Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Spadki FPS mimo dobrego komputera w CS:GO

Fieldu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam problem od 3 dni z komputerem (tak mi się bynajmniej wydaje) lub coś ja zrobiłem źle. Od czasu do czasu lubię sobie użyć programu o nazwie "combofix", użyłem tego programu, zainstalowałem antywirusa, Kacperskiego - i tutaj pojawia się problem. Po tym jak to zrobiłem w cs'ie mam spadki do 120-150fps, na DM'ie podobnie - z niewyjaśnionych przyczyn. Reinstalowałem CS'a, pobrałem od nowa sterowniki do karty graficznej oraz sprawdziłem temperatury na HWmonitor. Procesor ~50 stopni, karta graficzna nie jest przeciążona, wszystko z komputerem według mnie dobrze. Dodam, że wcześniej fps'y nie spadały poniżej 200. Oczywiście wszystko mam na low. Robi to różnicę, gdyż mam monitor 144hz i daje uczucie ścinek. Także nie instalowałem nic nowego na komputerze, wyłączyłem niepotrzebne programy - dalej to samo. Oto mój sprzęt:

Motherboard: Gigabyte GA-H87-HD3 
GPU: MSI GeForce GTX 660 
CPU: Intel® Core i5-4440 CPU @ 3.10GHz 
Power Supply: Chieftec 650 W 
RAM: 2x 4gb Kingston 1800 Mhz 
HDD: ST 500 Gb 
SSD: Kingston 120 Gb

Nie wiem co się stało, jeśli ktoś ma jakiś pomysł co by tutaj zrobić, gdyż to stało się nagle i jest bardzo uciążliwe i odczuwalne. Z góry dzięki.

Opublikowano

Hmm, szczerze Ci powiem że ja mam lepszą kartę graficzną i tyle FPS'ów w CS'ie nie mam. No ale wracając do twojego problemu, jeżeli stało się to po zainstalowaniu tych wszystkich antywirusów to może zacznij od najzwyczajniejszego odinstalowania ich... jak to nie pomoże to będziemy się zastanawiać dalej :D

Odinstalowałem, zrobiłem wszystko jak było pierwotnie kiedy miałem 250-300+ fps. Nie wiem co mogłoby się tutaj stać.

Opublikowano

To ja proponuje format. Komputer poczuje się lepiej, gdy będzie odświeżony. 

Format zrobiłem 35 dni temu dla odświeżenia, jak co rok na okres wakacyjny.

Opublikowano

Renderowanie wielordzeniowe włączone czy wyłączone?

Oczywiście, że włączone - sprawdzałem wszystko parę razy oraz moje video jest do "odczytu", więc nic się nie zmieniło.

Opublikowano

Hmm, szczerze Ci powiem że ja mam lepszą kartę graficzną i tyle FPS'ów w CS'ie nie mam. No ale wracając do twojego problemu, jeżeli stało się to po zainstalowaniu tych wszystkich antywirusów to może zacznij od najzwyczajniejszego odinstalowania ich... jak to nie pomoże to będziemy się zastanawiać dalej :D

GTX 660 nie jest bootleneckiem przeciez... nawet w full hd na ultra, autorze, moze wbiles na jakis serwer z duza iloscia osob + 128 tick, a wczesniej grales na tych od volvo? Dopisz komende startowa -high i sprwadz tez. 

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

GTX 660 nie jest bootleneckiem przeciez... nawet w full hd na ultra, autorze, moze wbiles na jakis serwer z duza iloscia osob + 128 tick, a wczesniej grales na tych od volvo? Dopisz komende startowa -high i sprwadz tez. 

Nie, cały czas gram na DM'ie 20 osób, aimy 18 osób, faceity - tak jak wspominałem od tamtego czasu. Nie spadało poniżej 200 fps, jestem w szoku co się mogło stać.

Opublikowano

A jak parametry startowe?

-novid -threads 4 -high -nod3d9ex -refresh 144 -processheap -language english -nojoy +exec autoexec.cfg -tickrate 128 

To moje video:

"VideoConfig"
{
"setting.cpu_level" "0"
"setting.gpu_level" "0"
"setting.mat_antialias" "0"
"setting.mat_aaquality" "0"
"setting.mat_forceaniso" "0"
"setting.mat_vsync" "0"
"setting.mat_triplebuffered" "0"
"setting.mat_grain_scale_override" "1"
"setting.gpu_mem_level" "0"
"setting.mem_level" "2"
"setting.mat_queue_mode" "-1"
"setting.csm_quality_level" "0"
"setting.mat_software_aa_strength" "0"
"setting.mat_motion_blur_enabled" "0"
"setting.fullscreen" "1"
"setting.defaultres" "1366"
"setting.defaultresheight" "768"
"setting.aspectratiomode" "1"
"setting.nowindowborder" "0"
}

A to moje autoexec:

// usual rate commands
cl_updaterate "128"
cl_cmdrate "128"
rate "128000"
cl_interp "0"
cl_interp_ratio "1"
m_rawinput "1"
cl_timeout "1337"
cl_disablefreezecam "1"
snd_mixahead "0.05"
snd_headphone_pan_exponent "2"
cl_teammate_colors_show "2"
mm_dedicated_search_maxping "60"
cl_forcepreload "1"
cl_disablefreezecam "1"
m_customaccel "0" //disables mouse acceleration
m_mousespeed "0" //disables mouse acceleration
m_mouseaccel1 "0" //disables mouse acceleration
m_mouseaccel2 "0" //disables mouse acceleration
host_writeconfig
clear
echo "DAMAGE: User configuration file APPLIED."
Opublikowano

Pobierz jeszcze raz grę i włącz czystego CSa bez parametrów i configów bo mi też coś nie pasuje.

giphy.gif

Opublikowano

Pobierz jeszcze raz grę i włącz czystego CSa bez parametrów i configów bo mi też coś nie pasuje.

