Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Programowanie - jak zacząć?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , chciałbym nauczyć się pisać pluginy do minecrafta. Czytałem, że lepiej zacząć od nauki Javy a nie od API bukkita. Polecacie jakieś dobre poradniki jak się tego nauczyć ? Oraz jakie działy sa mi potrzebne do pisania pluginow?

Opublikowano

>> mozg

>> checi

>> google

>> bukkitapi

>> wpisanie w google poradnik java darmowy

>> klikniecie 1 lepszego linku

>> nauka

>> droga prob i bledow

Opublikowano

"Uczyć" się BukkitAPI? xDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD hahahhahaoohohohoohohohoohohohoohohoh. To tak, jak uczyć się pisać wiersze w języku obcym, przed tym, nim zaczniesz się tego języka uczyć :D Co do samej "nauki", to API jest bardzo proste w obsłudze, bym powiedział że banalne. Wpierw i bezdyskusyjnie, by pisać pluginy musiałbyś mieć podstawę z Javy, w zakresie programowania obiektowego, do tego dochodzi (jak kolega pisać wyżej) potrzeba posiadania mózgu - bez tego, chociaż byś nie wiem ile razy przeczytał kurs przykładowo na javastart, to nie dasz rady napisać później niczego sensownego

Opublikowano

@2up

Ok, ale chodzi mi co konkretnie muszę przeczytać na javastarcie do pisania pluginow , czy wszystko mam przeczytać ?

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

@2up

Ok, ale chodzi mi co konkretnie muszę przeczytać na javastarcie do pisania pluginow , czy wszystko mam przeczytać ?

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

wszystko, bo 9/10 wiedzy Ci się przyda, o ile nie bedziesz pisał jakiegoś gówna typu gildie czy coś innego :p

fKJeAI4.jpg

Opublikowano

Czemu wszyscy zamiast poszperać na forach muszą tworzyć własne tematy nieróżniące się niczym oprócz pseudonimu autora owego tematu.. ale cóż.

Na start wypada się jednak poduczyć Javy, programowania obiektowego, obsługi strumieni, wątków dla siebie, bo nawet jak Ci się to nie przyda w pluginach (a jestem prawie pewien, że tak [jeśli chcesz się angażować w większe projekty]) to nauczysz się czegoś, być może pomożesz innym osobom, no i może się Tobie przydać jeśli zainteresuje Cię tworzenie aplikacji desktopowych albo na Androida, co jest praktyczne wymagane, bo jeśli masz zamiar uczyć się Javy tylko dla BukkitAPI to trochę mija się z celem.

I co najważniejsze..

To nie jest tak, że API się nie musisz uczyć, bo też trzeba coś o nim wiedzieć, z samej dokumentacji nie zrobisz pluginu, bo trzeba jeszcze umieć używać CommandExecutora, wszelkich YAMLi (plugin.yml, config.yml), rejestrować listenery. Od tego jest nawet specjalna stronka: http://wiki.bukkit.org/Main_Page
Jeśli umiesz angielski to nie powinno być najmniejszego problemu, jest też polska wersja tejże strony, lecz posiada dużo błędów, dlatego nie polecam bo będziesz pisać głupoty. :P

A no i chęci, wytrwałość i trochę logicznego myślenia (wyjdzie w praniu), jednak nauczenie się takiego języka zżera sporo czasu, ale na wakacje jakaś książka wieczorami do przeczytania nie jest zła.

Opublikowano

Witam , chciałbym nauczyć się pisać pluginy do minecrafta. Czytałem, że lepiej zacząć od nauki Javy a nie od API bukkita. Polecacie jakieś dobre poradniki jak się tego nauczyć ? Oraz jakie działy sa mi potrzebne do pisania pluginow?

Może na początek zaczął byś pisać skrypty a potem dopiero pluginy.

Opublikowano

ten pan tutaj ma racje ;)

na poczatek podstawy javy... to chyba najwazniejsze? 

nastepnie - gdzies na mpc jest poradnik jak pisac pluginy krok po kroku... wyjasnienia tam sa poszczegolnych slow, wyrazen- nie wiem jak to ujac...

ot tu jest jeden poradnik

http://www.mpcforum.pl/topic/757573-tworzenie-plugin%C3%B3w-dla-bukkit/#entry5520332

a drugiego znaleźć nie mogę

//

Opublikowano

ten pan tutaj ma racje ;)

na poczatek podstawy javy... to chyba najwazniejsze? 

nastepnie - gdzies na mpc jest poradnik jak pisac pluginy krok po kroku... wyjasnienia tam sa poszczegolnych slow, wyrazen- nie wiem jak to ujac...

ot tu jest jeden poradnik

http://www.mpcforum.pl/topic/757573-tworzenie-plugin%C3%B3w-dla-bukkit/#entry5520332

a drugiego znaleźć nie mogę

Nie polecam takich poradników. Moim zdaniem oczywiście książka to jest najlepszy mechanizm nauki języku java. :)

Rzecz jasna, że nie może ci również zabraknąć chęci do nauki.

