Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Którą pastę wybrać? MX-2 czy MX-4?

vance14

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

cześć, szukam dobrej pasty termoprzewodzącej do cpu, gpu i na mostek północny. jaka pasta jest warta uwagi? chciałbym za nią wydać max 20zł i żeby jej ilość wystarczyła do aplikacji na cpu, gpu oraz mostku północnym.

po przeanalizowaniu kilku tematów wybrałbym pastę Arctic Cooling MX-2 albo MX-4

sprzęt nie jest wysokich lotów, jednak cpu i mostek się przegrzewają. cpu core 2 duo e6400 osiąga w lekkim stresie 68C co widać, gdy programy wyrzucają błędy, natomiast mostek może osiągnąć 80C i więcej. pasty nie były zmieniane od 2007 roku. natomiast gpu jest w porządku, pod obciążeniem 80C +/-, tez warto by bylo zmienic paste (jest na fabrycznej od 2011).

dzięki za odpowiedzi i propozycje

Opublikowano

MX2,MX4 najlepszym wyborem będzie,bierz którąś z tych..

nh766_44609_black_rock_shooter_czarne_wl

Those nostalgic memories,the times where we are simply had fun !

​     ​

Opublikowano

Nie, najlepszym wyborem będzie Gelid Extreme. Obecnie topowa pasta na rynku.

internet to nie jest jakis oddzielny swiat gdzie ludzie zapomnieli o swoich emocjach

Opublikowano

Miałem MX-2 i po miesiącu prawie jej nie było na CPU. Albo wyschła, albo wyparowała.

graphic.png

Setup: GPU: EVGA GeForce GTX 970 SSC ACX 2.0+ 4GB GDDR5 256 bitCPU: Intel® Core™ i5-3330 3.00 GHz, Cooler: Intel BOX, PSU: Corsair CS550M 550W, RAM: HyperX Savage 2x8GB (16GB) 1600MHz --> 1333Mhz DDR3 CL9, MOBO: MSI H61M-P20 (G3), SSD: Crucial BX100 256GB, System: Windows 10 64bit

Gear: Monitor: Asus VG248QE 144hz 24', Mouse: Zowie FK2, Keyboard: CM Storm Quickfire TK Cherry MX Red, Mousepad: Razer Goliathus Speed Large, Headset: Steelseries Siberia v2 Red, Mouse Bungee: Zowie Camade Yellow

Opublikowano

dzięki za odpowiedzi, a jeszcze ile gramów pasty potrzeba na pokrycie cpu, gpu i mostka północnego?

jeśli z MX-2 był taki problem, to może MX-4 będzie w moim wypadku najlepszym wyborem? Gelid Extreme jest trochę ponad założony budżet. i tak myślę, że w przypadku cpu i mostka każda pasta będzie lepsza od tej, co mam teraz - fabryczna, niezmieniana od 2007 roku. na gpu tez by pomogla, chociaz go rzadko kiedy wykorzystuje na 100%

Opublikowano

dzięki za odpowiedzi, a jeszcze ile gramów pasty potrzeba na pokrycie cpu, gpu i mostka północnego?

jeśli z MX-2 był taki problem, to może MX-4 będzie w moim wypadku najlepszym wyborem? Gelid Extreme jest trochę ponad założony budżet. i tak myślę, że w przypadku cpu i mostka każda pasta będzie lepsza od tej, co mam teraz - fabryczna, niezmieniana od 2007 roku. na gpu tez by pomogla, chociaz go rzadko kiedy wykorzystuje na 100%

MX-2 będzie dobra. To, że jedna osoba na 100 ci napiszę, że coś jest źle z czymś to nie od razu powód do zmian. MX-2 jest najlepsza w swojej cenie. 4G wystarczy spokojnie.

