mają tyle samo fanserwisu, więc jeśli ci nie przeszkadzał zbytnio w anime, to w mandze również nie powininen :P  Ja tam dobrze się bawiłem podczas czytania :P

btw.

Zootopia - jedna z najlepszych bajek z ostatnich lat xD Ta scena z leniwcami oraz nawiązanie do Ojca chrzestnego xD

gfgdf

Opublikowano

Dzisiaj w empiku kupilem sobie "Gra w Króla"

2 tomik, bo nie bylo juz 1 nawet na magazynie i będzie specjalnie zamówiony na pon/wt

zapowiada się bardzo ciekawa manga w 5 tomach każdy kolejny co 2-3 msc niestety xD

Opublikowano

2 tomik, bo nie bylo juz 1 nawet na magazynie i będzie specjalnie zamówiony na pon/wt

zapowiada się bardzo ciekawa manga w 5 tomach każdy kolejny co 2-3 msc niestety xD

1 tom ciekawszy był :P Zwłaszcza jedno wydarzenie :/

gfgdf

Opublikowano

1 tom ciekawszy był :P Zwłaszcza jedno wydarzenie :/

w poniedzialek sie dowiem

teraz chce sobie kupic szafke taka ladna i regularnie kupowac wlasnie tomiki zeby cala zapelnic

milo sie bedzie czytac, a potem jak sie spojrzy na kolekcje to az cieplo w srodku, ze sie dorobilo takiej pokaznej kolekcji

teraz 2 tomik lezy jeszcze zapakowany na biurku i sie nie moze doczekac haha

tutaj jakies jpg

13819884_839956069481614_1198631379_n.jp

13816894_839955942814960_55560428_n.jpg?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...