Tak już robiłem bo też myślałem, że to parametry lub coś z CFG, ale w cfg nic nie zmieniałem - tak jak wspominałem był do odczytu. Patrzę po różnych forach i dowiaduje się, że ludzie maja ten sam problem mimo dobrych komputerów i z nijakiej przyczyny.

Opublikowano

@Fieldu
To jak masz wolny czas pobierz jakiegoś pirata z torrentów i zobacz czy jest to samo.
/edit możliwe, że c*****y patch jest, ale nie jestem pewny bo ja tam mam stałe 300 fps

giphy.gif

Opublikowano

@Fieldu

To jak masz wolny czas pobierz jakiegoś pirata z torrentów i zobacz czy jest to samo.

/edit możliwe, że c*****y patch jest, ale nie jestem pewny bo ja tam mam stałe 300 fps

Szczerze to chciałbym naprawić tego na steamie i nie bawić się w nic z pirata. Jeśli ktoś ma jakieś pomysły lub wie jak to naprawić to proszę o pomysły.

Opublikowano

Ty liczysz na 300 fps na DM'ie 32/32 (zapewne)? Nie ma takiej możliwości na tym sprzecie. Ja na swoim mam 180-200 na takim DM'ie. Na serwerach przeludnionych mimo nawet 400 fps czuć ścinki, bo to wina serwera, a nie PC.

graphic.png

Setup: GPU: EVGA GeForce GTX 970 SSC ACX 2.0+ 4GB GDDR5 256 bitCPU: Intel® Core™ i5-3330 3.00 GHz, Cooler: Intel BOX, PSU: Corsair CS550M 550W, RAM: HyperX Savage 2x8GB (16GB) 1600MHz --> 1333Mhz DDR3 CL9, MOBO: MSI H61M-P20 (G3), SSD: Crucial BX100 256GB, System: Windows 10 64bit

Gear: Monitor: Asus VG248QE 144hz 24', Mouse: Zowie FK2, Keyboard: CM Storm Quickfire TK Cherry MX Red, Mousepad: Razer Goliathus Speed Large, Headset: Steelseries Siberia v2 Red, Mouse Bungee: Zowie Camade Yellow

Opublikowano

Ty liczysz na 300 fps na DM'ie 32/32 (zapewne)? Nie ma takiej możliwości na tym sprzecie. Ja na swoim mam 180-200 na takim DM'ie. Na serwerach przeludnionych mimo nawet 400 fps czuć ścinki, bo to wina serwera, a nie PC.

Źle zrozumiałeś, mam od paru dni spadki FPS na 5vs5  do 120-150fps gdy zawsze nie spadało poniżej 200. Zawsze było 250-300+. Dodam ze z Nvidia mam wszystko sprawdzone, jest ok. Także opcje zasilania są okej.

Opublikowano

Może aktualizowałeś sterowniki nVidii? nVidia lubi zmniejszać wydajność swoich starych generacji poprzez sterowniki.

graphic.png

Setup: GPU: EVGA GeForce GTX 970 SSC ACX 2.0+ 4GB GDDR5 256 bitCPU: Intel® Core™ i5-3330 3.00 GHz, Cooler: Intel BOX, PSU: Corsair CS550M 550W, RAM: HyperX Savage 2x8GB (16GB) 1600MHz --> 1333Mhz DDR3 CL9, MOBO: MSI H61M-P20 (G3), SSD: Crucial BX100 256GB, System: Windows 10 64bit

Gear: Monitor: Asus VG248QE 144hz 24', Mouse: Zowie FK2, Keyboard: CM Storm Quickfire TK Cherry MX Red, Mousepad: Razer Goliathus Speed Large, Headset: Steelseries Siberia v2 Red, Mouse Bungee: Zowie Camade Yellow

Opublikowano

Może aktualizowałeś sterowniki nVidii? nVidia lubi zmniejszać wydajność swoich starych generacji poprzez sterowniki.

A Ty pieprzysz glupoty czlowieku, w skrocie, bo szkoda mi na to klawiatury to karta tu nie jest bootleneckiem, jak juz to ma problem jakby z wydajnoscia CPU.

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

A Ty pieprzysz glupoty czlowieku, w skrocie, bo szkoda mi na to klawiatury to karta tu nie jest bootleneckiem, jak juz to ma problem jakby z wydajnoscia CPU.

Właśnie myślę, że problemy z CPU lub coś trzeba w nim przestawić. Podobno unpark CPU dla mojego procka nic nie daje, choć nie wiem czy próbować i jakie będą tego efekty.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...