Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Monitor 144hz a spadki fps

konfik23

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Elo, zamierzam sobie kupic monitor 144hz z tym, ze czasami fpsy mi spadaja do ok. 100. I tutaj pytanie, czy jest do bardzo odczuwalne i czy warto przy takim sprzecie kupowac taki monitor?

graphic.png

Opublikowano

jest, dla mnie spadki do tych 144 są już odczuwalne

i5 4460 - Gigabyte GTX 970 4GB - SSD Transcend 370 128GB - GoodRam 2x4GB 1600MHz CL9 - ASRock H81M-VG4 R2.0 - Chieftec 450W - Zalman T3

Zowie EC1-A - Zowie G-SR - Razer BlackWidow 2014 Tournament Edition - HyperX Cloud 1 - Audiotrak Prodigy Cube - LG 24GM77 144Hz

Opublikowano

Nawet na 40 fps gra jest płynna (w przypadku fps to raczej 60 jest płynne bo fpsy to gry które słyną z szybkich ruchów i dużej ilości akcji). 

A co do spadków do 100 fps to nie zauważysz różnicy.

Generalnie różnicy pomiędzy 60/120/144 Hz nie ma zbyt dużo. Jak dla mnie to 60 Hz monitor jest idealny, a te gamingowe 144 guzik daje u casualowego gracza chyba, że grasz na poziomie zawodowym (w co bardzo wątpie...).

IMO nie warto dawać kasy na 144 Hz monitor jak można mieć lepszy jakościowo w 60 Hz.

Edit: Pewnie monitor chcesz kupić do CS:GO albo innego fps-a i powiem od siebie, że to nie sprzęt czyni z ciebie dobrego gracza, a umiejętności... Sam grałem na 25/30 fps i niekiedy kosiłem na serwerze gdzie inni mieli po 300 fps, a nawet nie trafiali mnie.

Opublikowano

^ ludzkie oko i tak widzi 60 hz ( klatek na sekundę ), mimo, że zmienisz monitor różnica fps będzie minimalna.

Opublikowano

Żartujesz sobie? Różnica między 60hz, a 144hz jest ogromna. 

graphic.png

Setup: GPU: EVGA GeForce GTX 970 SSC ACX 2.0+ 4GB GDDR5 256 bitCPU: Intel® Core™ i5-3330 3.00 GHz, Cooler: Intel BOX, PSU: Corsair CS550M 550W, RAM: HyperX Savage 2x8GB (16GB) 1600MHz --> 1333Mhz DDR3 CL9, MOBO: MSI H61M-P20 (G3), SSD: Crucial BX100 256GB, System: Windows 10 64bit

Gear: Monitor: Asus VG248QE 144hz 24', Mouse: Zowie FK2, Keyboard: CM Storm Quickfire TK Cherry MX Red, Mousepad: Razer Goliathus Speed Large, Headset: Steelseries Siberia v2 Red, Mouse Bungee: Zowie Camade Yellow

Opublikowano

^ ludzkie oko i tak widzi 60 hz ( klatek na sekundę ), mimo, że zmienisz monitor różnica fps będzie minimalna.

No nieźle się chyba wszyscy wybawili przez ten post.

Popieram. Znajdą się ludzie, którzy potrafią rozróżnić 120Hz i 144Hz.

652461476122967357515.jpeg

Opublikowano

No cześć B)

Nawet na 40 fps gra jest płynna (w przypadku fps to raczej 60 jest płynne bo fpsy to gry które słyną z szybkich ruchów i dużej ilości akcji). 

A co do spadków do 100 fps to nie zauważysz różnicy.

Generalnie różnicy pomiędzy 60/120/144 Hz nie ma zbyt dużo. Jak dla mnie to 60 Hz monitor jest idealny, a te gamingowe 144 guzik daje u casualowego gracza chyba, że grasz na poziomie zawodowym (w co bardzo wątpie...).

IMO nie warto dawać kasy na 144 Hz monitor jak można mieć lepszy jakościowo w 60 Hz.

Edit: Pewnie monitor chcesz kupić do CS:GO albo innego fps-a i powiem od siebie, że to nie sprzęt czyni z ciebie dobrego gracza, a umiejętności... Sam grałem na 25/30 fps i niekiedy kosiłem na serwerze gdzie inni mieli po 300 fps, a nawet nie trafiali mnie.

Ten gość to albo troll, albo idiota :v Bez urazy

gra nawet na 80-100fpsach przy 60hzowym monitorze nie jest płynna, czuć wtedy wyraźny imput lag myszki względem monitora, a co dopiero 40fps...

Gościa albo nie stać na 144hz, albo nasłuchał się głupot od kolegów, którzy mówią, że ludzkie oko nie widziw więcej niż 60fps blablalbla.

Zapraszam do mnie, wpuszczę do domu każdego, kto będzie miał ochotę zobaczyć monitor 144hz ;) Różnicę widać nawet na pulpicie (przy 60hz chce mi się rzygać :v), nie mówiąc o grze

pozdrawiam

i5 4460 - Gigabyte GTX 970 4GB - SSD Transcend 370 128GB - GoodRam 2x4GB 1600MHz CL9 - ASRock H81M-VG4 R2.0 - Chieftec 450W - Zalman T3

Zowie EC1-A - Zowie G-SR - Razer BlackWidow 2014 Tournament Edition - HyperX Cloud 1 - Audiotrak Prodigy Cube - LG 24GM77 144Hz

Opublikowano

Nie trafiali cię, pewnie dlatego że tak lagowałeś :P Ja nie gram na jakimś bardzo wysokim poziomie w cs'a, (le) a wyraźnie odczuwam różnice w 60 fps'ach a 140. Zgadzam się z przedmówcą, że przy za 60 fps'ach myszka rusza się zupełnie inaczej. Co do monitora, to grałem u znajomego na takim monitorze. Powiem tak, gdy grałem u niego nie widziałem żadnej różnicy. Dużo osób mówi, że przy zmianie z  60hz na 144 nie ma prawie różnicy, ale przy zmianie 144 na 60 to koszmar :P Twój wybór, jeżeli twój komputer uciągnie te 144 fps'y to jak najbardziej możesz kupić. (Zmniejsz ustawienia graficzne, rozdziałke?)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

No nieźle się chyba wszyscy wybawili przez ten post.

są tacy którzy potrafią odróżnić 60-75 nawet ;)

Jeżeli chcesz abym ci odpisał dodaj do twojej wypowiedzi @SopeloPT

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...