Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Forum okulistyczne, albo może się ktoś zna na tym?

Xcmer

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, pytanie kieruję do okularników, dokładniej: Dobrałem sobie nowe szkła, nowe oprawki, lecz po założeniu mój obraz się lekko rozciąga jeśli ruszam głową, do tego jest taki lekki dyskomfort.

Czy to po prostu kwestia przyzwyczajenia do nowych szkieł czy coś jest źle zrobione/dobrane?

Cześć! Życzę Ci dobrego dnia! Uśmiechaj się!

Opublikowano

Człowiek jako organizm należący do jednostki taksonomicznej: ssaki, tak samo jak pozostałe zwierzęta należące do tej grupy, musi początkowo zaadoptować się do nowych warunków środowiska.

Musisz poczekać kilka dni aż Twój wzrok się zaadoptuje.

636451494245979649038.gif

Opublikowano

Nie dziw sie że możesz się nawet czasami zakiwać czy odczuwać bóle głowy. Jak napisano wyżej z czasem przejdzie. Potem to już będzie odwrotny problem jak nie będziesz nosił dłuższy czas okularów. 

W razie problemów warto podejść do optyka czy okulisty by dokładniej zbadano wzrok czy nie masz czasem wymaganych sferycznych albo astygmatycznych okularów 

Sprawdź sobie na obrazku jak widzisz 

lustro_astygmatyczne.jpg

Masz mieć wszystkie linie wyraźnie, wszystkie będą równe, jednakowo czarne i równo oddalone od siebie.

Jeżeli obraz widziany jest inaczej, tzn. niektóre linie wydają się grubsze, a niektóre wydają się być jaśniejsze od pozostałych, a do tego niektóre z nich będą bardziej oddalone od siebie, to wtedy najprawdopodobniej masz astygmatyzm i źle dobrane szkła 

Miałem na nim sprzwdzane swoje okulary i oczy kiedy ból i problemy z obrazem nie przeszły po dwóch dniach. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Nie dziw sie że możesz się nawet czasami zakiwać czy odczuwać bóle głowy. Jak napisano wyżej z czasem przejdzie. Potem to już będzie odwrotny problem jak nie będziesz nosił dłuższy czas okularów. 

W razie problemów warto podejść do optyka czy okulisty by dokładniej zbadano wzrok czy nie masz czasem wymaganych sferycznych albo astygmatycznych okularów 

Sprawdź sobie na obrazku jak widzisz 

lustro_astygmatyczne.jpg

Masz mieć wszystkie linie wyraźnie, wszystkie będą równe, jednakowo czarne i równo oddalone od siebie.

Jeżeli obraz widziany jest inaczej, tzn. niektóre linie wydają się grubsze, a niektóre wydają się być jaśniejsze od pozostałych, a do tego niektóre z nich będą bardziej oddalone od siebie, to wtedy najprawdopodobniej masz astygmatyzm i źle dobrane szkła 

Miałem na nim sprzwdzane swoje okulary i oczy kiedy ból i problemy z obrazem nie przeszły po dwóch dniach. 

Astygmatyzm mam na 100% bo to już dawno u mnie zbadano. Badanie miałem u optometrysty. Boję się że wydałem ok 400zł za szkła a tu będzie niewypał.

Badałem się u 5 różnych specjalistów, ostatnio u okulistki wypisała mi zbliżone wartości jak u optometrysty gdzie dobrałem obecne (wartości różnią się o 0.25).

Lecz jest ten efekt rozciągania, dziwnego obrazu, jednak prawdopodobnie to przyzwyczajenie odegra tu rolę mam nadzieję.

Podam za przykład, gdy patrzę na klawiaturę, klawisze są jakby powyginane.

Opublikowano

Astygmatyzm nie da się wyleczyć ot tak sobie, zawsze będziesz widział inaczej nawet w okularach. Okulary nie powodują normalnego widzenia, poprawiają tylko i częściowo korygują wadę im dłużej się ich używa. Trzeba się przyzwyczaić, mózg musi dopasować się do zmian w obrazie.  

Możliwe że masz źle dobrane szkła cylindryczne do oka ale to można tylko u okulisty stwierdzić po tych twoich badaniach u optometrysty który przecież  nie jest  lekarzem.  

Opublikowano

Byłem u okulistki 4 miesiące temu dobrała mi okulary, których nie wykupiłem:

Cylinder P +2.5 L +1.75 Oś P 97 L 72

W badaniu u optometrysty

Cylinder P +2.0 L +1.5 Oś P 93 L 70 Takie mam teraz.

Opublikowano

W badaniu u optometrysty

Ja bym ponosił jeszcze z 5 dni i zobaczył, czy dalej jest to samo.

Jak to są + na obu soczewkach, to wiadomo, że będzie ściągać obraz na jedną stronę przy poruszaniu głową, przez co wydaje się on rozciągnięty. Tylko przy zerach na przekrojach nie ma żadnego efektu.

636451494245979649038.gif

Opublikowano

Do 2 tygodni i wzrok się przyzwyczaji. Jak nie to mozesz isc na laserowa operacje oczu

I oślepnąć, problem solved :D

W badaniu u optometrysty

Ja bym ponosił jeszcze z 5 dni i zobaczył, czy dalej jest to samo.

Jak to są + na obu soczewkach, to wiadomo, że będzie ściągać obraz na jedną stronę przy poruszaniu głową, przez co wydaje się on rozciągnięty. Tylko przy zerach na przekrojach nie ma żadnego efektu.

Wzroku sobie chyba nie popsuję skoro 2 specjalistów dobrała podobnie.

Najgorzej jest gdy spojrzę w górę  poza oprawki, a potem z powrotem w szkła, uczucie zeza.

Opublikowano

Przecież masz po to okulary by korygować wadę wzroku to się nie dziw że z początku jest ciężko aż mózg załapie jak przetworzyć obraz. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...