Opublikowano

Czy na darmowym kursie na javastarcie idzie się nauczyć? Jeśli nie, to znacie jakieś dobre, darmowe kursy?

Opublikowano

@xGrzechu @xavierxcreper @MineNexos @bartzz @mate1337

Nauka czystej javy może być dla wielu osób po prostu cholernie nudna, to dość słaby pomysł na start, można spróbować, nawet warto, ale wiele ludzi się szybko podda, bo co jest ciekawego w napisaniu programu co wczytuje imię z konosli?

A zaczynanie od skryptów to zło... nie nauczy się programować tylko masy złych praktyk które istnieją tylko w skryptach tego typu.

Co do nauki, możesz też pomyśleć o:

Androidzie - apki itd.

LWJGL 2/3 - Tworzenie prostych gierek np arkanoid, wersja 2.x jest łatwiejsza na początek, ale jednak 3.x to nowsza, więcej możliwości.

LibGDX/jMonkeyEngine - bardziej zaawansowane silniki pod tworzenie gier.

Ale jak najbardziej możesz też zacząć od bukkita...

Tylko na początku wyznacz sobie jakiś cel, coś co chcesz zrobić, coś czego robienie będzie ci po prostu sprawiać radość i zamiast zadawać głupie pytania na mpc forum... zacznij to robić. Bo pytając jak zacząć niczego się nie nauczysz, po prostu zacznij...

Pisząc szukaj konkretnie tych rzeczy których potrzebujesz, np w przypadku bukkita początkowego kodu, plugin.yml, w przypadku lwjgl też jest początkowy kod, i jak narysować jakiś obiekt, a potem kombinuj z tym, potem oczywiście chcesz dodać coś nowego, np komendę do pluginu, to też szukasz jak to zrobić.

A do uzupełniana braków z czystej javy: https://docs.oracle.com/javase/tutorial/

Więc przestań myśleć o kursach i zacznij coś robić...

1438614356923701010629.png

Opublikowano

@xGrzechu @xavierxcreper @MineNexos @bartzz @mate1337

Nauka czystej javy może być dla wielu osób po prostu cholernie nudna, to dość słaby pomysł na start, można spróbować, nawet warto, ale wiele ludzi się szybko podda, bo co jest ciekawego w napisaniu programu co wczytuje imię z konosli?

A zaczynanie od skryptów to zło... nie nauczy się programować tylko masy złych praktyk które istnieją tylko w skryptach tego typu.

Co do nauki, możesz też pomyśleć o:

Androidzie - apki itd.

LWJGL 2/3 - Tworzenie prostych gierek np arkanoid, wersja 2.x jest łatwiejsza na początek, ale jednak 3.x to nowsza, więcej możliwości.

LibGDX/jMonkeyEngine - bardziej zaawansowane silniki pod tworzenie gier.

Ale jak najbardziej możesz też zacząć od bukkita...

Tylko na początku wyznacz sobie jakiś cel, coś co chcesz zrobić, coś czego robienie będzie ci po prostu sprawiać radość i zamiast zadawać głupie pytania na mpc forum... zacznij to robić. Bo pytając jak zacząć niczego się nie nauczysz, po prostu zacznij...

Pisząc szukaj konkretnie tych rzeczy których potrzebujesz, np w przypadku bukkita początkowego kodu, plugin.yml, w przypadku lwjgl też jest początkowy kod, i jak narysować jakiś obiekt, a potem kombinuj z tym, potem oczywiście chcesz dodać coś nowego, np komendę do pluginu, to też szukasz jak to zrobić.

A do uzupełniana braków z czystej javy: https://docs.oracle.com/javase/tutorial/

Więc przestań myśleć o kursach i zacznij coś robić...

wiem, że nauka javy jest bardzo nudna, bo kiedyś przykładałem się do tego i co? i nic.. kto chce się uczyć to niech uczy ja nikogo nie będę namawiał ;)

//

Opublikowano

Ogólnie nauka ni jest zbyt ciekawa, ale jak się chce coś osiągnąć w programowaniu/grafice trzeba się uczyć wszystkiego i długo, niestety. Albo stety, jak się to lubi to nie jest tak źle :)

Tylko po co uczyć się w nudny sposób, jak można w ciekawszy, wtedy początek nauki programowania wygląda tak że trzeba siły użyć byś sobie zrobił przerwę, bo chcesz jeszcze sprawdzić kilka rzeczy.

1438614356923701010629.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...