P.S. Mostek północny zawsze się mocno grzeje. Nowa płyta, a mostek gorący, że można się poparzyć. Normalna rzecz.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

w porządku, więc biorę tego MX-2, wprawdzie to raczej każda pasta będzie lepsza od tego czegoś, co mam teraz na cpu i mostku. wezme tubke z 8g to jeszcze w laptopie przy okazji się wymieni. 

dzięki za pomoc

temat proszę zostawić otwarty, jak pasta przyjdzie i przetestuje to dodam swoją opinię na jej temat

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

przesyłka szła bardzo długo, własnie dzisiaj już przyszła. wyczyściłem radiatory / cpu gpu mostek benzyną ekstrakcyjną, nałożyłem pastę MX-2 (ręcznie) i złożyłem wszystko spowrotem. jaki wynik?

temperatury na CPU spadły, jednak nie są zadowalające (wcześniej nawet 70C, teraz po paru minutach wygrzewania - 64C). może musi się jeszcze wyrobić? albo przez boxowe chłodzenie? z drugiej strony podczas normalnej pracy nie dojdzie do takich temperatur

na mostku podczas wygrzewania cpu temperatury znacząco spadły - od nawet 80C do 67C

GPU z kolei po dwóch minutach wygrzewania temperatura 65C, a po pięciu 68C - wcześniej temperatura w tę porę roku dochodziła do 80C i więcej, teraz ponad 10 stopni mniej

jestem zadowolony z tej pasty. na posmarowanie trzech rzeczy zużyłem jedno oczko z 6 (8g tubka). polecam

Opublikowano

przesyłka szła bardzo długo, własnie dzisiaj już przyszła. wyczyściłem radiatory / cpu gpu mostek benzyną ekstrakcyjną, nałożyłem pastę MX-2 (ręcznie) i złożyłem wszystko spowrotem. jaki wynik?

temperatury na CPU spadły, jednak nie są zadowalające (wcześniej nawet 70C, teraz po paru minutach wygrzewania - 64C). może musi się jeszcze wyrobić? albo przez boxowe chłodzenie? z drugiej strony podczas normalnej pracy nie dojdzie do takich temperatur

na mostku podczas wygrzewania cpu temperatury znacząco spadły - od nawet 80C do 67C

GPU z kolei po dwóch minutach wygrzewania temperatura 65C, a po pięciu 68C - wcześniej temperatura w tę porę roku dochodziła do 80C i więcej, teraz ponad 10 stopni mniej

jestem zadowolony z tej pasty. na posmarowanie trzech rzeczy zużyłem jedno oczko z 6 (8g tubka). polecam

A czego ty się spodziewałeś. Wynik 64 stopni to bardzo dobry wynik. Ba nawet te 70 jest ok. GPU 70 stopni to jest ok. 80 to trochę dużo, chodź są karty, które się nawet mocniej grzeją.

Moje Konsole:

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

A czego ty się spodziewałeś. Wynik 64 stopni to bardzo dobry wynik. Ba nawet te 70 jest ok. GPU 70 stopni to jest ok. 80 to trochę dużo, chodź są karty, które się nawet mocniej grzeją.

dla Core 2 Duo E6400 niepodkręconego to tak niezbyt dobry wynik. zwiększyłem obroty wentylatora i temperatury cpu powinny już być ok (poniżej 61C). gpu i mostek jak najbardziej mają dobre temperatury

Opublikowano

dla Core 2 Duo E6400 niepodkręconego to tak niezbyt dobry wynik. zwiększyłem obroty wentylatora i temperatury cpu powinny już być ok (poniżej 61C). gpu i mostek jak najbardziej mają dobre temperatury

Cooler boxowy + temperatura na dworze, a tym samym zwiększona w mieszkaniu robi swoje. Ja na i5 mam niewiele niższe temperatury.

Moje Konsole:

XBOX ONE S

Mój komputer:

Opublikowano

Cooler boxowy + temperatura na dworze, a tym samym zwiększona w mieszkaniu robi swoje. Ja na i5 mam niewiele niższe temperatury.

poczytałem, że trzeba poczekać, aż pasta dostosuje się i uzyska najlepszą wydajność. za jakiś czas sprawdzę czy temperatury na cpu będą niższe

z temperatur mostka i gpu jestem zadowolony, 10 minutowy benchmark gpu - 67/68 stopni, więcej już nie osiągnie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...